Den långa vägen till makten

Sju av nio nytillträdda kvinnor på VD-posten i börsens large cap-bolag har varit på samma företag i tio år eller längre, visar Affärsvärldens kartläggning. Är det en tillfällighet att så många är långvägare?
Den långa vägen till makten - vd-post-kvinnor
Från vänster: Helena Helmersson, H&M, Åsa Bergman, Sweco, Carina Åkerström, Handelsbanken, Helena Hedblom, Epiroc. Fotografier: Mattias Bardå, Tobias Ohls, pressfoto.

År 2020 har varit ett speciellt på storbolagslistan på Stockholmsbörsen. Fyra stora bolag i vitt skilda branscher har fått en kvinna på VD-posten. Det är klädbolaget Hennes & Mauritz, gruvutrustningsbolaget Epiroc, teleoperatören Telia samt spel- och e-sportkoncernen MTG.

Året började med att Hennes & Mauritz presenterade en historisk rockad i toppen. Efter fem män som VD:ar var det dags för en kvinna att inta posten. Stefan Persson lämnade ordförandeposten till Karl-Johan Persson som i sin tur efterträddes av Helena Helmersson som sedan år 1997 har klättrat i graderna på klädjätten.

Meritlistan på vad denna 46-åring hade hunnit med under sina 23 år på bolaget är lång. Hon började på inköpsavdelningen, innehade sedan flera roller inom inköp och produktion. Dessutom har Helmersson varit hållbarhetschef i fem år, varit verksam utomlands, både i Bangladesh och Hongkong där hon var produktionschef. Vid tillträdet kom hon närmast från tjänsten COO, med ansvar för expansion, logistik, produktion och it.

”Jag är mycket motiverad och ödmjuk inför uppgiften. Jag ser fram emot att driva vår plan framåt tillsammans med mina medarbetare med fokus på kunden för att fortsätta stärka vår finansiella utveckling på kort och lång sikt”, sade hon när nyheten briserade den 30 januari i år.

Hennes & Mauritz är långt ifrån det enda börsbolaget där den nytillträdde VD:n är en kvinna som har varit verksam i samma bolag under lång tid. När Affärsvärlden kartlägger nytillträdda kvinnor på VD-posten visar det att fyra av nio på Stockholmsbörsens large cap-lista har varit verksamma i samma bolag i över 20 år.  Den som har varit längst tid på samma bolag är Handelsbankens Carina Åkerström som blev VD 2019. Hon började på banken år 1986 och klättrade 33 år i karriären på banken. I den sammanställning som Affärsvärlden har gjort tittar vi på VD:ar som är tillsatta sedan år 2018.

En nybliven börsbolags-VD är Helena Hedblom som tillträdde posten på Epiroc den 1 mars 2020. Det var efter 20 år i gruvutrustningsbolaget, som tidigare utgjorde en del av verkstadsjätten Atlas Copco. När Affärsvärlden intervjuade henne i juni var hon i full färd med ett relativt omfattande omstruktureringsprogram. Att förändra verksamheten efter relativt kort tid på VD-posten är även något som exempelvis Handelsbankens Carina Åkerström har initierat då banken aviserade i onsdags att de ska stänga 180 av sina 380 kontor.

Många långvägare på Sweco

Ett annat exempel på en långvägare som utsetts till ny VD för ett large cap-bolag är Swecos relativt nytillträdde VD, Åsa Bergman. Före tillträdet hade hon varit på teknikkonsulten i 27 år. Under den tiden har hon hunnit med en rad olika positioner, något som hon också själv betonar.

”Jag har alltid fått möjlighet att utvecklas, få ta större ansvar och nya roller där jag har kunnat växa. Vi har många andra chefer som också är långväga så kanske att det har med Sweco att göra, att det finns många utvecklingsmöjligheter här”, säger Åsa Bergman till Affärsvärlden.

