1 december 2023 12:13

Pepins i händerna på aktieskojare

Den kraschade plattformen för onoterade bolag, Spiltan-ägda Pepins, är på väg att byta ägare. Men bakom köparen finns en snårskog av bolag med affärer från Panama till Pakistan och från travhästar till teakplantager – och mer än tusen privatinvesterare som satsat ett tresiffrigt miljonbelopp i bolag med uppblåsta värderingar.

Spiltan och dess grundare Per H Börjesson har gått i bräschen för handel med onoterade aktier i två decennier. Alternativa aktiemarknaden startade i början av millenniet och gick 2016 ihop med Pepins där Spiltan ägt 15%. Aktiehandel har skett månadsvis. Tanken har varit att hitta ett alternativ mellan daglig kontinuerlig handel och gråhandeln i onoterat hos vissa mäklarhus.

Via Pepins har onoterade bolag också kunnat ta in kapital. Men Pepins har dragits med stora förluster, och de senaste åren har intäkterna fallit i spåren av kärvare tider för kapitalanskaffningar och aktieinvesteringar.

Efter att Pepins den 8 oktober gick ut med att man skulle avveckla verksamheten i brist på finansiering tog många intressenter kontakt, uppger Per H Börjesson. Sedan gick det fort – redan den 30 oktober kunde Pepins meddela att man hittat en köpare i form av Aktiegirot. Det är grundat av personerna bakom investeringsbolaget Norberg & Partner Sustainable Group (NPSG) och var tills nyligen ett dotterbolag till NPSG.

Per Håkan Börjesson, grundare, VD samt huvudägare i investmentbolaget Investment AB Spiltan. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman TT /

”Norberg & Partner var både snabbast och hade kapital att sätta in för att fortsätta driften av konceptet”, säger Per H Börjesson till Afv.

”För oss var det viktigaste att verksamheten drevs vidare eftersom vi hållit på med det i 20 år och tyckt att det fanns en viktig funktion för en marknadsplats och för emissioner för onoterade bolag. Och vi gjorde en bedömning att de tjänat pengar och kunde göra den här satsningen.”

Uppblåst eget kapital

Men Afv:s granskning visar att NPSG blåst upp sitt eget kapital med omfattande otillåtna transaktioner i sina egna aktier, och erbjudit sina investerare att köpa aktier som grundarna själva betalat en bråkdel för.

”Jag är inte insatt i de här affärerna, utan det enda jag fått information om när vi gjorde affären var att de tjänat pengar på någon bra affär och ville fortsätta utveckla Pepins”, säger Per H Börjesson.

”Vad som är rätt och fel värde på ett onoterat bolag är jättesvårt att säga, så jag kan inte uttala mig om det”, säger han.

Pepins, som står under Finansinspektionens tillsyn, kommer att utöka Norberg & Partner-sfärens räckvidd med 75 000 riskvilliga medlemmar. Genom Aktiegirot, som tillhandahåller en digital aktiebokstjänst för företag, har NPSG erbjudit investeringar i sina egna aktier och i portföljbolag.

Vem äger Aktiegirot?

I slutet av juni ägde NPSG 53% av Aktiegirot enligt röstlängden från stämman. NPSG:s tre grundare ägde strax under 10% var. Ivan Pavic, VD för Aktiegirot, säger till Afv att Norberg & Partner sedermera sålt en stor del av sitt innehav till två andra ägare och nu har en mindre andel – mellan 7 och 8%. Vilka köparna är avböjer han att kommentera.

”Pepins har varit en förebild för Aktiegirot från starten”, säger Ivan Pavic

”Och när det fanns möjlighet att förvärva det så såg vi att det var en bra väg att gå och att den delen av utvecklingen inte behövde ligga kvar på Aktiegirot.”

För att fortsätta driva Pepins tillståndspliktiga verksamhet behöver Aktiegirot genomgå en ägarprövning av Finansinspektionen. Drygt fyra veckor har gått sedan nyheten om affären, men ingen ansökan om ägarprövning har ännu skickats in. Ivan Pavic säger att man arbetar på en ansökan.

