Hon letar nya nordiska stjärnor
Vid årsskiftet lämnade Eva Nahari rollen som produktchef på molntjänst-bolaget Cloudera för att bli del av investeringsteamet på riskkapitalfirman DNX Ventures i Silicon Valley. I hennes uppdrag ingår att bygga upp en nordisk gren.
”Nu är rätt tid för nordiska bolag att satsa globalt, pandemin har öppnat ett fönster för utländska entreprenörer”, säger hon.
DNX Ventures marknadsför sig som en mångkulturell firma som investerar i ett tidigt skede, såddkapital eller A-rundor. Med kontor i Kalifornien och i Japan har firmans fokus hittills främst legat på amerikanska och japanska startup-bolag, men även finska mikrosatellit-bolaget Iceye finns i portföljen.
DNX Ventures har, enligt Eva Nahari, ett uttalat intresse för den nordiska startupscenen. En annan sak som attraherade henne när hon tog beslutet att bli del av teamet var firmans starka tillväxt.
”DNX har gått från 50 miljoner dollar i den första fonden till 350 miljoner dollar i den senaste och tredje fonden, som jag nu söker investeringar till.”
DNX Venture ingår också i ett nätverk med vencap-bolag, med ett totalt kapital på 2,2 miljarder dollar.
Eva Nahari har en stark tro på nordiska entreprenörer.
”De har bra idéer, hög ingenjörskvalitet och arbetsmoral. Dessutom är de ofta balanserade personer.”
Men de nordiska bolagen måste vara beredda att satsa globalt från start och förstå vad som krävs för att lyckas. Så är det inte alltid, enligt Eva Nahari.
”Allt för många börjar satsningen på hemmamarknaden, men det gör att det kan bli svårt att komma vidare.”
Hamnade i Silicon Valley av en slump
DNX Ventures kräver att portföljbolagen har ett registrerat amerikanskt bolag och har tidigare föredragit att grundarna sitter i USA. Så var det åtminstone innan pandemin.
”Tack vare covid finns det en chans att vi lättar på det geografiska kravet, jag är en stark förespråkare för det.”
När Eva Nahari beskriver hur hon själv hamnade i Silicon Valley för 15 år sedan får hon det att låta som något som hände lite av en slump. Efter utbildningen på KTH i Stockholm började hon arbeta på ett startup-bolag, som blev uppköpt av amerikanska BEA Systems. Den nya ägaren erbjöd henne ett jobb på andra sidan Atlanten, och sedan blev det bolaget uppköpt av Oracle.
”Jag slängdes in i storbolaget Oracles säljmaskin och jag lärde jag mig mycket men jag kände samtidigt att storbolag inte riktigt är min grej.”
Beslutet att 2012 ta steget över till startupbolaget Cloudera blev, enligt Eva Nahari, ett lyckat karriärsteg.
Under sina nio år som produktchef för Cloudera i Palo Alto var Eva Nahari del av bolagets resa från startup till börsnotering och, strax efter, fusionen med konkurrenten Hortonworks.
”Jag fick verkligen lära mig hur du bygger en marknad för en teknologi som kommer före revolutionen”, säger hon.
Karaokee-stjärna
Eva Nahari, sedan årsskiftet principal på DNX Ventures i Silicon Valley. Var tidigare under nio år produktchef på Cloudera.
Ålder; 42 år
Uppvuxen i Nacka, bosatt i Mountain View, söder om San Francisco, sedan 2006.
Utbildning: Civil Ingenjör, Datateknik, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm
Familj: Make (Entreprenör) och son (3.5 ar gammal)
Fritidsintressen: musik, natur, konst, vänner, yoga, angel investment
Dold talang: Karaokee-stjärna och uppfinnare
Cloudera grundades mitt i finanskrisen av en grupp ingenjörer som såg potentialen i den öppna källkoden Apache Hadoop, som används för att strukturera databaser för Big Data. Bolaget hade från start kapital från kända riskkapitalinvesterare, och 2014 investerade processtillverkaren Intel över 700 miljoner dollar vilket gav rubriker över hela världen.
”Att få den backningen var en enorm bekräftelse, och det innebar att vi hade de pengar vi behövde på banken för att fortsätta vår innovationsresa utan att stressa över kassaflödet.”
Eva Nahari säger att investeringen från Intel ändrade bolaget.
”Vi förändrades från en startup till ett etablerat företag med tid att tänka på kvalitet, kundprogram och kundnytta.”
Innebar den höga värderingen en press?
”Nej, det kändes inte som om vi var övervärderade även om det säkert fanns bedömare som ansåg det.”
Det var en annan tid, påpekar hon.
”Idag är jag mer oroad över allt kapital som flödar i Silicon Valley och de höga värderingarna av många nya bolag.”
Cloudera börsnoterades 2017, och året efter genomfördes fusionen med Hortonworks, en annan ledande aktör inom Hadoop och Big Data.
Vilka är de främsta lärdomarna du tar med dig från Cloudera in i riskkapitalvärlden?
”Hos Cloudera fick jag uppleva vad som krävs av en produktchef i bolagets olika faser. I början behöver du någon som kan hitta en produkt och en marknad, sedan gäller det att leverera en plan som fungerar och när är bolaget är etablerat handlar det om att ta fram nya produkter från det du redan har för att kunna skala upp.”
En annan lärdom är, enligt Eva Nahari, hur viktigt teamet och företagskulturen är för att en startup ska kunna gå hela vägen.
”Cloudera-grundarna var erfarna entreprenörer och satte kulturen först. De anställde sedan folk som passade in i kulturen. Det skapade ett fantastiskt team som behöll samma värderingar trots den snabba tillväxten.”
Nordiska drömmar slutar i Silicon Valley
Lika ofta som Eva Nahari under intervjun betonar hur bra nordiska startupbolag är återkommer hon till vikten av att våga tänka globalt från start. För tre år sedan blev hon blev mentor i innovationsprogrammet TINC, som drivs av Vinnova och Nordic Innovation House i Palo Alto.
”Jag har blivit imponerad av nästan alla grundare jag träffat men upplever också att det allt för ofta finns en klyfta mellan deras dröm att etablera sig här och vad som faktiskt krävs för att lyckas.”
Hon fortsätter:
”De vill lyckas utan att flytta hit och vara del av ekosystemet här, men det är svårt.”
Pandemin har delvis ändrat de praktiska förutsättningarna men den har inte ändrat behovet av att tänka globalt från start.
”Det är rätt tid för skandinaviska bolag, det spelar ingen roll var du startar så länge du tänker globalt”, säger hon och tillägger:
”Men se till att ha ett amerikanskt bolag även om teamet stannar i Norden!”
Indien är, enlig Eva Nahari, ett föregångsland för innovationsbolag.
”Det finns massor exempel på indiska grundare som har ett amerikansk bolag men utvecklingen kvar i Indien, de tänker globalt från start men drar inte på sig onödiga kostnader.”
Även Israel är, enligt henne, en föregångare med många duktiga entreprenörer.
Vilka trender är intressanta för dig som investerare just nu?
”Maskinlärning är fortfarande en intressant utmaning. På senare tid har vi sett en explosion av olika verktyg men de tar bara bort en del av svårigheterna och löser sällan de stora utmaningarna. Där finns det mycket utrymme kvar för innovationer.”
SaaS-tjänster för företag är inte oväntat en annan trend som intresserar Eva Nahari.
”Den marknaden har verkligen tagit fart under pandemin, och Japan är en föregångare, där fokuserar alla företag nu på kärnverksamheten och vill ha allt annat i molnet.”
Du nämnde att du är oroad över den senaste tidens höga värderingar i Silicon Valley, kan du utveckla det?
”Det är en tokig marknad. Alla framgångsrika börsnoteringar som genomförts har gjort att det finns för mycket riskkapital på marknaden, det bidrar till att värderingarna av nya bolag också skjuter i höjden. Risken är att grundarna får problem i nästa skede då de mål som sätts inte är realistiska.”
Tvingas ni på DNX Ventures att hänga på värderingstrenden?
”Jo, så är det. Vi kan delvis lösa det genom att investera i tidigare bolag men visst tvingas vi också att ta högre risker än tidigare.”
Den amerikanska ekonomin kämpar med effekterna av den pågående pandemin, hur orolig är du?
”Det jag kan säga är att det sedan januari i år finns ett nytt hopp om både USA och den amerikanska ekonomin”, säger Eva Nahari.
Här hittar du fler reportage
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.