Placeringsråd och investeringsrön bland stora investmentbolagen

Affärsvärlden tar nu rollen som finansvärldens Råd & Rön och genomför ett test av de viktigaste investmentbolagen. Vilket investmentbolag är det bästa köpet och vilket bolag är ett ”kryddigt alternativ till den vanliga senapen på placeringsskinkan”?
Investmentbolag
Affärsvärlden testar Sveriges stora investmentbolag och kommer fram till vilket som är det bästa köpet.

Det närmar sig slutet av placeringsåret. Antingen har portföljutvecklingen varit god och då är den förhoppningsvis redan inlåst, så att julborden kan avnjutas med den värdighet som finansbranschen gjort sig känd för. Alternativt har året varit så hopplöst att ingenting längre står att göra åt saken. Oavsett hur läget är, kan det vara tillfälle att se över olika branscher och i veckans test tar Affärsvärlden tempen på investmentbolagen.

Investmentbolag är – rätt utnyttjade – den smarte placerarens genväg till andra placerares affärsnäsa. Mer traditionella investmentbolag som Investor och Industrivärden ger huvudsakligen exponering mot noterade innehav – inte sällan till en rabatt. Andra kan ge mindre placerare tillgång till onoterade eller måhända svåråtkomliga verksamheter.

Men marknaden är naturligtvis full av fallgropar. Har ledning och ägare verkligen alla ägares bästa för ögonen eller är verksamheterna egentligen en förlängning av huvudaktörens eget lynne och nycker? Sådana exempel finns. Hur är det med den fria volymen aktier (free-float)? Är den så liten att knapphet av indexskäl uppstår, med orimliga premiumvärderingar som följd? Har ledningen verkligen någon affärsnäsa, eller är man mer intresserad av att synas i branschens vimmel och vara med när flamboyanta profiler drar igång verksamheter?

Testar svenska investmentbolag

Värderas man redan efter förtjänst eller finns möjligheter för minskande rabatt eller rentav stigande premier? Frågorna är förstås många när man närmar sig en bransch som i förstone ter sig ytterst homogen, men där bolagen vid närmare studier visar sig vara alldeles egna, unika små ekosystem.

Av alla dessa skäl har Affärsvärlden påtagit sig rollen som finansvärldens Råd & Rön och genomför ett test av Sveriges viktigaste investmentbolag. Som väntat finns många överraskningar: ett lågt pris behöver inte betyda sämre kvalitet och tvärtom. Testet mäter några viktiga nyckelparametrar: Börsvärdet är naturligtvis viktigt. Ingen förväntar sig dubblingskandidater bland giganterna, å andra sidan kan placeraren påräkna en viss stabilitet. Värderingen i termer av rabatter eller premier följer å ena sidan graden av noterade respektive onoterade innehav, å andra sidan är den ett mått på affärsnäsa. Å tredje sidan speglar värderingen även free float, i den mån större index inkluderar bolag med knapp likviditet.

Kursutvecklingen på ett och tre års sikt kan vara en hälsosam indikator på hur marknaden behandlat bolaget – å andra sidan störs den bilden av större utdelningar av portföljbolag som i fallet Kinnevik. Ledningsbetygen är strikt subjektiva och sätts av Afv:s Råd & Rön-redaktion som en sammanvägning av en rad mjuka och hårda parametrar. Det gäller även parametern ”stabilitet” som kan tolkas godvilligt som pålitlighet och illvilligt som ”stelhet” – de minst stabila bolagen Kinnevik och VNV Global är samtidigt de mest snabbfotade i sammanställningen.

Hur gick det då i vårt test? Vi presenterar bolagen i börsvärdesordning.