Martin N Larsson, VD för Pepins sedan i somras, säger till Afv att Aktiegirot i ett första steg har köpt en mindre del av Pepins och inte har något väsentligt inflytande över bolaget ännu. Inte heller han är bekant med NPSG:s transaktioner i egna aktier och vidareförsäljning av aktier i portföljbolag.

”Det är ny information för mig”, säger han.

Samtidigt betonar han att det är Aktiegirot som är köparen av Pepins. Eftersom NPSG nu äger en mindre andel av Aktiegirot och därmed är en ägare bland flera andra har det inte funnits starka skäl att göra en grundlig genomlysning av NPSG, säger han. Hur ägandet just nu ser ut i Aktiegirot är något man nu håller på att ta fram i arbetet med ansökan om ägarprövning, säger han.

Som WOLF OF WALL STREET

Sedan hösten 2020 har männen bakom Norberg & Partner-sfären startat en lång rad bolag som man sålt in till privatinvesterare. Investeringsmöjligheterna i utskick som Afv sett presenteras i ett glättigt, hårdsäljande tonfall med löften om stor potential och kommande börsnoteringar som hittills inte inträffat.

En uppgiftslämnare till Afv har jämfört telefonförsäljningen av aktier inne hos Norberg & Partner kontor i Mölnlycke med stämningen i filmen Wolf of Wall Street: ”Unga, hungriga killar som vill tjäna pengar.”

När en affär blev klar ringde man i en mässingsklocka, och på en tavla fördes bok över sålda aktieposter.

1 100 aktieägare

NPSG, navet i sfären, har nu över 1 100 aktieägare enligt bolaget självt. Parallellt med köpet av Pepins har NPSG jagat nya pengar i ett uppskruvat tonläge. Nya, lovande investeringar för drygt 100 Mkr för NPSG har utlovats. Aktier i NPSG har bjudits ut för 92 kronor styck. Påstått substansvärde var 138,50 kronor.

Efter tidigare löften om en notering för NPSG sägs 2024 bli året det händer. På en videopresentation i höst, som inte längre finns tillgänglig, utlovade NPSG:s VD en börsnotering nästa år med en kurs på minst 150 kronor.

De investerare som nappar, köper in sig i en spretig portfölj med onoterad och noterade innehav.

 

Nordberg & Partners Portfölj enligt senaste reklamutskicket
Abicure Sweden AB 18,30%
Finansgirot Sverige AB 11,50%
Norden Estates AB 8,00%
Youcruit AB 6,40%
NPSI AB 5,50%
Aktiegirot Sverige AB 5,10%
Detectivio AB 3,90%
Colzyx AB 3,80%
Aino Helath AB 2,80%
Övrigt* 34,80%
* Övriga innehav, kassa, omsättningstillgångar. Bambwa Group AB, Norberg & Partner Life Science AB, Plexian AB, W.IT.G Consulting AB, Urban systems urbs AB, WorkMotion AB, PowerSwap AB, Inuheat Group AB, Zobrius Pharma AS, Adeltrad AB, Norberg & Partner Property Invest AB, Plagazi AB, Gradientech AB, Kale United AB, Zazz Energy of Sweden AB, Enzymatica AB, Diamyd Medical Aktiebolag, N&P Sustainable Trotting AB

NPSG:s påstådda substansvärde kan räknas ut till drygt 750 Mkr, baserat på den ”NAV-kurs” om 142,70 kronor per aktie som angavs i marknadsföringsmaterial i november och antalet existerande aktier (cirka 5,3 miljoner) som angavs i höstens erbjudandet om aktieköp i NPSG. Eget kapital vid förra årets slut i NPSG var cirka 170 Mkr enligt årsredovisningen.

Fyra av de nio tyngst vägande bolagen i portföljen är startade av NPSG-grundarna, däribland de två i toppen med hittills blygsam verksamhet. Tillsammans sägs dessa fyra bolag utgöra 40% av värdet. Två andra onoterade innehav som tillsammans står för drygt 10% av värdet ser ut att vara värderade flera gånger högre än vid bolagens senaste emissioner, baserat på Afv:s beräkningar och information från bolagen om NPSG:s ägarandel.

Framgångar i portföljbolagen vore välkomna för NPSG. Forskningsbolaget Vironova och e-hälsobolaget Meminisse, som NPSG tidigare har listat bland sina största innehav, har gått i konkurs i år. Bland noterade innehav längre ner i portföljen finns Diamyd Medical och Zazz Energy, som backat med nära 50 respektive drygt 95% i år.

