Ericssons planer skapar rädsla för massflykt från Kista: ”Misslyckats kapitalt”

Rädsla och otrygghet har fått servicebolaget Coor att lämna Kista.
Nu överväger börsjätten Ericsson att lämna sitt huvudkontor i Stockholmsförorten – något som kan slå hårt mot fastighetsbolaget Corem.
"Vi arbetar alltid med att optimera våra lokaler", säger telekomjättens presschef Ralf Bagner.
"Vi på Corem har ingen sådan vetskap", säger Rutger Arnhult.
"Det kan ju lätt bli en negativ spiral där företag lämnar på grund av otrygghet som i sin tur skapar ännu mer otrygghet", säger Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.
Ericssons planer skapar rädsla för massflykt från Kista: ”Misslyckats kapitalt” - Ericsson_kollage
Rutger Arnhult och Börje Ekholm står i centrum för Ericssons flyttplaner från Kista. Foto: TT

Det var i slutet av förra veckan som nyheten slog ner: Ericsson planerar att lämna sina lokaler i Kista, enligt Fastighetsvärlden.

Enligt Dagens industri ska börsjättens VD Börje Ekholm ha övervägt en flytt redan i fjol och ska ha gett fastighetskonsulten Cushman & Wakefield i uppdrag att söka efter en ny plats för huvudkontoret. En ökad osäkerhet i området ska vara ett av skälen bakom diskussionen att flytta från Stockholmsförorten.

Corem, som äger fastigheten Ericsson huserar i, rasade 10% när uppgiften spreds förra veckan.

Men fastighetsbolagets VD, Rutger Arnhult, spelar ner ryktet.

“Det förekommer uppgifter om att Ericsson kan komma att lämna Kista. Vi på Corem har ingen vetskap om att det finns några sådana planer”, skriver fastighetsmiljardären till Affärsvärlden.

Rutger Arnhult
Rutger Arnhult, VD för fastighetsbolaget Corem.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Per Norlander, koncernförhandlare för Sveriges Ingenjörer på Ericsson Sverige, säger till Affärsvärlden att han inte fått någon information om att något skulle vara i görningen.

“Det finns inga tecken på att det här är nära förestående, och ingenting nytt har hänt de sista dagarna heller”, säger han.

Ralf Bagner, presschef på Ericsson, säger att de “alltid arbetar med optimera sina kontorsytor”.

Det är en fördel för både våra anställda och för hela gruppen. Ibland så har vi kontakter med olika aktörer på marknaden. Och det är ju liksom ett tillvägagångssätt som vi har över hela världen”, fortsätter han.

Men Bagner poängterar att det inte innebär att ett beslut har fattats.

När går hyresavtalet ut för huvudkontoret i Kista?

“Vi brukar inte kommentera våra avtal med olika aktörer.”

Men har det diskuterats internt om en potentiell flytt från Kista?

“Vi arbetar alltid med att optimera våra lokaler. Då har vi kontakt med olika aktörer på marknaden. Det är det svar som jag har att ge.”

Coor lämnar Kista

Servicebolaget Coor är på väg bort från Kista och ska under våren 2025 flytta till Solna, vilket kommunicerades förra sommaren. Anledningen är säkerhetssituationen.

AnnaCarin Grandin. Foto: Coor
AnnaCarin Grandin är VD på Coor sedan 2020 Foto: Coor

“Det är ett område som vi upplever har blivit mer otryggt än när vi flyttade in, men det finns också andra drivkrafter i beslutet att flytta till ett nytt kontor”, säger VD:n AnnaCarin Grandin till Dagens industri.

Även Ericssons flykt från Stockholmsförorten ska grunda sig i en otrygghet hos de anställda. 2017 rapporterade Dagens Nyheter om flera brutala rån och “expresskidnappningar”, där privatpersoner hotades med vapen.

Dagens industri skriver att Ericsson-anställda ibland eskorteras av säkerhetspersonal från kontoret till tunnelbanan efter avslutad arbetsdag.

“Man kanske hellre går hem vid fem”

Per Norlander känner igen sig i bilden av att personalen ibland känner sig otrygga om man jobbat över och går ensam till tunnelbanan.

Per Norlander, koncernförhandlare för Sveriges Ingenjörer på Ericsson.

“Man kanske hellre går hem vid fem och följer lämmeltåget till tunnelbanan än att man stannar till sju och går ensam i mörkret. Det är på den nivån. Det är säkert inget unikt för Kista men det dyker upp då och då i diskussionerna”, säger han.

Presschefen Ralf Bagner säger att Ericsson kontinuerligt gör riskbedömningar för att de anställda ska känna att arbetsplatsen är trygg.

