Kartläggning: Hösten när Northvolt föll – ”som en dö-långsamt-lek”
Volkswagen tackar för sig, superlånet på 50 miljarder faller och jakten på en vit riddare misslyckas.
Till sist kliver även Goldman Sachs ut genom dörren.
"En dag var de bara borta", säger en källa.
Klockan närmar sig 17 på fredagen när det plingar till i mejlkorgen hos ägarna.
”Hoppas ni har haft en bra sommar! Från Northvolts håll har vi haft en aktiv sommar”, står det i mejlet undertecknat “Northvolt team”.
Det är den 9 augusti. Medan andra har haft semester, har teamet runt Peter Carlsson arbetat dygnet runt, sju dagar i veckan, berättar VD:n senare i en intervju.
En förestående kris
Sedan bomben i juni, då storkunden BMW drog tillbaka en order på 2 miljarder euro, har de negativa nyheterna avlöst varandra. Det kommer fram att ordföranden Jim Hagemann Snabe varit frånvarande under hela året – i hemlighet. Och både svenska och internationella medier toppar sina sajter med de oklara dödsfallen bland arbetare.
I mejl till ägarna framstår det som att bolaget utkämpar ett krig.
”Northvolt utsätts för intensiv mediepress på flera olika fronter”, kommenterar bolaget nyhetsflödet.
Men på huvudkontoret Volthouse på Kungsholmen har Peter Carlssons team också en allt djupare finansiell kris att hantera, i en omfattning som ännu inte nått mediernas ljus.
I slutet av juli möblerar de också om i ledningen. Pia Aaltonen-Forsell, som är CFO på finska ståltillverkaren Outokumpu, plockas in som ny finanschef. Hon ersätter Alexander Hartman, som istället får titeln transformationschef. Tillsammans med corporate finance-chefen Andreas Pettersson Rohman kommer de försöka navigera Northvolt genom den finansiella stormen under hösten.
Att Northvolt vill resa 1,5 miljarder dollar i en ny kapitalrunda läckte ut redan i juni. Men bolagets allt mer akuta kapitalbehov är inte allmänt känt.
Utåt förnekas det rentav.
När bolaget får frågor om skulderna hos Kronofogden av biltidningen Carup blir svaret att det beror på fakturasystemet. Pengar ska det finnas gott om efter superrundan tidigare samma år.
”Northvolt reste som du vet senast vid årsskiftet cirka 50 miljarder kronor, och har flertalet miljarder i likvida medel, så det vore inte korrekt att koppla ihop ett antal försenade fakturor med vårt bolags likviditet”, uppgav bolaget då.
Men bara några veckor senare, i början av augusti, har bolaget akut likviditetsbrist. Det visar handlingarna från konkursdomstolen i Texas.
Och det där enorma lånet? Det fick Northvolt aldrig tillgång till. Villkoren var inte uppfyllda.
Bolagets presschef Erik Zsiga håller idag fast vid att svaren på medias frågor var sanna.
“I sin essens var det korrekt”, uppger han. Skulderna hos Kronofogden berodde främst på att de hade fått “en stor mängd fakturor” som de inte klarade av att hantera.
Kriskonsulterna
Under hösten kommer konkurshotet flåsa Northvolt i nacken, medan tonläget i mejl från bolaget till ägarna blir allt mer desperat.
De inledande diskussionerna är dock ”fruktbara”, som det uttrycks i domstolshandlingar.
Flera av ägarna släpper den 7 augusti till ett brygglån på 154 miljoner dollar. Ett lån som står inskrivet i tidigare avtal och som Northvolt nu utlöser. Räntan är på 16% och pengarna ska hjälpa Northvolt att exekvera sin nya slimmade affärsplan. Men också att täcka transaktionskostnader i den stora kapitalresningen.
Det är inte gratis att ta in nya pengar – konsulter och advokater kostar. Och sådana tar Northvolt in omgående.
Uppdraget som finansiell rådgivare går till New York-baserade Teneo. Investmentbanken Rothschilds, som nyligen planerade en Northvolt-IPO med 20 miljarder dollar i värdering, ställer samtidigt om till att säkra bolagets överlevnad.
Storägarens exit
Northvolts pengar sinar i snabb takt – uppskattningsvis hundratals miljoner kronor i veckan. När augusti går mot sitt slut börjar likviditeten återigen bli ansträngd. Det finns goda förhoppningar om att ägarna nu ska kliva in med åtminstone 750 miljoner dollar, men det ska visa sig vara en from förhoppning.
Ägarna kommer inte överens. Alla har olika villkor och krav för att delta, enligt källor med insyn.
