15 januari 2022 08:00

Stjärnfall: Investmentbolaget Nordstjernans tunga år

Maktbolaget Nordstjernan har halkat efter börsen. De senaste åren har man tvingats sparka flera VD:ar i portföljbolagen och se för tidigt sålda innehav växa upp i skyn.

Nordstjernan AB är den ena stora utlöparen av det företagsimperium som Axel Johnson startade 1873. Den andra tyngdpunkten är Axel Johnson AB. En stor skillnad är att medan Axel Johnson är privatägt av familjen är Nordstjernan ägs av stiftelser.

Nordstjernan är en maktspelare i svenskt näringsliv med stora innehav både på och utanför börsen. Portföljen innehåller:

Noterade innehav: Nordstjernan är storägare i de noterade bolagen NCC, Bonava, Nobia, Attendo, Alligo och Diös. Totalt är den noterade portföljen värd omkring 16 miljarder kronor.

Onoterat: Utanför börsen har Nordstjernan stora positioner i fem onoterad företag som tillsammans omsätter 12-13 miljarder kronor och den alldeles färska satsningen på teknik- och tillväxtföretag, Nordstjernan Growth.

Krediter och fastighet:   Utöver ovan har man en kreditportfölj på omkring 2,5 miljarder som satsar på högavkastande företagskrediter som företagsobligationer och preferensaktier. Nordstjernan äger också det välkända ”Nordstjernanhuset” vid Stureplan. Där huserar man själv tillsammans med ägarstiftelserna och verksamheter som Axess som finansieras av stiftelsen.

Huset, som ursprungligen byggdes som varuhuset Nordiska Kompaniet, innan NK flyttade till Hamngatan, byggdes om rejält när Nordstjernan tog över det 1919. Idag sitter till exempel andra välkända investerare som Segulah och Niam-gruppen också i huset.

Nordstjernanhuset vid Stureplan

Akterseglade

I ett långt perspektiv har Nordstjernan klarat sig bra jämfört med börsen men de senaste fem åren har värdeutvecklingen mätt som substansvärde blivit rejält omkört av både den breda börsen och i synnerhet de större noterade investmentbolagen.

Vid utgången av 2020 stod substansvärdet på 34,5 miljarder kronor och Affärsvärlden uppskattar att det vid utgången av 2021 ökat till omkring 43 miljarder. Det bygger på börsutvecklingen för den noterade portföljen och en värdeökning på omkring 25% i den onoterade innehaven, exklusive kreditportföljen.

Det ger en ökning på inte alls så tokiga 52% sedan slutet på 2016 men under samma fem år har Stockholmsbörsens breda index ökat 90%. Börsens största investmentbolag Investor, Industrivärden, Kinnevik, Lundbergföretagen och Latour har samtidigt stigit 164%, 69%, 214%, 79% och 305% respektive.

Det finns förvisso betydande skillnader mellan bolagen. Men med undantag för Industrivärden så bedriver alla aktivt ägande, värdeskapande och utveckling av både noterade och onoterade företag samt är i stort sett familjekontrollerade.

Slagsida mot bygg

Förklaringen ligger huvudsakligen i de noterade innehaven och i vilken utsträckning man exponerat sig mot den teknologiska utvecklingen samt andra sektorer som gått väldigt bra på börsen.

Börsportföljen har idag en stark slagsida mot bolag inom bygg och fastighet. Bonava, Diös och NCC. Även det tyngsta noterade innehavet, Alligo, är indirekt länkat till byggsektorn då man säljer verktyg, arbetskläder och liknande. Någon särskilt omfattande e-handel har Alligon ännu heller inte.

Vård- och omsorg är det andra stora området med ett noterat innehav i Attendo som haft det kämpigt under pandemin men som också är under politisk press. Etac, som verkar inom mobilitetslösningar för funktionsvarierade växer på bra med god lönsamhet medan Prima Vård hamnar under samma politiska press som Attendo. Prima vård verkar inom primärvården, bland annat mödravård, och har sitt ursprung i Mamma Mia som fortfarande är ett varumärke i koncernen.