”EN OTROLIG HÄRVA”

Tidigare i år köpte NPSI, ett bolag i NPSG-sfären, tillgångarna från ”investerarnätverket” CBC:s konkursbo i Göteborg för omkring 2,5 Mkr, med överlappande investeringar och investerare. Två av NPSG:s medgrundare har tidigare jobbat sida vid sida på CBC enligt en före detta anställd där som uppskattar att det fanns 2 000-3 000 investerare i bolagets nätverk.

De enskilda spararna fick, efter att ha blivit medlemmar i det slutna nätverket, köpa in sig i ett holdingbolag som i sin tur ägde aktier i ett bolag där värderingen blåsts upp.

”Jag har fått hundratals mail och frågor, och ingen av dem jag pratat med har förstått hur investeringarna varit konstruerade”, säger konkursförvaltaren Stefan Skeppstedt till Afv. ”Det är en otrolig härva”, säger han om konkursen.

CBC behöll vanligen cirka 10% i holdingbolagen, andelar som NPSI nu köpt. Av ett fyrtiotal övertagna portföljbolag från CBC uppger Norberg & Partner att ett dussintal är ”räddade” men kräver kapital.

REVISORSKRITIK OCH RÄTTSPROCESS 

NPSG har en historia av allvarlig revisorskritik. Aktieboken har hanterats bristfälligt, och bolaget har köpt in egna aktier för att sedan sälja dem vidare för mångdubbelt högre belopp. Affärerna med de egna aktierna, som inte är tillåtna enligt Aktiebolagslagen, har syftat till att blåsa upp det egna kapitalet. NPSG är inne på sin fjärde revisor sedan starten hösten 2020.

Fyra revisorer sedan 2020. Här en med allvarlig kritik.

Parallellt med kapitalanskaffningen och övertagandet av Pepins är NPSG involverat i en komplicerad tvist vid Göteborgs tingsrätt. En investerare har stämt bolaget på ett miljonbelopp. Enligt stämningen har han blivit lurad på aktier och utdelning. Med NPSG:s egen värdering skulle aktierna vara värda tiotals miljoner kronor.

NPSG tillbakavisar kraven och har skickat in en motstämning där man bland annat uppger att personen, som skulle bistå NPSG kring investeringar i bolag, skott sig själv på bekostnad av bolagen. En dom är fortfarande flera månader bort. Förhandling i målet är planerad till början av april nästa år.

Ombud för NPSG är, den för Afv-läsare bekanta, juridikprofessorn vid Handelshögskolan Erik Nerep. Handels utreder nu hans lämplighet efter att Afv i våras avslöjat att han satt på dubbla stolar i Oasmia-skandalen för några år sedan.

BÖRSNOTERINGAR UTLOVAS

Utöver en börsnotering för NPSG 2024 utlovas också en notering i första kvartalet för Norden Estates. Ett fastighetsbolag där NPSG är delägare som ska syssla med energieffektiva bostäder. Samtidigt som man i höst kunde köpa NPSG-aktier för 92 kronor styck erbjöds Norden Estates-aktier för 10 kronor styck från NPSG:s styrelsemedlemmar för att sockra erbjudandet. Sådana aktier hade hösten 2022 bjudits ut till sfärens investerare för 43 kronor styck.

Marknadsföringsmaterial om en ny “superdeal” som blivit en akt i ett pågående ärende i Göteborgs tingsrätt.

”Vi i styrelsen tar nu en kortsiktig stor förlust personligen i form av att sälja aktierna i Norden Estates”, skrev NPSG:s styrelseordförande och grundare Roland Norberg i ett mailutskick i oktober.

Denna ”stora förlust” kan ställas i relation till de 3,84 kronor per aktie som Roland Norberg och NPSG:s VD betalade i en riktad emission i Norden Estates till deras privata bolag förra året. Detta ungefär samtidigt som existerande Norden Estates-aktier bjöds ut för mer än tio gånger så mycket till andra investerare.

Priset som Norberg och VD:n betalade var beräknat från en ”marknadsvärdering av Norden Estates”, enligt handlingar hos Bolagsverket. NPSG:s VD har varit styrelseordförande i Norden Estates sedan slutet av 2021.

