EQT-avhoppare ska bli störst på hållbarhet

Efter 24 år på EQT startade Jan Ståhlberg Trill Impact 2019. Första investeringen har gjorts och fonden lär blir Europas största med fokus på hållbarhet på över en miljard dollar.
EQT-avhoppare ska bli störst på hållbarhet - stahlberg-eqt-600
För att få ihop kalkylen i vissa budgivningar krävs vind i ryggen, solsken och kanske även lite guds försyn, säger Jan Ståhlberg. Foto: Hedy Kamras

Jan Ståhlberg är som medgrundare av EQT en av nyckelfigurerna bakom de svenska framgångarna inom private equity de senaste 30 åren. Det dröjde inte länge innan han på nytt dök upp på PE-arenan efter att han lämnat EQT under 2018. Den här gången med ett nytt riskkapitalbolag inriktat på att göra bolag hållbara.

Nordea är största investeraren i fonden men enligt uppgifter till Affärsvärlden från investerare med kunskap kring processen har Trill Impacts första fond redan dragit in över 7 miljarder kronor. Enligt institutionerna lär det heller inte dröja särskilt länge innan fonden stängs och den lär då blir den största i slag i Europa.
Själv kan Jan Ståhlberg inte kommentera någonting kring kapitalresning men noterar att det finns ett stort intresse för den typ av private equity som Trill Impact representerar.

”Hållbarhet som fokus är idag en väldigt liten del av buy-outs. I Europa finns det kanske tre till fyra dedikerade spelare och den största fonden har ett kapital på runt 6,5 miljarder kronor, säger Jan Ståhlberg.

Enligt honom handlar det kort och gott om att bara köpa bolag som gör världen bättre och sedan använda hela den verktygslåda som private equity har för att utveckla bolagen.

”Inom private equity är det få som har ambitionen att göra företagen mer hållbara och använda det som ett strategiskt affärsverktyg. Vi vill ta det som private equity är bra på som ägarstyrning, operationella förbättringar, digitalisering och så vidare och lägga på hållbarhetsaspekten på ett konkret och aktivt sätt. Det kan gälla företags materialval, fastigheter, energianvändning, transporter med mera.”

Sedan private equity kom i gång i Norden i slutet av 80-talet har nordisk private equity blivit en av de ledande i världen, inte minst genom EQT:s expansion. Samtidigt ligger Norden långt fram inom hållbarhet med ett brett stöd både bland konsumenter och politiker.

”Kan vi kombinera de så kan vi skapa bolag som om tio år kan vara väldigt värdefulla. Omställningen driven med private equity kan gå fortare än den annars hade gjort tror vi”, säger Jan Ståhlberg.

För att private equity också ska kunna göra en rejäl skillnad krävs det också storlek. I Sverige finns till exempel venture-fonden Norrsken på omkring en miljard kronor och Summa Equity stängde sin andra fond 2019 på 6,5 miljarder kronor. I Europa har brittiska Palatine en impact fund på 100 miljoner pund och i Italien finns Ambienta med en fond på 635 miljoner euro. Apax grundare Ronald Cohen startade Bridges för nästan 20 år sedan och som har lite över 400 miljoner pund i impact-investeringar.

”Vi tror det finns en unik möjlighet nu att styra om mot ett mer hållbart sätt och impact-investeringar är ett steg längre än hållbara investeringar. Men det krävs storlek, dels för att göra skillnad, dels för att kunna dra till sig de bästa talangerna, säger Jan Ståhlberg.

Fem specialister på hållbarhet

Idag har Trill 22 medarbetare och de flesta har ett förflutet i branschen från firmor som Nordic Capital, Altor, Triton, EQT och IK. Dessutom har Trill fem experter som uteslutande arbetar med hållbarhet och är delaktiga i hela processen, även efter en investering.

”De är med i allt. När vi diskuterar med ledningarna och när vi träffar deras kunder är vår Impact Partner med och röstar om investeringsbesluten. Det sätt vi sätter hållbarhet i främsta sätet tror jag är lite unikt. Det är i alla fall intrycket jag fått efter att ha träffat stora delar av investeringskollektivet”, säger Jan Ståhlberg.

Allt handlar dock inte om hållbarhet. För att leverera till investerarna krävs också andra, mer traditionella åtgärder.

”Att ställa om bolagen vi investerar i är viktiktigt, kanske den viktigaste delen av vad vi gör, Men samtidigt finns också ambitionen att bolagen växer geografiskt och med nya produkter. Kan vi visa att det går att tjäna lika mycket eller mer genom att välja bort bolag som inte nettobidrar positivt till folks vardag, samhället i stort eller miljön, då tror jag vi får se mycket mer kapital strömma in i det här segmentet. Då sjunker också kapitalkostnaden för de här bolagen ytterligare”, säger Jan Ståhlberg.

Trill Impact ska kunna rapportera ett antal nyckeltal för portföljbolagen som visar hur de bidrar till hållbarhet och omställning, både i bolaget självt och hur bolaget hjälper kunderna att bidra till omställningen. Första förvärvet, Nordomatic, är ett exempel. Nordomatic verkar inom energieffektivisering av fastigheter och köptes av ett annat riskkapitalbolag, Adelis.

”Vi kan visa att kunderna kan sänka elförbrukningen med upp till 40% med deras molnbaserade system och ambitionen är att bygga vidare på den plattformen och ta bolaget vidare ut i Europa”, säger Jan Ståhlberg.

Lyckas inte Trill nå hållbarhetsmålen för ett portföljbolag donerar man en del av avkastningen till välgörenhet.

Åren med EQT genererade betydande inkomster och han har fortfarande aktier i EQT värda lite mer än 6 miljarder kronor. Han har dock investerat stora belopp i Trill och till stor del själv stått för kostnaden att dra i gång den nya firman. Även om fokus är hållbar utveckling av företagen så har fonden samma avkastningskrav som andra aktörer inom private equity, 20–25%, enligt investerare.

”Skulle man sänka ambitionerna så går det inte att få kapital och vi konkurrerar med andra om samma objekt”, säger Jan Ståhlberg som instämmer i att det är högt tryck just nu.

”En del prissättningar framför allt på IPO-sidan är väl höga. Vi har varit med och bjudit och ibland insett att ska man få ihop kalkylen så krävs vind i ryggen, solsken och kanske även lite guds försyn. Det finns en enorm riskaptit i den publika marknaden och det smittar av sig en del på private equity. Men med det sagt finns det ändå tillräckligt många möjligheter och inget egentligt problem med att sätta kapitalet i arbete”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler reportage

Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase