Riskkapitalet flödar i Silicon Valley
Parkeringsplatserna framför kontorskomplexen på legendariska Sand Hill Road i Silicon Valley, gapar tomma och på entrédörrarna sitter lappar som förklarar de gällande corona-restriktionerna och att kontoren är stängda för besökare.
”Vi har inte varit på kontoret sedan i mars, jag ska bara hämta några saker”, förklarar en man i skjorta och ryggsäck som snabbt slinker in genom en av dörrarna.
På den knappt en mil långa vägsträckan intill Stanford University har flertalet av världens mäktigaste riskkapitalfirmor kontor, totalt ett femtiotal i olika storlekar och betydelse.
I ena änden av gatan, strax innan avfarten till motorvägen mot San Francisco, håller den kända amerikanska riskkapitalfirman Sequoia Capital till. Det var här bland de lummiga träden som Klarnas medgrundare Sebastian Siemiatkowski en gång i tiden smög omkring. Sequoia, som backat bolag som Linkedin, Youtube och Instagram, var firman som skulle kunna förverkliga drömmen om Klarna. Så småningom fick den svenska entreprenören kontakt, och Sequia ledde Klarnas A-runda och har efter det funnits med på hela resan. Men, denna soliga förmiddag i oktober 2020 syns inga hugade entreprenörer till, och om det var här skulle de knappast få en skymt av några namnkunniga investerare.
Skenet bedrar dock, i själva verket är det trots pandemin full fart på den amerikanska riskkapitalmarknaden.
”Även om covid-19 slagit till så finns det fortfarande lika mycket tillgänglig kapital som tidigare. De startup-bolag som har idéer som investerarna tror på är det konkurrens om att få vara med och finansiera” säger Carl Fritjofsson, ansvarig partner på svenska Creandums kontor i San Francisco.
När entreprenörer kan välja och vraka vilka investerare de vill ha med på resan står, enligt honom, kända firmor som de på Sand Hill Road högt i kurs.
En viktig roll för Creandums kontor i San Francisco är att vara en språngbräda för portföljbolagen, att se till att de får kontakt med rätt riskkapitalfirmor när det är dags att expandera globalt. Den svenska digitala vårdcentralen Kry tog nyligen första steget in på den amerikanska marknaden. Förutom Creandum, backas bolaget av bland annat Sand Hill-firman Accel och SF-baserade Index Ventures.
Siffrorna för årets första nio månader pekar mot att 2020 mot alla odds kan bli ett nytt rekordår på den amerikanska riskkapitalmarknaden, mätt i värde. Under tredje kapitalet genomfördes 1 416 finansieringsrundor, med ett totalt värde om nästan 37 miljarder dollar. Det som verkligen sticker ut är att antalet megarundor – 100 miljoner dollar eller mer – slog rekord under tredje kvartalet. Färre bolag får mer pengar, vilket stärker bilden av att de är konkurrens om att få vara med och finansiera de startup-bolag som riskkapitalfirmorna verkligen tror på.
Seqouia Capital hör till de firmor som varit aktiva under pandemin.
”Vi har virtuella möten med runt 500 nya företag varje månad”, säger Roelof Botha i en CNBC-intervju.
Han varnade i början av pandemin för effekterna av covid-19, men är idag positivt överraskad då många startup-bolag inte bara klarat utmaningarna utan också har lyft rejält på grund av pandemin.
Ett talande exempel är Instacart, som ingår i Sequoias portfölj. Bolaget, som levererar varor från olika livsmedelskedjor inom två timmar, värderas nu till nästan 14 miljarder dollar vilket är nästan dubbelt så mycket jämfört med innan pandemin.
Roelof Botha var också nyligen ansvarig för en A-runda som gav nystartade Mmhmm drygt 30 miljoner dollar. Bolaget som grundades mitt under pandemin har en applikation för kreativa presentationer under videomöten.
På andra sidan av gatan, mittemot Sequoias kontor, har en annan tungviktare sitt kontor. Riskkapitalfirman Andreessen Horotwitz med bolag som Facebook, Twitter och Groupon på meritlistan och är även en av finansiärerna bakom svenskgrundade säkerhetsbolaget Yubico. Ett annat av firmans portföljbolag, Dialpad, som har utvecklat en molnbaserad AI-telefon för startups, tog nyligen in ytterligare 100 miljoner dollar i en E-runda.
Flera av de stora firmorna har under krisen dessutom framgångsrikt lyckas resa nytt kapital. Lightspeed Venture har säkrat fyra miljarder dollar fördelat på tre olika fonder och Greylock Partner en miljard dollar. Båda firmorna har kontor på Sand Hill Road.