Hela portföljen är relativt koncentrerad med ett tiotal innehav. Jämfört med för 20 år sedan är dock kontrasten enorm. Då stod NCC för över 80% av substansvärdet och Nordstjernan-huset för en stor del av resten. Under Tomas Billing, som var VD 1999 till 2019, gjordes stora förändringar som sedan fortsatt under Peter Hofvenstam. Sedan 2019 har man bland annat delat upp investeringar i fyra områden med dedikerade team. Tidigare handlade det bara om noterat eller onoterat.

”Det som är positivt trots svagare utveckling för flera av de noterade bolagen är att vinsten i vår totala portfölj, som vi mäter som vår ägarandel av varje bolags vinst, mer än fördubblats sedan 2015. Men vår börsportfölj har haft en blandad utveckling med bolag som slagit index med god marginal som Momentum Group (Alligo, reds. anm.) och Diös, men även bolag som har underpresterat mot index som NCC, Bonava, Nobia och Attendo. Här kommer vi vara en utmanande och stödjande ägare för att åstadkomma nödvändiga förbättringar,” säger Peter Hofvenstam.

Peter Hofvenstam, VD på Nordstjernan

Trytande tålamod

Att tålamodet börjat tryta hos Nordstjernan märks inte minst på att NCC, Bonava, Nobia och Attendo alla bytt VD senaste åren. I december aviserades också ny ordförande i Attendo och Nobia. Nordstjernan är ordförande i valberedningen i båda bolagen och den nya ordföranden i Attendo hämtas inom den närmaste kretsen. Ulf Mattsson kontrollerar ordförandeposten i Nordstjernans dotterbolag Prima Vård men har ett förflutet som styrelseproffs för många bolag inom private equity, inte minst EQT.

I Nobia tar Jan Svensson över ordförandeklubban. Han är tidigare mångårig VD på Gustaf Douglas investmentbolag Latour men idag styrelseproffs.

Fler förändringar i de noterade innehavens styrelser är sannolikt att vänta för att bättre anpassa kompetensen i styrelsen till en snabbt föränderlig omvärld.

Investeringar har kommit och gått under åren med blandade resultat. I backspegeln tycks Nordstjernan ha agerat väl kortsiktigt i ett par av de bolag som man var tidigt inne i. 2014 köpte man 88% i Bygghemma som redan då var största e-handlare i Norden inom byggvaror med en omsättning på 1,5 miljarder.

Redan efter två år sålde man dock bolaget till norska riskkapitalbolaget FSN. Då hade omsättningen ökat till 2,3 miljarder kronor. Idag är Bygghemma noterat på börsen med både ett börsvärde och omsättning på omkring 12 miljarder kronor. Nordstjernan gjorde likväl en bra affär då man fick nästan tre gånger pengarna, eller en årlig avkastning på 97%. Mot slutet av 2020 köpte BHG Group sedan heminredningshandlaren Nordic Nest av Nordstjernan.

Missade miljarder

Lite mindre bråttom hade man med Pricerunner där man tog ett ägande om 35% 2016. De andra investerarna var Niklas Storåkers, som tog över som VD, och H&Ms Karl-Johan Persson. Knappt fyra år senare sålda Nordstjernan dock sin post till riskkapitalbolaget eEquity och övriga ägare utan någon egentlig vinst. Sedan dök Klarna upp efter två år och lade vantarna på Pricerunner för minst 9,2 miljarder kronor vilket innebar att eEquity gjorde 16 gånger pengarna på sin investering.

PriceRunner

Köpte: 35% år 2016, rapporterad värdering 1 000 Mkr.

Sålde: Hela innehavet 2020, rapporterad värdering 1 000 Mkr.

Nu: Klarna köpte PriceRunner i november 2021 för 9 200 Mkr.

 

”Med facit i hand hade det förstås varit ännu bättre att vara med på resan framåt, man vi hade ett bra samarbete under den tid vi var delägare i bolaget. Det är bara att gratulera ledningen och delägarna till en mycket fin senare försäljning,” säger Peter Hofvenstam i en kommentar.

BHG Group

Köpte: 88% år 2014, rapporterad drygt 800 Mkr.

Sålde: Hela innehavet 2016, rapporterad värdering 2 500 Mkr.

Nu: Bolaget noterades 2018. Dagens börsvärde ca 11 000 Mkr.