När MTG presenterade sin nya VD, Maria Redin, var det efter att hon varit på bolaget i 16 år. Hon började jobba inom bolaget redan 2004 i en rad roller inom finans och ekonomistyrning. Hon var också VD för spelbolaget Bet24 under MTG:s tid som ägare. Att hon kom från posten som finanschef är inte ovanligt för flera andra av Stockholmsbörsens VD:ar som är kvinnor.

Även utanför börsen finns exempel på storbolag där kvinnor som utses till VD har arbetat länge på samma företag. Det färskaste exemplet är Vattenfall som nyligen presenterade sin nya VD, Anna Borg. Hon klev in på bolaget första gången år 1999 och stannade till år 2015, gjorde en avstickare till Klarna där hon var Nordenchef, innan hon återvände till Vattenfall för tre år sedan.

Är det en slump att flera nytillträdda kvinnor som tillträder VD-stolen har varit verksamma så länge inom samma företag? En tänkbar förklaring är att kvinnor kan vara mindre benägna än män att ta risker och överskatta sin förmåga. ”De säger ja till de poster där de har gedigen erfarenhet”, säger en rekryterare till Affärsvärlden.

För män tycks det ofta räcka med att ha potential medan kvinnor måste bevisa sig och ha lång erfarenhet.

Kvinnor rekryteras efter ­prestation

Michaëla Berglund, VD och medgrundare av rekryteringsföretaget Michaël Berglund ger delvis en annan förklaring:

”Föreställningen om att man rekryterar män efter potential och kvinnor efter prestation, är någonting som jag har upplevt i praktiken, i oändligt många rekryteringsprocesser. Jag har följt många sådana diskussioner på väldigt nära håll”, säger hon.

Och prestation har en positiv korrelation med intern rekrytering, säger hon.

”Generellt har ett bolag en mycket högre success rate med internrekryteringar än externrekryteringar. Man brukar säga att 30 procent av externrekryteringarna slår fel. Även om siffran hos oss, och säkert hos flera av våra branschkollegor, är lägre, på cirka 4-5 procent. Men det är positivt för ett företag att ha egna kandidater. Att fler kvinnor rekryteras internt till VD-posten indikerar att det finns sprickor i det så kallade glastaket”.

Amanda Lundeteg är VD för stiftelsen Allbright som bevakar jämställdheten i näringslivet. Hon säger också att måttstockarna är olika för kvinnor och män.

”För män tycks det ofta räcka med att ha potential medan kvinnor måste bevisa sig och ha lång erfarenhet”.

Andra AP-fonden bevakar frågan om kvinnors representation i näringslivet genom bland annat sitt årliga Kvinnoindex.

Fondens VD Eva Halvarsson tycker sig se en generell återgång till att rekrytera från de egna leden:

”Styrelserna blir mindre benägna att chansa och rekrytera någon utifrån. Du vet ju vad en intern kandidat går för. Är det ett stort bolag har du dessutom kunnat testa personen i flera olika roller. De väljer folk som är lojala. En bra VD handlar till syvende och sist om att vara en god ledare, man måste inte kunna varje mutter eller skruv. Om man tittar på VD-karusellen så är det inte så dumt att rekrytera internt. Många börsbolag har för lite tålamod med prestationer; man byter hellre ut en VD istället för att ta tag i helheten.”

ÅTTA AV NIO FRÅN EGNA LEDET
Urval: Kvinnor som blivit VD i börsens large cap-bolag 2018 eller senare.
Affärsvärldens bearbetning

Företag Namn Antal år i bolaget vid VD-tillträdet VD sedan Anställdes
Handelsbanken Carina Åkerström 33 2019 1986
Sweco Åsa Bergman 27 2018 1991
Hennes & Mauritz Helena Helmersson 23 2020 1997
Epiroc Helena Hedblom 20 2020 2000
MTG Maria Redin 16 2020 2004
Stora Enso Annica Bresky 12 2019 2017, 2001–2010
Lundin Mining Marie Inkster 10 2018 2008
Wihlborgs Fastigheter Ulrika Hallengren 3 2018 2015
Telia Company Allison Kirkby 0 2020 2020

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler reportage

Annons från Spotlight Stock Market