Reportage Livsmedelsbolag
Oligopolmarknad utmanas av ny lag
N är Sverige ska implementera EU:s direktiv om otillbörliga handelsmetoder mellan företag i jordbruks- och livsmedelskedjan står mycket på spel. Sverige har en koncentrerad detaljhandelsmarknad där Ica, Axfood och Coop står för merparten av inköpen.
Man kan likna strukturen mellan säljare och inköpare vid ett timglas. De som tillverkar, odlar eller förädlar produkter måste ta sig igenom en trång passage i detaljhandelsledet för att nå ut med sina produkter till konsumenterna.
Nu ska ”Unfair Trade Practices”, UTP-direktivet implementeras. Den svenska utredarens förslag som ligger på regeringskansliets bord är att den nya lagen ska ha ett bredare tillämpningsområde och gå längre än vad direktivet kräver. Det handlar om 16 olika otillbörliga handelsmetoder som ska vara förbjudna för köpare i förhållande till sina leverantörer. Bland annat föreslås skriftliga bekräftelser på avtal när leverantören begär det. Det måste också vara överenskommet på förhand om en leverantör ska bidra till att finansiera handelns rabatter eller marknadsföring. Regler föreslås även för när det är tillåtet att skicka tillbaka osålda produkter till leverantören. Kommersiella repressalier ska motverkas, företagshemligheter som produktionsmetoder ska skyddas bättre. Det är kortfattat två frågor där Sverige föreslås gå längre:
• Utredaren föreslår att alla aktörer oavsett storlek (omsättning) ska omfattas av de nya reglerna.
• Alla varor ska omfattas av samma skydd. Det ska inte vara någon uppdelning mellan olika typer av livsmedel.
Det finns en rad andra villkor som ska regleras i den nya lagen. Inköpare ska inte få avbeställa varor hur sent som helst, betalningen ska ske snabbare än i dag och köparna ska inte heller kunna ta ut avgifter för vad som helst.
Ica och flera andra aktörer från näringslivet, exempelvis arbetsgivareorganisationen Svenskt Näringsliv, tycker inte att Sverige ska gå längre än nödvändigt vad gäller otillbörliga handelsmetoder. Ica pekar på att det stärker makten hos stora leverantörer som Nestlé eller Unilever. ”Som inte behöver ökat skydd mot Ica”, enligt koncernens VD Per Strömberg.
Men företrädare för leverantörerna och producenterna såsom LRF, Svensk Livsmedelsföretagen eller Sveriges Biodlares Riksförbund står bakom förslaget.
Att det råder problem mellan leverantörer och inköpare inom livsmedelssektorn står klart i flera remissvar som har trillat in. Branschorganisationen Potatisodlarna lyfter exempelvis fram fördelarna med ett förbud mot ensidigt ändrade villkor: ”Det är inom denna del av lagen som de flesta otillbörliga beteenden förekommer” skriver organisationen i sitt remissvar.
Organisationen pekar också på att det är bra med ett förbud mot kommersiella repressalier. ”Rädslan för repressalier är så stor att producenten inte vågar ställa rättmätiga krav på köparen” , heter det.
Carl Eckerdal, chefsekonom för Livsmedelsföretagen som företräder cirka 800 företag går på utredarens linje.
”Förslaget kommer att gynna hela livsmedelskedjan, med tonvikt på de små aktörerna, som idag har ett oerhört tufft förhandlingsläge i förhållande till de stora dagligvarujättarna”, säger han.
Eckerdal får medhåll av kollegan Rasmus Bäckström, näringspolitisk expert för Livsmedelsföretagen.
”Detta är en oerhört prioriterad fråga. Idag skjuts i princip all risk bak i livsmedelskedjan vilket i slutändan drabbar jordbruket. Det är en angelägen och viktig fråga att vi får till sunda affärsrelationer och villkor i hela kedjan.”
De anser båda att det finns en risk med att leverantörer står för forsknings- och i utvecklingskostnader.
”Går framtagandet av en ny produkt bra, kan man i bästa fall få vara ensam om den produkten en kort tid, tills den kopieras av dagligvaruhandeln och säljs
under egna varumärken. Det finns flera metoder som många inte upplever som schyssta”, säger Carl Eckerdal.
Oändligt många remissvar har trillat in. De gås nu igenom och därefter ska riksdagen så småningom fatta beslut om Sverige ska gå längre än EU:s minimumkrav eller inte – om den nya UTP-lagen ska innefatta alla aktörer och alla produkter, eller inte.
Hur det än blir väntas ny lag på området träda i kraft i november nästa år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler reportage