Ännu värre blir det när största ägaren Volkswagen plötsligt lämnar förhandlingarna. Biltillverkaren har en egen kris att hantera på hemmaplan. Med en ägarandel på 22% uppstår ett hål på flera miljarder när Volkswagen inte tar sin del.
I stället blir det nu den näst största ägaren, Goldman Sachs, som tar ledartröjan.
Northvolt försöker parallellt ro superlånet på 5 miljarder dollar i land. När det annonserades i januari var det som ”det största gröna lånet i Europa”. Bakom stod 23 privata banker och flera offentliga institutioner. Hittills har dock Northvolt inte fått en enda dollar.
En ny plan
Samtidigt ska löner och skatter betalas – och fabrikerna hållas flytande. Northvolt börjar kapa kostnader, men det behöver gå snabbt.
På ett möte i Skellefteå får de anställda ett besked av Peter Carlsson: 1 600 varslas om uppsägning.
Tillsammans med sina rådgivare går Northvolt ut med ett nytt försök till kortsiktig finansiering. Förhandlingarna sker nu med tre grupperingar: ägarna, tidigare långivare och kunden Scania.
Målet är att samla in 384 miljoner dollar, där 150 miljoner väntas komma från ägarna, 134 miljoner från långivarna och 100 miljoner från Scania. Pengar som ska räcka till mitten av januari 2025, medan Northvolt fortsätter jakten på en mer långsiktig finansiering.
”Vi behöver 10–15 miljarder (kronor, reds. anm.) för att bära Northvolt hela vägen till ett uppskalat bolag med svarta siffror år 2027”, säger Peter Carlsson senare om kapitalbehovet till Affärsvärlden.
Alexanderhugget
Förhandlingarna om räddningspaketet på 384 miljoner dollar går framåt, men tiden blir alltmer pressad för Northvolt.
I ett alexanderhugg släcks Northvolt Ett Expansion AB som försätts i konkurs den 8 oktober. Efter lämnar sig expansionsbolaget ett skuldberg på flera miljarder kronor.
Det går inte att betala alla leverantörer som står på kö med sina fakturor. Lokala företagare, som i vissa fall är helt beroende av kontrakten med Northvolt, går på knäna när de aldrig får betalt.
Den 12 oktober framstår som en ödesdag för bolaget, som i början av oktober inte kan svara på om de kan betala in sina skatter på 387 miljoner kronor till Skatteverket i tid.
Under inledningen av månaden lyckas Northvolt dock övertala långivarna från första stora investeringsrundan 2020 att lätta på förlåten och låsa upp konton för att tillgängliggöra likviditet. Det handlar om 25 miljoner dollar från långivarna. Ägarna låser upp lika mycket inom ramen för brygglånet.
Men pengarna är inte gratis. I utbyte får långivarna första prioritet till Västeråsfabriken, Northvolt Labs AB, som säkerhet.
Superlånet brinner inne
I ett sista försök att säkra superlånet på 5 miljarder dollar vill Northvolt få långivarna att ändra lånevillkoren.
Under augusti och september sker intensiva förhandlingar enligt mejlkorrespondens som Affärsvärlden tagit del av.
Spindeln i nätet är den franska investmentbanken Crédit Agricole, som skickar ut inbjudningar till ”All lenders call” och digitala omröstningar långivarna emellan.
Deltar i Teams-mötena gör uppåt 300 bankirer från världens alla hörn. Men det går inte vägen. Lånet var tänkt att täcka den fortsatta expansionen i Skellefteå, men med expansionsbolaget i konkurs har Northvolt bommat ett avgörande villkor.
Den 14 november faller jättelånet formellt och i stället för ett tillskott på 5 miljarder dollar, tvingas Northvolt betala långivarnas omkostnader till en kostnad av 44 miljoner dollar.
Enligt domstolshandlingar ska pengarna betalas inom 15 arbetsdagar. Med andra ord nu i början av december.
”Extremt snäv tidsram”
Desperationen blir under den här perioden alltmer påtaglig från Northvolts håll. Ägarnas mejlkorgar svämmar över. Det är ständigt nya mejl, som inte sällan avslutas med att ägarna behöver svara senast X datum – annars händer Y.
”Det har varit som en dö-långsamt-lek”, konstaterar en ägare med insyn i processen.
Att Northvolt stod inför en extrem tidspress bekräftas av domstolshandlingar.
Andrew Yearley, chefen för Rothschilds omstruktureringsverksamhet, vittnar om att investmentbanken jagar andra potentiella investerare ”under en extremt snäv tidsram”.
Jakten på den vita riddaren
19 potentiella investerare kontaktas, varav 15 går vidare och tecknar sekretessavtal för att få tillgång till konfidentiell information.