“Det gäller ju för Kista också och vi upplever väl inte att Kista sticker ut avseende incidenter, vilket även polisens statistik verkar visa. Men medarbetare kan ändå känna en oro över kriminalitet i samhället. Och den oron tar vi givetvis på största allvar”, säger han.

Är det något som har lyfts i närtid vad gäller säkerhetsfrågor?

“Interna processer, säkerhet och vilka åtgärder som vi vidtar är sällan något som vi kommenterar. Men det arbetet är ständigt pågående, de här kontinuerliga riskbedömningarna.”

Ericssons huvudkontor i Kista, som är ritat av Wingårdhs Arkitektkontor.

Tele2: “Inte hört några större klagomål”

Statliga Vasakronan är en av Sveriges absolut största fastighetsägare. Bolaget äger fastigheter i Kista, men vill inte kommentera Ericssons eventuella flytt.

“Som du säkert förstår har vi inte någon anledning att kommentera på annat sätt än att vi har en bra och kontinuerlig dialog med Ericsson. De är en aktör med stark närvaro i Kista och så klart därför viktig för området. Vår ambition är alltid att jobba tillsammans med våra kunder för att hitta en gemensam väg fram när behoven förändras. Det gäller naturligtvis även Ericsson”, skriver kommunikationschefen Rebecca L Thorell i ett sms till Affärsvärlden.

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg avböjer att kommentera uppgifterna eftersom de “är en så liten aktör i Kista”, säger kommunikationschefen Marianne Perslow.

Likt Ericsson har Tele2 sitt huvudkontor i Kista, men känner inte igen sig i bilden som sprids av ett otryggt område.

“Vi har ju 2 000 medarbetare. Jag kan inte uttala mig för alla. Men det är inget vi har haft några större diskussioner om. Vi har inte hört några större klagomål”, säger presschefen Fredrik Hallstam till Dagens Opinion.

Borgarrådet: “Kan lätt bli en negativ spiral”

Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, ser på uppgifterna som “sorgliga”.

“Att det finns en risk att de lämnar Stockholm går i symboliken inte att underskatta. Ett av Sveriges viktigaste företag kanske rent av lämnar Stockholm för någon annan kommun. Och att de gör det på grund av tryggheten i Stockholm är ju ett misslyckande av enorma proportioner”, säger han.

Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd för Moderaterna i Stockholm stad.
Foto: Linus Sundahl-Djerf / SvD / TT

Fjellner säger sig vara orolig för Kistas framtid.

“Det kan ju lätt bli en negativ spiral där företag lämnar på grund av otrygghet som i sin tur skapar ännu mer otrygghet”, säger han.

Hans förklaring till den potentiella företagsflykten från Kista är det socialdemokratiska styret.

“Man har misslyckats kapitalt med tryggheten”, säger han och fortsätter:

“Det kostar jobb, företagstillfällen och tillväxt. Det är väldigt tydligt här”.

Fjellner: “Stockholm behöver fler poliser”

Enligt Fjellner har Socialdemokraterna dragit ner på antalet ordningsvakter i området och inte satt upp nya övervakningskameror.

“Nu ser vi konkreta resultat av det”, säger han.

Borgarrådet vill säkra tryggheten genom fler ögon på stan.

“Stockholm behöver fler poliser, men framförallt är det ju Stockholm stad som har ansvaret för tryggheten just i Kista. Då har vi kameror, vi har väktare, vi har ordningsvakter. Vi kan göra mycket. Och vi kan också i den fysiska miljön fundera på hur vi kan trygga platser, med mer belysning och så vidare”, säger han.

Wanngård: Börjat ta grepp om stadsutvecklingen

Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad, delar inte Fjellners bild om att det finns en känsla av otrygghet i Kistaområdet.

“Många företag expanderar och har en god framtidstro”, skriver hon i ett svar till Affärsvärlden.

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) vid Vattentorget mellan Södermalm och Gamla Stan på nya Slussen i Stockholm.
Foto: Pontus Lundahl / TT

Wanngård nämner att Socialdemokraterna “börjat ta ett större grepp om stadsutvecklingen för att utveckla och aktivera platser som kan upplevas som otrygga”.

“Vilket vi gör tillsammans med de stora företagen och fastighetsägarna i Kista. Det här arbetet borde ha påbörjats långt tidigare under den moderatledda majoriteten”, skriver hon vidare.

Finansborgarrådet säger sig se en positiv trend gällande den generella tryggheten i Järvaområdet.

“Sedan har jag respekt för att enskilda personer  fortfarande kan ha en upplevelse av otrygghet”, avslutar hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler reportage

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold