Handelsbanken kan överge fondprovisioner

En intern manöver pekar på att Handelsbanken kan vara på väg att skrota det kritiserade systemet med fondprovisioner och i stället gå över till en plattformsmodell.
Handelsbankens VD och koncernchef Carina Åkerström
Kommer Handelsbanken och VD Carina Åkerström bli först bland svenska banker med att slopa fondprovisionerna?

Blir Handelsbanken den första storbanken och större fonddistributör över lag att slopa provisioner och gå över till en plattformsmodell? En intern förändring i banken tyder på det. Från 1 oktober 2020 har Handelsbankens fondbolag slutat att betala provisioner till banken och kontoren förutom en liten ersättning för IT-kostnader.

Det gör att lönsamheten ökar kraftigt i fondbolaget men kärnfrågan är vad som ligger bakom förändringen. Banken själv lägger i princip locket på förutom en kommentar från Daniel Andersson, chef för Sparande & Pension.

“Handelsbankens översyn av hanteringen av fondprovisioner är ett steg i utvecklingen av vår affärsmodell,” säger han i ett skriftligt svar till Affärsvärlden.

Affärsvärldens egen tolkning av ändringen, vilket flera branschinsiders också håller med om, är att det handlar om en större omgörning av det sätt som man tar betalt för försäljning/rådgivning och distribution av fonder. Man skulle då gå från dagens provisionssystem till någon form av plattformslösning.

En smärre bomb

”Det är svårt att se någon annan förklaring och i så fall är det en smärre bomb i branschen,” kommenterar en branschinsider utifall det handlar om en omläggning till en plattformsmodell. Det skulle dock inte nödvändigtvis betyda mindre intäkter vilket erfarenheter från andra länder i Europa, som Nederländerna och Storbritannien som inte tillåter provisioner, visat.

Intressant i sammanhanget är att just Handelsbanken har privatkundsverksamhet i både Nederländerna och Storbritannien och torde alltså ha erfarenheter av vad det innebär.

Norge har kommit längre än Sverige vad gäller plattformsbaserade lösningar. Bland andra SB Bank (före detta Skandiabanken i Norge) har tagit steget fullt och gått till en plattform där provisioner läggs tillbaka och man tar betalt i form av en procentuell avgift på samma sätt som till exempel SAVR i Sverige. Även DNB har ett upplägg som går mot det hållet.

En genomgång Affärsvärlden gjorde i våras visade att de åtta största fondförvaltarna betalade ut provisioner för distribution om tillsammans över 10 miljarder 2019. För Handelsbanken del handlar det om provisioner på uppåt en miljard som kontoret tidigare fått för att sälja fonder men som nu alltså stannar kvar i fondbolaget. Vad som är i görningen hos Handelsbanken återstår att se. En övergång till någon slags plattformsbaserad avgift istället för nuvarande provisionssystem skulle sätta stor press på övriga branschen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler reportage