Men ingen vit riddare kommer till undsättning.
Den extrema tidspressen tror Andrew Yearley är ett skäl.
Källor med insyn i processen anför också ett annat: Northvolts produktionsproblem skrämmer bort investerare.
När bolaget slår nytt produktionsrekord i september med 60 000 battericeller på en vecka, motsvarar det endast 5% av Skellefteåfabrikens totala kapacitet.
“Vargen kommer”
Medan nya investerare lyser med sin frånvaro fortsätter Northvolt förhandla med de olika lägren: ägare, långivare och Scania.
Likviditeten blir alltmer kritisk, medan positionerna hos de tre grupperingarna förblir låsta.
”Northvolt har ropat vargen kommer flera gånger, men folk satt bara och tittade på varandra. Ingen ville göra första draget”, säger en källa med insyn.
En central konflikt handlar om vilken smäll långivarna ska ta. Att de inte var beredda att skriva av mer får till slut Goldman Sachs att lämna förhandlingarna i början av november, utan att egentligen meddela någon.
”En dag var de bara borta”, säger en källa.
Här går dock uppfattningarna isär. Goldman Sachs har kallat påståendet att banken skulle lämnat förhandlingarna för ”absurt”.
Klart är att de svenska pensionsbolagen hör till de ägare som är beredda att rädda Northvolt. AP-fonderna och AMF har ihop med några utländska ägare haft en egen grupp där de diskuterat investeringarna som blir allt svårare att försvara.
AP-fonderna satsade 6 miljarder
För Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden fall handlar det om totalt 5,8 miljarder kronor i aktier och konvertibla skuldebrev, genom ett gemensamt kommanditbolag, 4 to I Invesments KB.
Skulle de stoppa in mer pengar eller begrava investeringen och gå vidare? Och hur skulle de hantera frågor från medier kring pensionsmiljarderna som plöjts ner i krisbolaget?
Lösningen blir att lägga locket på och inte säga något alls.
När Chapter 11-nyheten väl kommer tvingas de ut i ljuset.
”4 to 1 Investments var beredda att ta ansvar som långsiktiga ägare och stötta Northvolt med kapital i den finansieringsprocess som pågått under hösten, men konstaterar att det inte fanns stöd från en tillräckligt bred grupp av bolagets nyckelintressenter”, blir den officiella kommentar från bolagets ordförande Jenny Askfelt Ruud.
En svensk ägare som kritiseras från flera håll är Vattenfall. Enligt Afv:s källor, ska inte det statliga energibolaget engagerat sig alls under hela hösten. Trots ett innehav som gjorde dem till den fjortonde största ägare.
En domstol i Texas
Avgörande för att Northvolt till sist ansöker om konkursskydd i en domstol i Texas, genom ett Chapter 11-förfarande, är Scania. Enligt domstolshandlingar indikerade både lastbilsjätten och flera långivare att de var villiga att bidra med mer finansiering i en sådan process.
I utbyte mot 1,1 miljarder i finansiering mot 16% ränta får Scania nu supersenioritet på väsentliga delar av Northvolts tillgångar, som Västeråsfabriken. På flera andra centrala tillgångar ges de också en andra prioritet. Scania har Northvolt i sin hand.
Northvolt försökte förhandla fram bättre villkor, men lyckades inte enligt domstolshandlingarna.
Mot sig hade bolaget återigen klockan. När ansökan väl kommer in till domstolen i Texas återstår blott 30 miljoner dollar i kassan. Det hade bara räckt att hålla Northvolt över ytan i en vecka till, enligt företagets egen rådgivare.
Morgonen efter beskedet lämnar Peter Carlsson som VD på dagen. Efter en digital presskonferens kliver han ut genom spärrarna på Kungsholmen steget efter presschefen Erik Zsiga med ett spänt leende på läpparna.
”Vi är på väg upp i en ny fas för bolaget”, säger Peter Carlsson till Affärsvärldens reporter Klara Matsdotter.
Den fasen är han fel person att leda, menar en ägare som framhåller att Carlsson lämnade på egen begäran.
”Att Peter avgick var ingen sensation. Han är en expansionsperson. Om de ska få detta på fötter är det ingen sådan de ska ha.”
Kort efter Chapter 11-beskedet står det klart att ägare, både svenska och utländska, har skrivit ned värdet på sina Northvolt-innehav. I vissa fall till noll.
Afv har sökt Volkswagen, Goldman Sachs och Vattenfall som har avböjt att kommentera. Northvolt har avböjt att kommentera kontakten med ägarna. AP-fondernas kommanditbolag har inte återkommit.
Här hittar du fler reportage
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.