Enligt Norden Estates senaste årsredovisning ägde NPSG 13% av bolaget och Norberg och VD:n 24% via sitt gemensamma bolag. Detta ägarbolag bildades i slutet av 2020 och gjorde en vinst på försäljning av värdepapper på 21 Mkr under förra räkenskapsåret.

UTDELNING GER FÖRTROENDE 

NPSG betalade 2022 ut 25 miljoner kronor i utdelning, 5 kronor per aktie, något som bidragit till att skapa förtroende hos investerare i bolaget som Afv varit i kontakt med. På en presentation i höstas sade NPSG:s VD att man nu passerat 100 Mkr i ackumulerade vinster. Vinsten första halvåret 2023 uppgavs vara 54 miljoner.

“Jag har satsat på Norberg & Partners”. Bolaget kommunicerar gärna via Youtube.

Men det är svårt att se varifrån några vinster av vikt skulle komma, utöver vidareförsäljning av aktier i sfärens portföljbolag. I princip hela det första räkenskapsårets vinst om knappt 50 miljoner ser ut att komma från sådana affärer.

De nya bolag som grundarna själva startat har bjudits ut till NPSG:s investerare via Aktiegirot till värderingar från några tiotals miljoner kronor till över två hundra miljoner kronor.

Att döma av NPSG:s årsredovisningar är det ett tresiffrigt miljonbelopp som investerare köpt aktier för bara i NPSG. I den senaste årsredovisningen, för 2022, sägs affärerna i de egna aktierna det året ha ”backats”.

Samtidigt som allt fler personer köpt aktier i NPSG för mångmiljonbelopp framgår det i handlingar hos Bolagsverket att grundarnas innehav i NPSG minskat med flera hundra tusen aktier var.

”När jag har en dålig dag känns det som om de medvetet gör det så svårt som möjligt för att man inte ska kunna följa med riktigt”, säger en aktieägare om den komplicerade strukturen och mångfalden av bolag i Norberg & Partner-sfären.

MYSTISKA EMISSIONER 

Både i början av åren 2021 och 2022 talades det om att NPSG skulle göra emissioner. Men inga sådana emissioner finns registrerade hos Bolagsverket. I den mån det såldes aktier enligt de erbjudanden Afv sett har det alltså handlat om existerande aktier.

Det finns däremot en påstådd kvittningsemission som beslutades i slutet av 2022. Där skulle fordringshavare få kvitta fordringar på totalt cirka 23 Mkr mot NPSG mot knappt 300 000 aktier. Afv har varit i kontakt med flera av de största påstådda fordringshavarna på listan. De är aktieägare i NPSG, men ingen känner igen att de skulle ha haft någon fordran som kvittats mot nytryckta aktier.

TRASSEL I NOTERADE BOLAG

Även när det gäller NPSG:s investeringar i noterade bolag har det varit rörigt. NPSG är största ägare i First North-noterade fintechbolaget Plexian, vars aktie kollapsat sedan NPSG först köpte in sig. För sina knappt 16% i Plexian, som är värt drygt 22 Mkr, har NPSG betalat ungefär lika mycket som hela Plexian är värt idag.

NPSG gick först in i april 2022 i en riktad emission men bolagen råkade rejält i luven på varandra. NPSG skulle gå in med 25 Mkr men vägrade betala hälften av beloppet då man tyckte att man investerat ”på felaktiga grunder”. Efter en förlikning i år där NPSG köpte nytryckta Plexian-aktier för 10 Mkr har Aktiegirot börjat samarbeta med Plexian.

NPSG är också majoritetsägare med 51% i Aino Health, ett mjukvarubolag inom företagshälsa på First North med ett marknadsvärde på cirka 36 Mkr. Även här kom NPSG in genom en riktad emission i början av 2022. Ägandet har successivt ökat och Roland Norberg fått en styrelseplats. Efter att ha kommit över budpliktsgränsen 30% lade NPSG ett skambud på Aino Health i slutet av september som bolagets styrelse avrådde ägarna från att acceptera.

FRÅN TEAK…

Tidigt 2020 lanserade männen bakom Norberg & Partner Tectona Grandis Invest (TGI). Odlad skog av ädelträslaget teak i Panama, där Roland Norberg hade en köpoption sedan 2006, skulle bli en lönsam affär för dem som investerade. Uppgiftslämnare till Afv har berättat att en av Norbergs medgrundare, efter att han slutat på CBC, approcherade personer som investerat där med upplägget.

”För första gången i mitt liv frågar aldrig kunderna om priset först utan hur mycket vi har, när vi kan börja leverera och i hur stora mängder per månad. Därefter kommer prisdiskussionen”, löd ett citat från VD Roland Norberg i marknadsföringsmaterialet.

”Teak är en oändlig, förnybar och odlad råvara.”

Bolagsvärdet sattes till 160 Mkr i marknadsföringen. I materialet anges ett avverkningsvärde på träden på 630 Mkr, och 2022 skulle den första utdelningen komma.

Bolaget kom att heta Norberg & Partners TGI. Här finns dotterbolaget TGI Management, som i sin tur heläger det Panamaregistrerade Norberg Teak Panama S.A, där Roland Norberg och en av NPSG:s medgrundare sitter i styrelsen.

Norberg & Partners TGI har inte haft någon omsättning och har en balansomslutning på ett lågt ensiffrigt miljonbelopp. Räkenskaperna vittnar om samma typ av otillåtna affärer i egna aktier som i NPSG, med egna aktier sålda för 4 Mkr det första räkenskapsåret.

Afv har inte kunnat utröna hur ägandet i bolaget nu ser ut. NPSG listar det inte bland sina portföljbolag. I NPSG:s portfölj finns nu dock ett bolag som heter Adeltrad som uppges vara ett investeringsföretag som också investerar i ädelträ. På NPSG:s hemsida anges det ha 55 hektar avverkningsklar teakskog och 60 hektar yngre skog. Den ytan stämmer ungefär med vad som angavs i materialet för TGI. 

…TILL TRAVHÄSTAR…

I Norberg & Partners företagssfär kan man också bli delägare i travhästar, genom bolaget N&P Sustainable Trotting (NPST). På NPST:s hemsida uppges Roland Norberg vara ordförande medan NPSG:s VD också sägs ingå i styrelsen. Men enligt Bolagsverket är enda ledamoten en son till NPSG:s VD.

Hästen Immigrant AM, som kanske ingår i portföljen för NPSG:s investerare. Foto: npst.se

En koll av de åtta hästar som enligt NPST:s hemsida ska finnas i bolagets stall reser också frågetecken. Enligt Svensk Travsports register har tre av hästarna sålts till utlandet i år medan ytterligare en bytt ägare i Sverige. Två ägs enligt registret av NPSG:s VD via ett bolag som står som ägare till ytterligare fem unga travhästar.

På NPST:s hemsida erbjuds olika medlemskap där man får andelar som vardera ger en aktie i NPST. Det dyraste är Guld Företag Elite för 96 000 kronor som ger 120 000 andelar. Den senaste månadsrapporten på hemsidan om hur det gått för hästarna i NPST:s stall är från april.

…OCH PAKISTAN

Investerare kan också köpa in sig i Abicure, ett bolag i sfären som ska distribuera läkemedel i Pakistan via en partner där. Det bildades hösten 2020.

Abicure, som ännu inte redovisat någon omsättning, värderas av NPSG nu till över 200 Mkr och är det tyngst vägande bolaget bland innehaven. I information till investerare i november sägs innehavet i Abicure utgöra 18% av värdet i NPSG.

Enligt annat marknadsföringsmaterial till investerare som Afv sett ska försäljning i Pakistan vara igång sedan januari. Försäljningen spås landa på över 50 Mkr under det första året med en nettovinst på 15 Mkr. Efter fem år räknar man med en försäljning på cirka 220 Mkr och en nettovinst på 76 Mkr.

Höstens erbjudande sägs vara en emission på 300 000 aktier för 36 kronor styck. Erbjudandet hade ursprungligen september som slutdatum, men det går nu att köpa Abicure-aktier året via Aktiegirot året ut, enligt ett färskt utskick.

Afv har sökt Roland Norberg och de övriga medgrundarna av NPSG för kommentarer.

Här hittar du fler reportage

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.