Investmentbolagen i Affärsvärldens test

 

Investor

Investor – störst och äldst i testet – representerar en intressant blandning av egenskaper. Å ena sidan har bolaget i såväl ursprung som handling tonat fram som ett tvättäkta maktbolag, å andra sidan har man i sin onoterade verksamhet demonstrerat affärsnäsa och aktieägarvänlighet på ett sätt som marknaden ännu inte uppskattat till fullo. Signalerna på och mellan raderna i marknadskommunikationen är att rabattminskning är ett prioriterat område och för den som vill ha ett slitstarkt, stabilt bolag med hög trygghet är valet av Investor ingenting som förstör placerarkarriären. Tryggt köp som inte saknar spänning

Investor
Börsvärde, mrd kr 689
Aktiekurs, kr 219
Rabatt (-)/premie (+) -10%
Avkastning 1 år 46%
Avkastning 3 år 131%
Ledningsbetyg (1-5) 4
Huvudägare Wallenbergsfären
Stabilitet (1-5) 4
Portföljsammansättning 77% noterat

 

Latour

Latour – familjen Douglas svårtillgängliga pärla – är av många olika skäl det kostsammaste i testet. Är det för att kvalitet kostar eller därför att aktien är svår att komma över? Sannolikt en kombination. Men faktum kvarstår: ledningen har lyckats bita sig fast i företag som gjort fantastiska börsresor och för änklingar och moderlösa blir detta en trygg, om än exklusivt förpackad grundinvestering i en börsportfölj. Översta hyllan.

Latour
Börsvärde, mrd kr 215
Aktiekurs, kr 338
Rabatt (-)/premie (+) +64%
Avkastning 1 år 78%
Avkastning 3 år 212%
Ledningsbetyg (1-5) 4
Huvudägare Familjen Douglas (80%)
Stabilitet (1-5) 4
Portföljsammansättning 70% noterat

 

Industrivärden

Industrivärden kan inte beskyllas för att ha gått från klarhet till klarhet under de senaste decennierna. Besvärande stänk från diverse maktspel har rubbat marknadens förtroende till ägarnas aktieägarvänlighet (utöver vänlighet mot huvudaktieägaren, alltså). En pigg ledning kämpar på med frågan, men i den mån detta bolag skall ha en plats vid julgranen blir det snarast som en skör kula i det kalla hörnet mot verandadörren. Trist köp.

Industrivärden
Börsvärde, mrd kr 212
Aktiekurs, kr 278
Rabatt (-)/premie (+) -12%
Avkastning 1 år 4%
Avkastning 3 år 53%
Ledningsbetyg (1-5) 3
Huvudägare Lundbergsfären
Stabilitet (1-5) 4
Portföljsammansättning 100% noterat

 

Lundbergföretagen

Lundbergföretagen ger en god möjlighet att ta rygg på släkten Lundbergs konservativa, ehuru trygga investeringsstil. Noterade verksamheter i skog, bygg, industri, bank och fastigheter är en trygg investering. Men ingenting för den som vill ha ett charmigt yttre och många extrafunktioner. Köp i paket med murarslev och yxa.

Lundbergföretagen
Börsvärde, mrd kr 124
Aktiekurs, kr 502
Rabatt (-)/premie (+) -2%
Avkastning 1 år 14%
Avkastning 3 år 93%
Ledningsbetyg (1-5) 3
Huvudägare Lundbergsfären
Stabilitet (1-5) 4
Portföljsammansättning 86% noterat

 

Kinnevik

Kinnevik är däremot en aktie för rallycrossintresserade med förmåga att burka och hänga med i svängarna. En affärsdjärvhet, aktieägarvänlighet och en portföljflexibilitet som kräver aktiva ägare bara för att ha koll på vad som händer. Om kartan inte stämmer under färd, ritar man en ny, vilket närmar sig essensen av betydelsen av ”aktieägarvänligt investmentbolag i redaktionens ögon”. Trots visst premium utnämner vi detta till bästa köp!

Kinnevik
Börsvärde, mrd kr 90
Aktiekurs, kr 320
Rabatt (-)/premie (+) +26%
Avkastning 1 år -19%
Avkastning 3 år 45%
Ledningsbetyg (1-5) 4
Huvudägare Fam Stenbeck (37%)
Stabilitet (1-5) 2
Portföljsammansättning 70% onoterat

 

Bure

Bure har visat sig vara en lyckad omförpackning av en gammal löntagarfond. Efter flera års god avkastning – drivet av ökande premium såväl som en snabbväxande portfölj – är bolaget att anse som högvärderat. Men här kan finnas många dolda guldkorn att glädjas åt under kommande år. Bra köp!