Digitalisering i fokus
Bilden av en amerikansk riskkapitalmarknad på topp trots pandemin är emellertid inte entydig.
”Det beror helt på vilken bransch eller bolag du tittar på, många fonder och startups med konsumentfokus har det tufft just nu”, säger Philipp Stauffer på Fyrfly Venture Partners, som har kontoret vid vattnet i San Francisco.
”Startup som fokuserar på digitalisering och tjänster som gör den enklare att arbeta virtuellt har däremot rejäl medvind, där har utvecklingen verkligen accelererat och vi tror definitivt att den trenden kommer att fortsätta även efter covid-19, säger Philipp Stauffer.
För den egna firmans del är Philipp Stauffer entusiastisk.
”Vi har ett otroligt spännande flöde med investeringar och startups just nu. Pandemin verkar ha skapat ett helt nytt mindset hos duktiga entreprenörer, de hittar snabbt digitala lösningar till de utmaningar som covid-19 innebär inom arbetsliv, vård och utbildning.”
Fyrfly deltog nyligen i medicinteknikbolaget Altoidas A-unda. Bolaget som har kontor i Texas och i Schweiz utvecklar digitala biomarkörer för tidig upptäckt av Alzheimers.
Fyrfly har sitt kontor vid vattnet i San Francisco.
Personliga möten kommer, att bli mindre viktiga i framtiden men Silicon Valleys magi kommer, enligt Philipp Stauffer, att finnas kvar.
”Förhoppningsvis gör krisen att investerarna blir mer tillgängliga och börjar tänka mer globalt.”
Syn på europiska startups har ändrats
Carl Fritjofsson säger att de kända riskkapitalfirmorna i Silicon Valley redan har ändrat sin syn på europeiska bolag, och det började redan för ett några år sedan.
”De har alltid varit intresserade av europeiska startups, men tidigare ville de att bolaget skulle ha ett kontor i USA. Numera inser de att det går att skala upp globalt med Europa som bas också”.
Innan epidemin var kravet dock fortfarande att entreprenörerna skulle komma till Silicon Valley för ett personligt möte innan första investeringen. Nu har anpassat sig, och är beredda att investera utan att fysiskt träffa entreprenörerna.
”Såväl A som B-rundor funkar utan fysiskt möte. Det finns tillräckligt mycket dokumentation och siffror, men det kanske krävs ett flera Zoom-möten så det kan ta lite länge tid jämfört med när parterna kan träffas fysiskt”, säger Carl Fritjofsson.
Carl Fritjofsson är optimistisk inför framtiden.
”Vi vet av erfarenhet att riktigt bra bolag föds under kriser”, säger han.
Carl Fritjofsson tror att entreprenörer kommer att resa till Silicon Valley och Sand Hill Road igen efter pandemin, men förmodligen inte lika ofta som innan.
“Men firmor med gedigna track records kommer att alltid att vara efterfrågade.”
Virtuella program lär startups att pitcha
Y Combinator har sitt kontor i Mountain View några minuters bilfärd från Sand Hill Road. Bolaget har en egen affärsmodell, som innebär att entreprenörer får en mindre summa pengar för att på plats i Silicon Valley under tre månader förberedas för att pitcha sina ideer för inbjudna investerare. Eller, så var det åtminstone innan pandemin.
”Det senaste programmet har vi kört virtuellt, det är så klart annorlunda att inte ha det fysiska mötet men det har ändå fungerat bra”, säger Gustaf Alströmer, partner hos Y Combinator.
Det har också, enligt honom, fungerat bra för bolagen att efter programmet pitcha för investerare.
”Zoom räcker för en A-runda”, konstaterar han.
Deadline för årets andra omgång av bolagets program var för några veckor sedan.
”Intresset att delta är väldigt stort, och många av de bolag som ansöker har nya lösningar för att arbeta på distans”, berättar Gustaf Alströmer.
Nästa steg är intervjuer med de sökande, och Gustaf Alströmer avslöjar att ett av bolagen i den senaste ansökningsomgången är svenskt. I sommarens program som också var Y Combinators första virtuella omgång, deltog svenska Depicit.ai, som har utvecklat en algoritm som ökar e-handeln för små aktörer.
Bland andra svenska startups som tidigare genomgått Y Combinators program märks elflygbolaget Heart Aerospace och GetAccept med sin plattform för B2B försäljning.
På frågan om betydelsen av att finnas på plats i Silicon Valley kommer att minska tvekar Gustaf Alströmer lite.
”Det beror på om alla firmor fortsätter att ta möten med entreprenörer virtuellt.”
Bland de återkommande investerarna Y Combinators bolag ingår Andreesen Horowitz och Sequoia Capital.
Lämnar Sand Hill Road
Riskkapitalbolaget Storm Venture har de senaste åren investerat tungt i SaaS-bolag (molntjänst som tillhandahåller programvara) i tidiga skeden. Efter 15 år flyttar riskkapitalfirman firman i slutet av oktober ut från kontoret på Sand Hill Road. Beslutet har vuxit fram men covid-19 fick firman att ta steget.
Managing director Ryan Floyd säger till tidningen Business Insider att de redan innan pandemin tillbringade allt mindre tid på kontoret.
”När du jobbar på distans tvingas du ta fram effektiva processer för att kommunicera digitalt med ditt team, och i själva verket ser vi varandra mer nu än vad vi gjorde när vi träffades för måndagsmöten på kontoret.”
Under krisen har medarbetarna på Storm Venture använt teknik från portföljbolag som Signal Wires plattform för videomöten.
Ryan Floyd jämför utvecklingen inom branschen med Wall Street där all aktiehandel en gång i tiden utfördes med alla aktörer fysiskt på plats. Dessutom, påpekar han i intervjun med, så finns det lovande startupscener även i andra delar av USA.
Det är, enligt honom, dags för Silicon Valley och Sand Hill Road att hitta nya sätt att arbeta.
MEGARUNDORNA DET SNACKAS OM I SILICON VALLEY JUST NU:
Chime
• Onlinebank som utmanar de traditionella bankerna genom att erbjuda avgiftsfria tjänster genom en app. Baserad i San Francisco, CA.
• Genomförde en megarund i september som gav bolaget ytterligare 485 miljoner dollar. Värderas nu till nästan 15 miljarder dollar, och har börjat prata om börsnotering under 2021.
• Efter många finansieringsrundor finns lång lista av kända investerare med i ägargruppen.
• I senaste rundan deltog bland annat Coatue Ventures, Iconoq, Access Technnology och Tiger Global.
Instacart
• Levererar mat från olika livsmedelskedjor inom två timmar, fungerar i praktiken så att en gigarbetare åker till butiken och plockar ihop beställningen som de sedan i egen bil kör ut till kunden.
• Gigantisk efterfrågeökning under pandemin, har dock haft vissa svårigheter att klara leveranserna inom den utlovade tidsramen.
• Baserad i Menlo Park, CA.
• Tog i juni in 225 miljoner dollar, i juli ytterligare 100 miljoner dollar och i förra blev det känt att bolaget tagit in 200 miljoner dollar.
• Värderas i dagsläget till 17, 7 miljarder dollar.
• Investerare: Andreessen Horowitz, Sequoia Capital, Kleiner Perkins, Comcast Ventures, Thrive Capital, Coatue Management, and Valiant Capital m fl.
Robinhood
• Erbjuder genom sin app avgiftsfri handel i aktier, ETFs, optioner och kryptovalutor.
• Baserad i Menlo Park, CA.
• Tog nyligen in 660 miljoner dollar i en G-runda.
• Värderas till 12 miljarder dollar.
• Investerare: Andreessen Horowitz, Sequoia, Ribbit Capital, 9Yards Capital, and D1 Capital Partners.
Zwift
• Baserad i Long Beach, CA.
• En virtuell träningsplattform som tar dig ut på jogging- och cykelturer runt om i världen – marknadsförs som en blandning mellan intensiv träning och gaming.
• Stort intresse under pandemin, inte minst i träningsintresserade Kalifornien.
• Tog nyligen in 450 miljoner dollar i en C-runda ledd av Kohlberg Kravis Roberts (KKR).
• Värderas till drygt en miljard dollar.
Roblox
• Baserad i San Mateo, CA
• En VR-spelplattform där utvecklare kan skapa sina egna spel. Populär bland lärare och elever som under corona-krisen använt plattformen som en del i distansundervisningen.
• Över 100 miljoner aktiva användare varje månad.
• Värderades i början av året till 4 miljarder dollar.
• Tog i februari in $150 miljoner dollar i en runda som leddes av Andreessen Horowitz.
• Planerar, enligt egna uppgifter, för en börsintroduktion.
• Svenska gaming-veteranen Björn Book-Larsson klev nyligen in som vice president och ansvarig för teknisk och strategisk utveckling.
Här hittar du fler reportage
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.