Flykten från Stockholm
Två busslaster med nya stockholmare som anländer varje dag. Låter det bekant? Det är en sanning med modifikation. Stockholms läns befolkning växer förvisso men främst av invandring och födslar, inte till följd av flyttströmmar inom landet. Statistik från SCB visar att inflyttningsnettot, alltså skillnaden mellan antalet inrikes inflyttade och utflyttade, har varit negativt tre år i rad.
Trenden har vänt
Under rekordåret 2020 var inflyttningsnettot -5 596 personer, vilket innebär att över 5 000 fler personer flyttade från än till Stockholm. Busslasterna har ändrat färdriktning.
”Det är för tidigt att säga hur pandemin har påverkat flyttströmmarna, men vi har konstaterat att trenden med negativt inflyttningsnetto till Stockholm har fortsatt under 2020. Vi kommer att analysera de bakomliggande orsakerna längre fram. En av sakerna vi kommer att titta på är om folk både byter bostadsort och arbetsplats eller om de enbart flyttar och fortsätter på samma jobb men på distans”, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.
Det är svårare att kartlägga vart och varför människor väljer att flytta från Stockholm. Många talar om en ny grön våg och en önskan om att bo både större närmare naturen. Siffror från svensk mäklarstatistik visar att priserna för villor steg betydligt mer än för bostadsrätter i Storstockholm, Storgöteborg och Stormalmö under de senaste tolv månaderna.
Ute i landet återses samma mönster där villor stod för de största prisökningarna under 2020.
Vallentuna och Falun i topp
Stefan Westerberg på Stockholms Handelskammare ser amorteringskravet som en av orsakerna till flykten från Stockholm.
”Tidigare år har vi sett att många yngre människor har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden i Stockholm på grund av det senaste amorteringskravet. Kreditrestriktionerna sätter även käppar i hjulen för personer i familjebildande ålder som behöver större boyta. Vi tror att det skärpta amorteringskravet har haft samma påverkan på flyttrenden under 2020. Även om amorteringskravet har pausats under pandemin måste den som ska ta ett nytt lån fortfarande klara en eventuell återgång”, säger han.
Utformningen av framtidens arbetsplatser i takt med den ökade digitaliseringen har diskuterats flitigt under de senaste åren och pandemin, med tillhörande distansarbete, blev som bensin på brasan i debatten. Kontorshotell, även kallat coworking spaces, har seglat upp som en stark kandidat för framtida lösningar till ett mer flexibelt arbetsliv, oberoende av geografisk ort.
Peter Bergström, VD på Objektvision som hjälper företag att förmedla lediga lokaler och kommersiella fastigheter, tror på coworkingkonceptet som långsiktig trend.
”Prognosen är att marknaden för kontorshotell kommer att växa med ytterligare 25% till 2022 från dagens nivå. Den största kategorin är fortfarande småföretag med en till tio anställda men fler och fler större företag hyr in sig hos coworkingaktörerna för att skapa innovationshubbar. På så sätt kan de erbjuda sina anställda ett flexibelt arbetsliv och möjlighet att jobba från fler orter”, säger Peter Bergström och fortsätter.
”Vi ser en tydlig motkraft mot urbaniseringen. Folk som vill flytta närmare naturen och få mer bostad för pengarna är en trend som kommer att fortsätta växa, vi har definitivt inte sett fullt genomslag där än”.
Stor flyttvåg till Åre
Ulrika Viklund är grundare och VD för coworking-hubben House Be i Åre som grundades 2017 tillsammans med fastighetsägaren Diös. Under det senaste året har konceptet utvecklats till att även erbjuda flexibelt boende för de som jobbar en period på distans eller provar på en flytt till Åre. Under hösten har de sett en väldigt stor flyttvåg från storstäderna berättar Ulrika Viklund.
”När vi öppnade 2017 var merparten av våra medlemmar enmanskonsulter och småföretagare, i dag är det en mycket mindre andel. Det beror till stor del på att toppkompetens som är anställda på techbolag, som till exempel Spotify och Kry, i Stockholm nu har fått möjlighet att jobba på annan ort. En del företag har även upprättat satellitkontor där de är ett tiotal personer som är anställda i Stockholm men sitter tillsammans här uppe”, säger hon.
Ulrika Viklund ser att det ökade distansarbetet under pandemin har gett fler chansen att prova byta bostadsort och spår att utvecklingen är här för att stanna. Gemenskapen som skapas via det gemensamma boendet är stark och ger en känsla av tillhörighet och ett nätverk av personer med liknande intressen och livsstil.
”Före pandemin var det mycket barnfamiljer som hade övervägt flyttbeslutet under en längre tid. De hade varit uppe och rekat i området och när de väl fick dagisplats tog de hela sitt pick och pack och flyttade upp. Under det senaste året har åldersspannet gått ner. Många har kommit upp för att testa under tre månader och vill inte åka hem igen. Fler storbolag i Stockholm kommer att bli tvungna att följa trenden och erbjuda samma flexibilitet för att kunna rekrytera eftertraktad kompetens”, säger Ulrika Viklund.
Fullbelagd coworking i Skövde
I början av maj 2020 slog kontorshotellet Bahnhof Cowork i Skövde upp portarna. Skövde låg på sjätte plats över kommunerna där villapriserna steg mest i fjol.
”I dag är vi fullbelagda och vi kommer att bygga ut lokalerna och expandera redan i år”, säger Philip Malek, en av grundarna för Bahnhof Cowork.
I dagsläget har kontorshotellet 40 medlemmar och enligt Philip Malek är det främst enmansföretag som hyr in sig men även konsulter och säljare från större företag som jobbar på distans.
”Omkring 5% av våra medlemmar har flyttat till Skövde från storstäder under det senaste året. I övrigt är det ca 50% som arbetat hemifrån tidigare och ytterligare 40–50% som tidigare har haft kontor på någon närliggande plats men som nu har valt att flytta in hos oss istället”, säger han.
Att ett nyöppnat kontorshotell i en mindre stad som Skövde har full beläggning trots motgångar som pandemin i kombination med prisrusningen på villor talar för att det har skett en beteendeförändring i våra rörelsemönster där geografiskt läge inte längre spelar en lika avgörande roll.
Coworkingkonceptet började tidigare i USA och är således starkare etablerat än i Sverige. Peter Bergström på Objektvision ser en ny trend på andra sidan Atlanten.
”I USA finns det numera arbetsgivare som ger sina anställda en summa pengar varje månad för att hyra kontorsplats på valfri ort”, säger Peter Bergström.
Här hittar du fler reportage
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.