En annan mindre lyckad investering var det norska noterade oljeservicebolaget Dolphin där man ökade på sitt ägande i februari 2015 för att bli största ägare med omkring 10%. Ett drygt halvår senare gick bolaget i konkurs under trycket av låga oljepriser.

De senaste fem åren har andelen onoterat i portföljen ökat från 30% till omkring 60%. Det förklaras främst av en trist utveckling i börsbolagen samtidigt som flera av de onoterade innehaven gjort bra ifrån sig. Tidigare noterade innehaven Ramirent och Ekornes försvann också i samband med publika bud på bolagen.

De onoterade innehaven spänner över ett brett område där till exempel Dacke Industri är ett litet konglomerat i sig. Etac och Rosti har båda världsomspännande aktiviteter och Rosti gjorde nyligen ett större förvärv i amerikanska Plastic Components som ger koncernen ett fotfäste i Nordamerika.

I en ambition att satsa framåt och rida på den våg av startups och techbolag som byggts upp under senare år, startade Nordstjernan också ett nytt affärsområde i slutet på 2020, Nordstjernan Growth. Det är ett eget bolag inom Nordstjernan som ska satsa på tillväxt- och teknikföretag.

Hittills har man gjort två investeringar, Insurello som hjälper privatpersoner att få ut rätt ersättning efter en olycka och Roaring som automatiserar kunddataprocesser och kundkännedomskontroller.

”Förhoppningen är att några av Growth innehav på några års sikt ska utvecklas till kärninnehav för Nordstjernan. Storleken på investeringarna är typiskt sett mindre än i andra affärsområden och vi ser yngre tillväxtbolag som ett intressant komplement till våra historiska investeringar i mer mogna industrier,” säger Peter Hofvenstam.

Nordstjernan Growth har en egen styrelse där bland andra Christopher Beselin sitter. Han har ett förflutet på bland annat Cevian. Idag bor han i Vietnam där han var med och grundade Lazada som utvecklades till landets största e-handlare och sedan såldes till Alibaba för 3,2 miljarder dollar. Kinnevik var en av de glada investerarna som var med resan. En annan styrelsemedlem är Hellen Wohlin Lidgard som är serieentreprenör och affärsängel.

 

Om Nordstjernan

Samhällsengagemang har länge spelat en viktig roll i Nordstjernangruppen med slagsida åt en klart liberal inriktning. Johnsonlinjen som länge var navet i gruppen är sedan länge historia.

Dagens Nordstjernan/Axel Johnsson-gruppering tog sin början på 1870-talet när Axel Johnson startade en exportfirma som sedan blev Johnsonrederiet på 1890-talet. Under 1900-talet expanderade gruppen till industri, handel och bygg. Efter Axel Ax:son Johnson död 1958 delades gruppen av hans söner i vad som idag är Nordstjernan och Axel Johnson AB.

Båda kontrolleras av familjen och ett generationsskifte har skett de senaste åren där Antonia Ax:son Johnson lämnar över till främst son brorsdotter Viveca Ax:son Johnson och sin dotter Caroline Berg.

Både stiftelsen, familjen och bolagen har ett utbrett och uttalat samhällsengagemang. Stiftelsen driver bland annat magasinet och TV-kanalen Axxess och finansierar forskning inom humiora och bedriver seminarieverksamhet. Bolaget Nordstjernan äger bland annat Engelsbergs Bruk som används flitigt av stiftelsen och 46 procent i FPG Media som ger ut veckomagasinet Fokus. FPG Media är dock bokfört till noll kronor och går under benämningen ”samhällsengagemang” enligt bolaget. I Nordstjernans årsredovisningar handlar ordförande Viveca Ax:son Johnsons texter typiskt sett mer samhällsfrågor i stort och Nordstjernans roll i samhället än om bolagets specifika strategi eller framtida utsikter.

Rättelse: Affärsvärlden skrev felaktigt att den förre Lifco-VD:n Fredrik Karlsson sitter i styrelsen för Nordstjernan Growth. Det är fel, det är en annan Fredrik Karlsson som sitter i styrelsen. Vi har nu uppdaterat texten.

 

Här hittar du fler reportage

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.