Bure
Börsvärde, mrd kr 30
Aktiekurs, kr 402
Rabatt (-)/premie (+) +36%
Avkastning 1 år 47%
Avkastning 3 år 276%
Ledningsbetyg (1-5) 4
Huvudägare Tigerschiöld
Stabilitet (1-5) 3
Portföljsammansättning 11% onoterat

 

Creades

Creades är finans- och gentlemannen Sven Hagströmers finansiella markering mot tidigare sammanhang. Att placeringen i en välskött, alltjämt snabbväxande nätbank i form av Avanza tillsammans med en intressant portfölj av onoterat var en god idé demonstreras av det femfaldigande av värdet som ägt rum de senaste åren. Dyrt men välskött investmentbolag.

Creades
Börsvärde, mrd kr 17,6
Aktiekurs, kr 130
Rabatt (-)/premie (+) +45%
Avkastning 1 år 49%
Avkastning 3 år 396%
Ledningsbetyg (1-5) 5
Huvudägare Fam Hagströmer
Stabilitet (1-5) 3
Portföljsammansättning 25% onoterat

 

VNV Global

VNV Global ger exponering mot marknader som ingen annan vågar sig på. För den som åsätter en lägre risk för att den kloka och aktieägarvänliga ledningen inte snubblar och slår sig allvarligt på portföljens sparkcykelföretag, Voi, är detta testets mest intressanta köp. Hög risk, men bra värdering.

VNV Global
Börsvärde, mrd kr 12,4
Aktiekurs, kr 102
Rabatt (-)/premie (+) -8%
Avkastning 1 år 6%
Avkastning 3 år 65%
Ledningsbetyg (1-5) 4
Huvudägare Saknas
Stabilitet (1-5) 2
Portföljsammansättning 100% onoterat

 

Svolder

Svolder letar efter guld där få noterade investmentbolag söker, nämligen i segmentet för mindre och medelstora börsbolag. Hittills har det gått bra och även om bolagets design och affärsidé känns nattstånden är en god avkastning aldrig ur modet. Premiet motsvarar väl den affärsnäsa som demonstrerats. Gör jobbet.

Svolder
Börsvärde, mrd kr 9,3
Aktiekurs, kr 361
Rabatt (-)/premie (+) +28%
Avkastning 1 år 112%
Avkastning 3 år 292%
Ledningsbetyg (1-5) 3
Huvudägare Provobis/Lundström
Stabilitet (1-5) 4
Portföljsammansättning 100% noterat, MMF

 

Öresund

Öresund har en hel del kvar att bevisa efter några mindre lyckade placeringar och värderas därefter. Trots flamboyant huvudägare påminner det mest om Industrivärden i karaktär, ehuru mindre.

Öresund
Börsvärde, mrd kr 6,7
Aktiekurs, kr 143
Rabatt (-)/premie (+) +2%
Avkastning 1 år 20%
Avkastning 3 år 10%
Ledningsbetyg (1-5) 3
Huvudägare Fam Qviberg (24%)
Stabilitet (1-5) 3
Portföljsammansättning 100% noterat

 

Traction

Traction har en intressant profil i dess bakgrund som enmanskonsultbolag med värdeutvecklingsambitioner. Testets minsting visar en hög affärsmässighet och ter sig otvivelaktigt som en intressant framtidsaktie, nu med andra generationen Stillströms vid rodret. Ett starkt och kryddigt alternativ till den vanliga senapen på placeringsskinkan.

Traction
Börsvärde, mrd kr 4
Aktiekurs kr 259
Rabatt (-)/premie (+) -3%
Avkastning 1 år 48%
Avkastning 3 år 55%
Ledningsbetyg (1-5) 3
Huvudägare Stillström (74%)
Stabilitet (1-5) 3
Portföljsammansättning 6% onoterat

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler reportage

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold