Länsförsäkringar ratar Evolution – men investerar miljarder i Kina

Länsförsäkringar använder sig av en rad hållbarhetsfaktorer i sina investeringar och ska exempelvis avstå från att investera i auktoritära stater. Samtidigt har fondjätten investerat miljarder i kinesiska bolag – bland annat i banker där kinesiska staten är största ägare, visar Affärsvärldens granskning.
Däremot exkluderas svenska bolag som Evolution och Kindred då de anses bedriva ”en verksamhet som inte är ansvarsfull", enligt Sofia Aulin, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringars fondbolag.
Länsförsäkringar ratar Evolution – men investerar miljarder i Kina - lansforsak_kina
Till vänster syns Sofia Aulin, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringars fondbolag.

Länsförsäkringar är en av svenskarnas absoluta favoriter när det kommer till fondsparande. Försäkringsbolaget globala indexfond förvaltar 100 miljarder kronor i kapital och har över 300 000 andelsägare bara hos Avanza. Deras två fonder för tillväxtmarknader har cirka 71 000 ägare hos nätbanken och förvaltar sammantaget över 14 miljarder kronor.

Länsförsäkringar använder sig av en rad kriterier för att exkludera bolag från sina fonder, vilket resulterat i att cirka 180 bolag givits kalla handen av fondjätten. Exempelvis avstår man från att investera i bolag, stater eller jurisdiktioner vars omsättning till mer än 5% består av spel om pengar, tobaksproduktion, eller är kopplade till fossila bränslen på olika sätt.

Det gör att några bolag som petas i Länsförsäkringars fonder är livecasinobolaget Evolution, spelbolaget Kindred och försvarskoncernen BAE Systems, som äger svenska Hägglunds och Bofors.

26% investerat i Kina

Enligt Länsförsäkringars kriterier ska de även “avstå helt” från att investera bolag eller stater som bryter mot mänskliga rättigheter, demokrati, korruption eller skatt.

“Exkluderingskriteriet omfattar stater som sammantaget bedöms vara auktoritära, icke fria, korrupta samt kränker mänskliga rättigheter. Stater med denna bedömning motverkar en hållbar utveckling och anses inte agera ansvarsfullt”, står det i underlagen.

Det gör att Länsförsäkringar helt avstår från investeringar i Ryssland. Däremot har fondjätten via sina tillväxtfonder investerat åtskilliga miljarder i kinesiska bolag.

Bolagets aktivt förvaltade fond inriktad mot tillväxtmarknader, har investerat nära 27% av fondens 3 miljarder kronor i kinesiska bolag. Ungefär samma procentsats gäller för indexfonden för tillväxtmarknader, som investerat 23% av totalt 11,9 miljarder kronor i landet. Det innebär att 2,7 miljarder i indexfonden har exponering mot Kina.

“Det beror på att de fonderna ska spegla tillväxtmarknader och Kina är en stor del av världens tillväxtmarknader, så det är inget aktivt ställningstagande, utan handlar mer om att det är så världsmarknaderna ser ut”, säger Sofia Aulin, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringars fondbolag.

Sofia Aulin, ansvarig för hållbarhetsfrågor på Länsförsäkringars fondbolag. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /

Opposition “slås skoningslöst ner”

Kina är i praktiken en enpartistat och styrs av kommunistpartiet sedan 1949. Landets president Xi Jinping kontrollerar både regeringen och militären, enligt Utrikespolitiska institutet, som menar att försök till opposition “slås skoningslöst ner”.

Kinas president, Xi Jinping. (Zhang Ling/Xinhua via AP)

Sedan 2010-talet har Kina fått återkommande kritik för lägren i Xinjiang-regionen där uigurer och andra muslimska minoriteter spärrats in. I en rapport har FN uttryckt att Kina begår allvarliga kränkningar mot mänskliga rättigheter, eventuellt att klassa som “brott mot mänskligheten”. Vänder man blicken mot Sverige anser Säkerhetspolisen att Ryssland, Kina och Iran är de länder som allvarligast hotar svensk säkerhet.

Länsförsäkringar ligger obeaktat detta tungt investerade i kinesiska värdepapper.

“Vi har vissa exkluderingskriterier gällande stater som gäller för statsobligationer. Men vi fattar aldrig beslut om att exkludera ett bolag för att bolaget finns i ett visst land. Där ser vi till varje bolags agerande att de måste kunna påverka själva hur de väljer att agera. Det är det som ska styra om vi väljer att exkludera dem eller inte”, säger Sofia Aulin.

Hon uppger att Länsförsäkringar inte har något problem med att investera i bolag där staten är största ägare.

Kinesiska bolag bland de 25 största innehaven i Länsförsäkringars tillväxtfonder

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Aktiv
Alibaba Group Tencent Holdings Ltd
PDD ADR Contemporary Amperex Technology Co Ldt
Meituan Meituan
China Construction Bank Corp China Merchants Bank Co Ltd
JD.com Inc KE Holdings
Industrial And Commercial Bank of China Alibaba Group
Bank Of China Ltd
NetEase Inc
Ping An Insurance (Group)

Ägandet av kinesisk bank

Utrikespolitiska institutet pekar på att den kinesiska staten har “en stark roll i ekonomin och kontrollerar flera områden som bedöms vara viktiga för landet bland annat banksektorn, energi och telekommunikationer”. Länsförsäkringars tillväxtmarknadsfond index äger minst tre kinesiska banker, enligt en lista på deras 25 största innehav. Deras aktivt förvaltade fond har minst en kinesisk bank på innehavslistan.

Kinesiska staten äger majoriteten i Bank of China, som Länsförsäkringar investerat i. Samma sak gäller för innehavet China Construction Bank.

“Gällande statskontrollerade bolag är det specifikt Ryssland vi gjort ställningstagandet att exkludera”, säger Aulin.

I veckan släppte Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) en rapport om Kina där det framgår att kinesiska staten köpt “gyllene aktier” i bolag inom koncernerna Tencent och Alibaba för att öka kontrollen av dessa bolag. Även dessa återfinns i ägarrullorna hos Länsförsäkringar.

Kindred och EVO: “Inte tillräckligt ansvarsfulla”

På frågan om Länsförsäkringar har några synpunkter på att Kina är en enpartistat samt enligt FN begår brott mot mänskliga rättigheter blir svaret följande:

“Kina är såklart ett problematiskt land, men vi har vår modell för när vi bedömer vilka länder vi ska exkludera. Då tittar vi på flera olika faktorer och exkluderar de länder som kommer sämst ut inom alla de här bedömningskriterierna. Kina är inte ett av de länder som hamnar på vår exkluderingslista”, säger Aulin och fortsätter:

“Däremot har vi exkluderat enskilda bolag för att deras verksamhet är kopplad till de sakerna som du nämner.”

Länsförsäkringar är öppna för att fortsätta äga, eller investera i, bolag där kinesiska staten är majoritetsägare.

“Vi har inga planer i dagsläget på att exkludera kinesiska bolag bara för att de verkar i Kina eller att det finns ett statligt ägande”, säger Sofia Aulin.

Men ni exkluderar Evolution och Kindred. Hur går tankarna där?

“Bolagen bedriver en verksamhet som vi inte tycker är ansvarsfull. Det finns också en efterfrågeaspekt där vi tar fram produkter som tar hänsyn till vilka frågor vi får från våra kunder. Det är en av de sakerna som bidragit till exkluderingar av spelbolag.”

Tolkar jag dig rätt i att Evolution och Kindred har en verksamhet som ni inte uppfattar som ansvarsfull. Men ni anser att den kinesiska staten är tillräckligt ansvarsfull för att ni ska fortsätta investera i statligt ägda kinesiska bolag? 

“När vi tittar på de enskilda bolagens agerande i Kina, så är det enskilda bolags agerande som gjort att vi exkluderat dem. Men vi har inte exkluderat bolaget på grund av vem som äger bolaget”, säger Sofia Aulin.

Läs mer

Jojje Olsson: Kina slår ut marknaden för de viktiga råvarorna

Kinesiska vindkraftsparken kan bli miljardsmäll för skattebetalarna

Kinesisk militär omringar Taiwan i övning

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler reportage

Annons från Spotlight Stock Market