Reportage Pensionsbolag
Pensionsbolagen tvingas höja risken
Affärsvärlden har kontaktat de tio största livbolagen med frågor. Alla tillfrågade har svarat förutom SPP.
Samtliga är negativt inställda till att investera i kryptovalutar. Dessutom satsar samtliga på hållbara investeringar och ingen ser någon målkonflikt mellan ESG-frågor och maximal avkastning.
Tillsammans förvaltar pensionsbolagen nästan 3 biljoner (tusen miljarder) kronor i sina traditionella livportföljer, vilket är ungefär lika mycket som Danmarks BNP.
Nästan hälften räntor
Fördelningen mellan olika tillgångsslag varierar men ligger ungefär på 45% aktier, 40% räntor och 15% ”övrigt”.
I kategorin övrigt är fastigheter och private equity de två största tillgångsslagen. Även energi, infrastruktur och skog är vanligt förekommande.
”De stora tillgångsslagen under övrigt är fastighet, såväl direkt som indirekt ägda, infrastruktur och kreditrelaterade investeringar. Vår ambition är att öka allokeringen till samtliga typer av alternativa placeringar”, säger Michael Kjeller, enhetschef kapitalförvaltning och hållbarhet på Folksam.
”Fastigheter utgör den största andelen i kategorin övrigt, men även investeringar i skog, vindkraft och energi/infrastruktur märks som alternativa tillgångar”, säger
AMF:s kapitalförvaltningschef Tomas Flodén.
Vilka typer inom övriga investeringar kommer att öka respektive minska hos er kommande år?
”Vi tittar förhållandevis brett men är lite extra intresserade av att växa inom infrastruktur och energi om vi hittar rätt möjligheter till rätt avkastning (vilket har blivit tuffare givet det växande intresset för den här typen av investeringar). Vi ökar även gärna inom onoterade aktier, vilka vi dock räknar till vår aktieportfölj”, fortsätter Tomas Flodén på AMF.
”Vi kommer troligen att öka andelen infrastruktur, kredit och fastigheter. Vi har ökat andelen Private Equity en hel del de senaste åren”, säger Lars-Göran Orrevall, kapitalförvaltningschef på Skandia.
Tar högre risk
Det har gått sju år sedan Riksbanken sänkte reporäntan till noll i oktober 2014. Marie Giertz, vice VD och kapitalförvaltningschef på Kåpan, säger att de låga räntorna tvingar aktörer några steg längre ut på riskskalan i jakten på avkastning.
Hur stort hot är dagens lågräntemiljö för pensionerna?
”Det låga ränteläget i utgångsläget skapar förväntan om en mycket låg ränteavkastning framöver. Om och när räntorna stiger kommer vi att tappa avkastning initialt men å andra sidan skapas bättre möjligheter att därefter få en högre avkastning när räntenivån har justerats upp. Fortsatt låga räntor ger också stöd för mer riskfyllda tillgångar så som aktier”, säger Marie Giertz och fortsätter:
”Ett annat hot är att den låga räntan ger marknadsaktörer incitament att gå ut på riskskalan för att få avkastning. Om räntan stiger finns risk för att dels en direkt omvärdering av mer riskfyllda tillgångar sker, dels skapar det omallokeringar från aktier till räntor. Sammantaget kan det betyda att vi får kraftiga fall på börserna, vilket skapar oro och låg avkastning initialt.”
Avkastningsantagandena som våra pensionsbolag har gjort ligger i på runt 0,5-2% för räntor och 5–7% på aktier.
”Skandias traditionella livportfölj, som är en mix av aktier, räntor och övrigt, har de senaste fem åren gett en genomsnittlig avkastning på 7,9 %. Med dagens ränteläge är det svårt att tro att avkastningen ska bli lika hög de närmaste fem åren”, säger Lars-Göran Orrevall på Skandia.
I tabellen nedan finns ett mer detaljerat exempel över SEB:s avkastningsantaganden på fem års sikt. De flesta av pensionsbolagen svarar att deras avkastningsantagen har en tidshorisont på 5–10 år.
Tillgångsslag | Förväntad avkastning (5 år) |
Statsobligationer | 0.4% |
Företagsobligationer | 1.6% |
Råvaror | 1.9% |
Hedgefonder | 1.9% |
High Yield obligationer | 2.9% |
Aktier, globala | 5.3% |
Aktier, svenska | 5.9% |
Aktier, emerging | 7.2% |
Private Equity | 7.3% |
Förväntad inflation | 1.6% |
Källa: SEB:s antaganden |
Vad är det svåraste med ditt jobb?
”Vid bra analys och investeringsbeslut är omvärlden mer komplex än tidigare. Pandemi, låga räntor, expansiv penning- och finanspolitik måste beaktas i kombination med värdering, konjunktur och trender. Det svåraste är att beakta nya infallsvinklar och nya händelser i våra investeringsbeslut som vi inte behövt beakta tidigare. Det finns inga historiska händelser som liknar exempelvis nuvarande pandemi och som kan ge information om hur man ska agera idag”, säger Mikael Wik, investeringsansvarig på Swedbank Försäkring.
Marie Giertz på Kåpan säger att det svåraste är att man idag inte kan skapa avkastning utan att ta risk. Det finns ingen riskfri ränta som ger en positiv avkastning.
”Det är ett budskap som är svårt att förmedla. Inflationen är visserligen låg men den finns, vilket ger en negativ real avkastning om du bara har dina besparingar i räntor. Samtidigt har vi som långsiktiga investerare haft bra möjligheter att ha en väsentlig del i mer riskfyllda tillgångar, vilket har givit en fin avkastning till våra pensionstagare. Svårigheten är när vi blickar fram från dagens läge med höga värderingar både på räntor och andra tillgångar så som aktier och fastigheter”, säger hon.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler reportage