Hemliga spelet bakom avblåsta Akelius-affären: ”Vad är han för typ?”

När Roger Akelius vevade mot Academedias vinster samlade sig en brokig skara av tunga ägare till motattack. Omkring 30% av ägarkapitalet planerade att blockera Akelius styrelseförslag och kräva fram ett bud på hela bolaget, vilket bidrog till att situationen blev ohållbar för säljande parten Mellby Gård. "Det var så många konstiga uttalanden som rörde upp känslor", säger en av ägarna till Affärsvärlden.
Hemliga spelet bakom avblåsta Akelius-affären: ”Vad är han för typ?” - akelius_spelet_bakom_webb
Afv kan avslöja det hemliga spelet som utspelade sig i ägarleden innan Akelius-affären blåstes av. Foto: TT Fotokollage: Johan Wessel

Ägarcirkusen i Sverige största skolkoncern Academedia har skakat om friskoledebatten, väckt vrede i ägarleden och lämnat Mellby Gård med en förtroendekris.

Men när Johan och Rune Andersson gick ut och åt torsk i spanska Fuengirola med Roger Akelius kunde de aldrig ana hur stor sak den nya ägaren skulle göra av skiftet.

Det var de inte ensamma om. Även andra ägare reagerade försiktigt positivt när de först fick höra om affären.

“På pappret såg det väldigt bra ut”, säger en ägare som inte vill framträda med namn.

Roger Akelius stiftelse, Akelius Foundation, är förvisso registrerad på Bahamas, men det var svårt att tänka sig en finansiellt starkare ägare som dessutom hade ett genuint intresse för utbildning, resonerar ägaren.

Affärsvärlden har varit i kontakt med en lång rad ägare. Gemensamt för alla är att de önskar att vara anonyma med tanke på det uppskruvade medieintresset för den kollapsade affären.

Från familjen Andersson är det Johan som svarat på alla frågor i media, och den som söker pappa Rune blir hänvisad till sonen. Men så är också Academedia, enligt flera källor, Johan Anderssons hjärtebarn i bolagsportföljen.

Roger akelius
Roger Akelius. Foto: Emelie Asplund / TT

“Alla var inte övertygade”

Sedan Rune Andersson köpte Mellby Gård i Sösdala utanför Hässleholm i mitten av 1980-talet har bolaget utvecklats från ett enkelt jordbruksföretag till ett av Sveriges mest framstående familjeägda investmentbolag.

Sonen Johan hade fått sin skolning i Wallenbergarnas riskkapitalbolag EQT, som sedan 2010 hade ägt Academedia.

Men 2013 får Johan Andersson frågan om han vill ta över som VD i Mellby Gård och Academedia ska komma att bli hans första storaffär.

Det var i samband med börsnoteringen 2016 som några vänner från EQT-tiden hörde av sig och erbjöd en ankarinvestering.

“Alla i familjen var inte helt övertygade om att det var rätt investering för oss. Men till slut enades vi”, sa han häromåret i en intervju med Affärsvärlden.

Investeringen ökade successivt till att bli Mellby Gårds största efter Duni, som säljer servetter, dukar och ljus till verksamheter som hotell.

Under hösten 2017 köpte Mellby Gård de sista kvarvarande aktierna som EQT ägde. Efter köpet har följt mer än ett halvt decennium i motvind. Johan Andersson såg enligt källor potential i internationell expansion. Men friskoledebatten på hemmaplan har legat som en våt filt över aktien.

Rune och Johan Andersson på Eriksbergs naturreservat i Blekinge, 2022. 
Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

“Evig horisont på värt ägande”

“Vi har en evig horisont på vårt ägande i Academedia”, sa Johan Andersson i en intervju på bolagets egen hemsida så sent om i september.

Sen dyker alltså Roger Akelius upp i bilden och bjuder 65 kronor per aktie. En premie på 22%. Samtidigt försvann intervjun spårlöst från Academedias sajt (men går fortfarande att läsa i internetarkivet Wayback Machine).

När Dagens industri ringer upp Roger Akelius på tisdagskvällen den 13 februari, efter att affären blivit offentlig, släpper han så bomben.

“Om jag får bestämma så blir det ingen utdelning”, säger fastighetsmiljardären.

Det kom inte som någon överraskning för Mellby Gård. Förmodligen var det heller ingen större fråga. Familjen Andersson har haft en återhållsam inställning till utdelningarna i Academedia.

Annat är det i ägarleden. Där det finns stora fonder, ofta utländska, som pressar på för större utdelningar.

Inte för att de nödvändigtvis är kortsiktiga. En ägare påpekar att de föredrar utdelningar framför att förvärva bolag som är högre värderade än Academedia.

Men ägarna har fått acceptera Mellby Gårds medelväg med fortsatta utdelningar, om än återhållsamma.

“Det behöver inte vara så aggressiva utdelningar. Men lite ränta på insatt kapital är väl bra. Det får man ju på Coop-kontot också”, resonerar en ägare som ofta håller med familjen Andersson i frågan.

Kan inte sälja till riskkapital

Flera bedömer att Johan Andersson heller aldrig skulle få för sig att sälja storposten i Academedia till en mer kortsiktig ägare, som ett utländskt riskkapitalbolag. Det skulle ge Mellby Gård skamfilat rykte.

Såväl far som son ska ha genuina intressen för utbildning. Båda har varit kårordföranden på Chalmers i Göteborg, där den största åhörarsalen numera heter RunAn efter en generös donation. Johan har suttit i Chalmers högskolestyrelse, och Rune är hedersdoktor vid lantbruksuniversitet SLU.

