Reportage M&A
Snabbt uppsving inom M&A
Det är knappast förvånande att börsnoteringar, förvärv och sammanslagningar åkte tillbaka in i projektlådan när rubrikerna om covid-19 blev allt svartare under våren och osäkerheten blev monumental.
Under och efter sommaren har det dock vänt och det med en hastighet som förvånat en del aktörer eftersom pandemin är långt ifrån över.
”Vi har sett en kraftigt ökad aktivitet sedan slutet av det andra kvartalet. Detta har hållit i sig efter sommaren och accelererat den senaste tiden. Intresset kommer från många olika köpare och säljare. Nordiska kunder, internationella kunder och såväl företagskunder som private equity. Det gör att vi ser mycket positivt på MA-aktiviteten för återstoden av 2020 och även för 2021”, säger Carl Montalvo, chef för SEB Corporate Finance i Sverige.
Enligt siffror från Mergermarkets ökade aktiviteten på den nordiska marknaden markant det tredje kvartalet och låg 238 procent högre än det föregående kvartal i volym. Sammantaget ligger de tre första kvartalen klart lägre, 60 procent, än samma period 2019.
I Europa ökade M&A med 55 procent det tredje kvartalet jämfört med det andra. Årets nio första månader 2020 låg volymen ändå 21 procent lägre än samma period förra året, enligt Mergermarket.
Fintech och läkemedel driver
En del av ruschen det tredje kvartalet beror på ett uppdämt behov och affärer som lagts på is nu tinas upp.
”Vi nog aldrig haft mer att göra än under september och under sommaren. Det är mycket transaktioner i alla delar av marknaden och till viss del hänger det nog ihop med att det inte blev så illa som befarat. Efter maj tog affärerna fart igen och flera transaktioner som avbröts i mars togs upp under sommaren, säger Anders Fast, managing partner på advokatbyrån BakerMacKenzie.
Pandemin har slagit väldigt olika beroende på vilken bransch man befinner sig i. Det speglar sig också inom M&A där uppsvinget drivs av de sektorer som klarat sig bäst.
”Det handlar inte om fyndköp i sektorer som är under press utan mer om teknik, läkemedel, hälsovård och till exempel fintech. Även inom fastighetssektorn händer det en del men mer selektivt, där kontor och butiker inte hänger med. Nu ökar dock osäkerheten igen med ett uppsving i pandemin och risk för tuffare åtgärder som nedstängningar. Samtidigt inser man att de kan behövas och det ändrar inte den positiva synen på lite längre sikt”, säger Anders Fast.
Snabbt teknikskifte
Eirik Winter, Nordenchef på den europeiska storbanken BNP Paribas, delar bilden av en offensivt och framtidsinriktad aktivitet på företagsmarknaden, ett förlopp som knappast är nytt men kan snabbas upp av pandemin och dess konsekvenser.
”Vi har ett otroligt teknikskifte just nu. Det som vi tidigare kanske såg skulle hända om tre till fem år, det händer nu. .Men det handlar inte bara om teknikskiftet utan det blir också en grönfärgad återhämtning, det står helt klart. Marknaden betalar idag för framtiden, en fossilfri grön framtid, säger Eirik Winter.
De starka företagen inom teknik, hälsovård men även livsmedel flyttar fram positionerna, säger Winter.
”Svagare bolag med ifrågasatta affärsmodeller måste sälja delar för att investera för framtiden. De kan ge upp vissa kassakor för att sätta pengar på teknik och miljö.”
Men även om Winter ser en stark marknad i grunden betonar också han att läget fortfarande är osäkert.
”Det kommer ske en hel del transaktioner men fortfarande ligger ett grått täcke över marknaden på grund av osäkerheter som USA-val, Brexit och hur pandemin utvecklas. Kort sagt en osäkerhet om när vi ser en mer normaliserad värld. Det hindrar en del transaktioner idag”, säger han.
Stark börs lockar IPO
Stockholmsbörsen har gått som tåget sedan sommaren och efter Nasdaq är Stockholm bland de börsen i världen som presterat bäst.
De generösa värderingarna på börsen har raskt lockat fram börsnoteringar och enligt de flesta marknadsaktörer är det en välfylld pipe-line.
”Vi liksom säkert många andra ser mycket IPOs nu, både bland små och stora bolag. Många som tittar på ägarförändringar har två möjliga spår, IPO eller en strategisk eller finansiell köpare. De senaste månaderna har vi sett ett klart skifte mot IPO-spåret. Det är väldigt många bolag som ser ut att gå mot börsen i år och nästa år, säger Jonas Bergström, delägare på Vinge och inriktad på företagsaffärer.
Bekanta drivkrafter som brist på avkastningsalternativ, enorma penningpolitiska och finanspolitiska stimulanser med negativa räntor som följd fortsätter att ge stöd för aktiemarknaden. Men det ökar också risken för bakslag när nya toppnivåer nu har nåtts trots alla orosmoment.
”Vad händer till exempel med valet i USA? Får man en sättning på börsen så kommer de processerna dra ut på tiden och bolagen hittar finansiella köpare istället. Det finns mycket pengar i PE-fonderna”, säger Anders Fast.
PE-fonder har varit aktiva, inklusive utköp från börsen som Ahlström Capitals och Bains bud på Ahlstrom-Munksjö, men samtidigt har man haft problem att matcha industriella köpare vad gäller pris.
Tuffare banker
Priserna på onoterat har i stort sett hållit i sig och det enorma kapital som letar avkastning gör att det fortfarande i mångt och mycket är en säljares marknad. Samtidigt finns uppgifter om att bankerna varit lite tuffare med sin långivning, inte minst gentemot PE-affärer.
Vid sidan av att påverka aktiviteten så har förstås pandemin gjort att nya och mer digitala sätt att arbeta blivit nödvändigt. Även om man kommit långt med att digitalisera processerna även tidigare så är omständigheterna nu radikalt annorlunda.
”Överlag fungerar det väldigt bra men visst är det lite svårare att göra transaktioner, inte minst ”site visits” och liknande. Videomöten går bra men processerna tar lite längre tid när man inte kan träffas. Andelen bilaterala affärer (istället för auktion i någon form) har ökat något men vi ser fortfarande en hel del auktioner med hög konkurrens, säger Jonas Bergström.
Liksom många andra räknar även aktörer i M&A-sektorn med att erfarenheterna från pandemin kommer att ge permanenta avtryck i hur man arbetar.
”Vissa möten är mycket svåra eller omöjliga att genomföra via video så fysiska möten kommer fortsatt att vara prioriterat. Men vi kommer att se permanenta ändringar där fler möten sker via video med tidsbesparing för alla involverade”, spår Carl Montalvo på SEB.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler reportage