Reportage ABB
”Rosengren för mycket i comfort zon”
“Vi ser att deras prognoser för Q1 och hela 2021 är lite väl mycket inom ledningens ’comfort zon’ vilket skapar ett bra utrymme för att överträffa förväntningarna allteftersom året går”, säger DNB:s ABB-analytiker Mattias Holmberg redan i inledningen på sin senaste ABB-analys.
Paretos Anders Roslund är också inne på ledningens ”comfort zon” ur en annan synvinkel:
”Uppbrytningen av den tunga matrisorganisationen betyder att alla centrala administrationskostnader nu ligger på divisionsnivå, vilket innebär att de 21 divisionscheferna kommer att springa fort under den närmaste tiden för att göra sig av med de nya kostnadspåslagen”.
Köprekommendationer dominerar
Både Anders Roslund och Mattias Holmlund har köprekommendation på ABB-aktien med en målkurs på 300 resp 280 kronor. Aktuell kurs är runt 250 kronor.
De är inte ensamma bland ABB-analytiker att ha en köprekommendation. Totalt får aktien 13 köpråd, dubbelt så många som de sju säljråden. 16 analytiker tycker aktien är lagom värderad och rekommenderar behåll. Till dem hör Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken som efter årsrapporten i februari också sänkte sin målkurs.
”Vi ser potentialen, men tror samtidigt att det tar tid för den nya organisationen att växla upp och strukturellt förbättra vinstmarginalen”, säger han.
Den allmänna uppfattningen är att ABB och Björn Rosengren levererade ett bättre fjärde kvartal i fjol än förväntat; att hans omstrukturering går åt rätt håll men att mycket osäkerhet kvarstår om den allmänna ekonomiska tillväxten och gällande organisationens möjligheter att skapa nödvändiga lönsamhetsförbättringar.
Björn Rosengren har i dag (första mars) suttit ett år som VD på ABB. Under den tiden har värdet på ABB på Stockholmsbörsen ökat med drygt 86 miljarder kronor. Per aktie är det en uppgång på drygt 20%, från 207 till 250 kronor. På Zurichbörsen är uppgången hela 30%, så ABB:s aktieägare har all anledning vara nöjda med hans första år.
Marknaden besviken på tillväxtmål
Ändå blev analytiker och investerare klart besvikna på Björn Rosengren då han på bolagets kapitalmarknadsdag i november justerade ner målsättningen för tillväxt från 3–6% till 3–5% över en konjunkturcykel. När tillväxttalet upprepades också i årsrapporten den 4 februari svarade marknaden med att sänka kursen nära 5%, trots en bättre resultatutveckling än väntat.
I vidstående intervju med Affärsvärlden håller han fast vid 5% i tillväxt för de tre närmaste åren till 2023.
”Min syn är att marknaden fokuserar för mycket på Björn Rosengrens tillväxtprognos om 5% för 2021”, säger Anders Roslund som själv räknar med en organisk tillväxt på 9% i år.
SEB:s analytiker Fredrik Agardh räknar med orderingången växer organiskt med 4–5% 2021–2022 ”vilket är tillräckligt för att ge en marginalförbättring”, säger han.
Fredrik Agardh har också köprekommendation på aktien med en målkurs på 270 kronor.
En tillräcklig tillväxt i försäljningen är det ena benet för att skapa ett lönsammare ABB. Det andra benet är ökad effektivitet i det man gör, det vill säga en förbättrad vinstmarginal. ABB mäter den som EBITA, (vinst före avskrivningar, räntor och skatt). För 2020 uppgick den till 11,1% enligt ABB. Enligt Björn Rosengren kommer den successivt att förbättras och nå 15% under 2023. Tillsammans med 5 procents årlig försäljningstillväxt betyder det att resultatet fram till 2023 ökar med i storlek 60%. Det är i linje med SEB:s Fredrik Agardhs prognos, men under Anders Roslunds och Mattias Holmbergs 70 procentiga vinstökningar.
SEB:s Fredrik Agardh motiverar sin mer försiktiga hållning med den osäkerhet han ser i hur starkt den cykliska medvinden kan hjälpa upp marginalen. ”Vi ser att de kortcykliska delarna i ABB går bra medan de långsiktiga behöver en bra återhämtning för en fortsatt uppgång i aktien.”
Paretos Anders Roslund ser att ABB-aktien har potential att kunna stiga kraftigt när det nya tillväxt- och marginalscenariot börjar slå igenom i år och nästa.
”Vi kan också se att flera av ABB:s konkurrenter har en märkbart högre värdering så det vore rimligt att ABB värderas upp när Björn Rosengrens bättre marginaler kommer fram”, säger han till Affärsvärlden.
Mattias Holmberg påpekar att flera av dessa konkurrenter räknar med en bättre marknadstillväxt i år än de 3–5% ABB gått ut med. Han påpekar också att det återköpsprogram ABB driver kan komma att utökas om också likviden på tre miljarder dollar eller mer från de tre aviserade avyttringarna går till att utöka återköpen.
”Intressant att notera är att ABB sagt att marginalmålet på 15% är oberoende av försäljningen av de tre verksamheterna men om de avyttras försvinner också 0,8 procentenheter i marginal vilket således måste kompenseras av motsvarande förbättring i kvarvarande enheter. Det har jag kompenserat för genom att höja min marginalprognos för 2023 till 15,8%”, förklarar Mattias Holmberg.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler reportage