Rekordtro på företagsaffärer 2021

Företagsförvärv kan öka kraftigt under 2021, förväntningarna på olika former av företagsaffärer har aldrig varit högre bland VD:ar i större företag, visar en ny undersökning.
Rekordtro på företagsaffärer 2021 - handslag-700_binary_6839430.jpg

Andelen VD:ar som tror på ökad aktivitet i företagsaffärer har aldrig varit större än nu, visar managementkonsultföretaget Axholmens undersökning bland VD:ar i svenska företag med en omsättning över 200 miljoner kronor.

”Det är en markant ökning som förutspås. Det finns genom finans­ och penningpolitiska stimulanser mycket pengar i systemet, det låga ränteläget gör också att man förvärvar företag i jakt på avkastning. Den höga värderingen på börsen driver dessutom köp av onoterade bolag, i hopp om att göra multipelarbitrage, säger Erik Mokvist, partner på Axholmen och ansvarig för studien.

Erik Mokvist.

Till skillnad från finanskrisen 2008–2009 har också banksystemet varit stabilt genom pandemin, vilket bidrar till förväntningarna om en hög aktivitet i företagsaffärerna under 2021.

”Banksystemet är helt oskadat den här gången, under finanskrisen var det tvärtom centrum för krisen. Det finns också en stark vilja att sätta bolag på börsen och att genomföra andra företagsaffärer”, säger Johan Javeus, chefsstrateg på SEB.

Ytterligare en faktor som kan tänkas driva på förvärvsaktiviteten är hopp om rabatt på bolag som haft det tufft under coronans 2020.

ÅTERHÅLLSAM OPTIMISM

Undersökningen visar annars en relativt återhållsam optimism inför 2021. Merparten tror visserligen på en bättre svensk ekonomi, men var tredje VD svarar att det makroekonomiska klimatet i Sverige kommer att bli sämre 2021 än det var under 2020. Och nästan hälften av de tillfrågade tror att BNP-­nedgången under 2020 inte är temporär utan mer långvarig. Detta trots att undersökningen genomfördes i november med vetskap om flera positiva vaccinnyheter.

Johan Javeus.

”Det är en förvånande försiktig inställning till 2021 och det finns definitivt utrymme för positiva överraskningar i förhållande till den bilden. Makroklimatet förbättras påtagligt, det ser man både i utfall och i framåtblickande statistik som inköpschefsindex, säger Johan Javeus.

Graden av framtidstro varierar mellan olika branscher, där tillverkningsindustrin ser 2020 som en tillfällig dipp medan VD:ar inom företagstjänster, som drabbats hårt av pandemin, befarar en mer långsiktig nedgång.

”Det finns också stor variation inom branscher. Mest påtaglig är skillnaden inom transport där det finns en stark optimism inom gods medan det inte ser ljust ut för privata transporter”, säger Erik Mokvist.

Johan Javeus på SEB pekar också på att vissa sektorer, till exempel renodlade e­handlare, som fått ett uppsving under corona, kan falla tillbaka till en mer normaliserad nivå i slutet av 2021.

Om det råder delade meningar kring hur långvarig konjunkturnedgången blir, så är enigheten större kring andra effekter av corona. Nio av tio VD:ar tror på en bestående förändring av distansarbete jämfört med före pandemin. Två av fem räknar med att de anställda jobbar på distans två till fyra dagar i veckan, nio av tio att de gör det minst en dag.

Det får enligt undersökningen långtgående effekter i form av minskat behov av privata transporter, fastigheter i centrala lägen och färre människor som rör sig i städernas centrum. Det ger i sin tur ringar på vattnet genom till exempel färre som besöker fysiska butiker och lunchrestauranger, minskat behov av kläder och kosmetiska, utflyttning från städerna.

”Att VD:ar, som sitter mitt i händelseförloppet, är så tydliga i den här frågan förstärker bilden av att distansarbetet blir kvar efter pandemin. Och
därmed också de konsekvenser som det får på bland annat transportsektorn”, säger Johan Javeus.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler reportage