Både Johan och Rune Andersson har varit kårordföranden vid Chalmers Tekniska Högskola. Foto: Chalmers

Roger Akelius utspel om utdelningar är dock inte det som främst väcker ont blod i ägarleden. Det är hans uttalanden om vinst som får håret att resa sig hos kapitalförvaltare.

Han ifrågasätter om Academedia – ett börsnoterat bolag – ens ska drivas med vinstintresse.

Många reagerar också på hans pedagogiska idéer.

I en intervju med Sveriges Radio jämför han svenska skolbyggnader med tyska militärvarianter och säger att mycket av undervisningen “varit mer eller mindre oförändrad” i 4 000 år. I andra intervjuer talar han om sex elever per lärare och kallar betyg för “översitteri”.

Academedia dominerar medierapporteringen, allt samtidigt som VD Marco Strömberg är frånvarande från jobbet sedan slutet av januari efter en operation.

“Han är inloopad, men tar inga externa samtal eftersom han är sjukskriven”, skriver Hanna Clausén, som är tillförordnad finanschef, i ett mejl. 

Marcus Strömberg Academedia
Marcus Strömberg, VD på Academedia, har varit frånvarande när det stormat i medierna. Foto: Academedia

Roger Akelius har senare sagt till Affärsvärlden att han hamnade i ett mediedrev. Det där med sex elever per lärare var ett missförstånd, menade han.

Ohelig allians

Men i ägarleden går telefonerna redan varma. Ägare som tidigare aldrig har pratat med varandra i telefon börjar nu spinna på gemensamma planer.

Det finns utländska fonder som annars är lika ansiktslösa för kapitalförvaltare som de är för gemene man som ögnar sig igenom ägarlistan.

Men nu sitter de i långa samtal med varandra. Det är inga koordinerade videomöten, men enskilda samtal mellan nya och gamla bekantskaper.

Från flera håll är den initiala reaktionen förvirring. Vad menar egentligen Akelius? Och från utländska ännu mer grundläggande frågor: vad är Akelius för typ?

“Ett företags syfte är att uppnå vinst, det står ju i aktiebolagslagen?” frågar sig en ägare.

“Har han en dold agenda?” frågar sig en annan.

Men det som började som lösa samtal har snart samlat uppåt 30% av ägarkapitalet i Academedia, enligt flera av varandra oberoende källor.

Ägare på olika platser i världen med skilda ingångar till sitt ägande sluter nu upp bakom några gemensamma ståndpunkter. En brokig skara som börjar fila på en motattack.

Kunde köra över Akelius

För den som har följt turerna i medierna har det varit lätt att få bilden av att Roger Akelius skulle kunna kliva in och styra och ställa i Academedia. Det är trots allt det han gett sken av själv.

Men Mellby Gårds ägarposition uppgår bara till 24,4%. Den oheliga alliansen som på kort tid har växt fram av upprörda ägare såg med andra ord ut att kunna köra över Akelius.

“Om Akelius vill ändra Academedias affärsmodell eller styrelsens utdelningspolitik vore det enda rättvisa att lägga bud på hela bolaget”, skriver en utländsk kapitalförvaltare i ett mejl till Affärsvärlden.

Att kräva budpliktsbud är även andra ägares linje.

”Jag vill inte äga hela bolaget”, svarar dock Roger Akelius konsekvent på frågor om budpliktsbud.

Trots det ville han tillsätta två ledamöter i styrelsen. Det hade blivit svårt, om inte omöjligt. Detta eftersom de andra ägarna börjar staka ut en gemensam plan där de ska rösta ner Akelius förslag till styrelse på bolagsstämman.

Det hade gjort det väldigt svårt för Akelius att driva igenom några alls av sina ambitioner för bolaget.

Långsam affär

Mellby Gård var ansatta från flera håll. Ledningen i Academedia är orolig för den uppkomna situationen. Samtidigt ringer upprörda ägare och vill sälja sina aktier till samma pris.

Att Akelius Foundation har sitt säte på Bahamas gav dock Mellby Gård tid. Affären var villkorad av ett godkännande från Inspektionen för strategiska produkter, ISP. Allt till följd av ny lagstiftning kring utländska direktinvesteringar som trädde i kraft så sent som i december.

Flera av Affärsvärldens källor uppger att de ville få till ett möte med Roger Akelius. Men inget sådant hann äga rum innan Mellby Gård på söndagen aviserade att det inte blir någon affär.

Roger Akelius blev förvånad när den säljande parten plötsligt bad om att få avbryta affären, har han sagt. Men förvånade blev också förvaltare som var inställda på maktstrid i Sveriges största skolkoncern.

De bidrog dock till att göra situationen ohållbar för Mellby Gård.

Även om striden bland ägarna är avblåst lämnar den senaste veckan familjen Anderssons investmentbolag med ett sargat förtroende, menar vissa.

“Det är olyckligt att huvudägaren nu framstår som mindre engagerad, men vi tror ändå att nuvarande ägare kommer att driva bolaget bra framåt”, kommenterar en kapitalförvaltare som inte varit en del av de större ägarnas samtal.

Andra tror inte på något större förtroendetapp.

“Den politiska risken är skyhög och kan inte möjligtvis bli högre än den redan är”, säger en ägare som ändå försöker se på utfallet positivt:

“Jag tror många känner: Det här blev inte bra. Men jag tycker det är hedersamt av dem att ringa upp Roger och backa ur affären.”

Affärsvärlden har sökt Johan Andersson, men han har avböjt intervju.

”Det här är en avslutad affär och jag finner således ingen anledning att diskutera den mer. Det framkom under veckan att vi hade olika synsätt i ett antal frågor. Det var med Academedias bästa i åtanke som Mellby Gård avbröt affären”, skriver han i en kommentar.

Läs ocksåAkelius om ”håll käften”-reaktionerna: ”Ägarna viktigare än barn”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler reportage

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold