Arrangör av fjällmaraton: ”Om samebyarna säger nej, då säger myndigheten nej”
Företagaren och Årebon Patrik Nordin har arrangerat Fjällmaraton sedan 2005 och under årens lopp har antalet deltagare växt – från knappt 90 löpare till närmare 3 000 år 2017. Nu oroar han sig för konkurs.
Kräver förskott
Det är tidig vår 2020. Nordin har precis fått veta att samebyn Handölsdalen avstyrkt hans ansökan till länsstyrelsen om att arrangera årets Fjällmaraton. Enligt den uppgift han fått från samebyn handlar det om att han inte betalat 50 000 exklusive moms till samebyn i förskott. Problemet med kravet på förskott är att pandemin precis slagit till. Anmälningarna till Fjällmaraton har upphört och det är inte ens säkert att tävlingen kommer att kunna arrangeras i år.
Nu pratar han i telefon med en företrädare för Handölsdalen. Samtalet spelas in.
”Det har varit ett missnöje med dig att du inte har betalat. Så det är väl kanske av den anledningen som de vill ha förskott”, säger företrädaren.
Företrädaren syftar till händelser med koppling till arrangemanget 2019. Då krävde samebyn att Patrik Nordin skulle ersätta Handölsdalen med 50 000 kronor för merarbete med anledning av Fjällmaraton. Pengarna skulle enligt företrädaren gå till att betala helikopter för spaning efter renar. Nordins erbjudande om att ta helikopterräkningen istället för att betala avgiften på 50 000 kronor, avvisades. Samebyn föreslog först att pengarna skulle betalas in till ett konto, men Patrik Nordin envisades med att betala mot faktura. Och då blev det moms på det.
Nu hävdar Nordin att han ju betalade fakturan så snart han fick den efter Fjällmaraton 2019.
Men företrädaren envisas med att samebyns uppfattning är att Nordin har misskött sig.
”Byn har varit missnöjd på dig för att du inte har betalat”, säger han.
”Jag förstår ingenting. Vi har kommit överens om att jag ska få en faktura som jag ska betala efter arrangemanget”, svarar Nordin.
Patrik Nordin vet att samebyarnas remissvar väger mycket tungt när länsstyrelsen i Jämtland ska bedöma om Fjällmaraton ska tillåtas gå av stapeln i år.
”Det har varit ett missnöje med dig att du inte har betalat. Så det är väl kanske av den anledningen som de vill ha förskott”
Länsstyrelsen ska enligt rennäringslagen säga nej till arrangemang om de innebär en ”avsevärd olägenhet” för renskötseln. Nu säger Handölsdalens sameby i ett remissvar till länsstyrelsen att Fjällmaraton 2020 innebär en stor påverkan på rennäringen och att tävlingen därför inte ska tillåtas.
Samtidigt finns det ingen på länsstyrelsen som kan definiera vad en ”avsevärd olägenhet” för renskötseln innebär. Ingen kan svara på hur många renar som måste befinna sig inom ett visst antal kvadratmeter för att arrangemanget ska betraktas som störande. Är det en ren, tio renar eller hundra? Det är ingenting som länsstyrelsen i Jämtland kan ange så här på rak arm.
Kan det vara noll? Ja, enligt de ansvariga tjänstemännen på Jämtlands länsstyrelse är det inte ens nödvändigt att det bevisligen finns några renar i området för att de ska kunna avslå en ansökan med hänvisning till ”avsevärd olägenhet för renskötseln”.
Länsstyrelsens tjänstemän skriver i samband med ett avslag: ”Ingen kan på förhand säga hur renarna kommer att röra sig” och menar att samebyarna får använda åretruntmarkerna som de vill.
Av ett inspelat samtal inför Fjällmaraton 2019 framgår samtidigt att såväl Patrik Nordin som företrädaren för Handölsdalen tycks vara överens om att det bara brukar finnas ett fåtal strövrenar på Ottfjället, området som konflikten gäller.
”Då fakturerar ni 50 000 i samband med – när det sker”, säger Nordin och undrar sedan:
”Men har ni någonsin skickat upp en helikopter för att kolla var de fem härkarna (hanrenar, reds. anm.) är efter fjällmaraton? För det brukar inte vara fler än fyra fem på Ottfjället.”
Samebyns företrädare protesterar inte mot Patrik Nordins påstående om att endast en handfull hanrenar brukar finnas i området.
”Jaa, men du vet. Vi har ju spaning lite hela tiden och sen för att se… det är ju bara så.”
Fjällmaraton med VM-status
Fjällmaraton 2020 är ett ovanligt viktigt arrangemang för Patrik Nordin. Tävlingen är för första gången en del av VM i trailmaraton, en världsomspännande serie med tio deltävlingar på platser som Nicaragua, Gran Canaria och Dubai. Det innebär fler internationella löpare och prispengar på 100 och 45 kilometers loppen. Stora delar av världseliten väntas delta.
Därför känner sig Patrik Nordin mer eller mindre desperat efter beskedet om att Handölsdalen avstyrkt hans ansökan. Ska han tvingas ta ett banklån på 62 500 kronor (avgiften på 50 000 kronor plus moms) för att betala samebyn i förskott?
Men när läget ser som mest låst ut rycker dåvarande chefsjuristen på Jämtlands länsstyrelse, Jon Paulsson, in.
Han kontaktar Handölsdalens sameby, börjar förhandla och återkommer sedan till Patrik Nordin med ett nytt bud: 25 000 kronor i förskott och 25 000 kronor i efterskott.
”Styrelsen har gått igenom frågan och jag iaf gjort klart med byn om att det kommer att gå att meddela en upplåtelse i sommar. Byn ville dock ha försäkran från dig att de skulle få halva ersättningen för de arbetsinsatser de kommer att utföra enligt uppgörelse med dig en vecka före start – och resten en vecka efter tävlingen”, skriver chefsjuristen i ett sms till Nordin från sin privata mobiltelefon.
”Först åker han ut som privatperson till samebyn som någon slags medlare. Sedan åker han till kontoret på länsstyrelsen, tar på sig chefsjuristhatten och konstaterar att samebyn inte längre avstyrker arrangemanget”, säger Patrik Nordin.
Affärsvärlden har via mejl, telefon och sms sökt förre chefsjuristen Jon Paulsson som väljer att inte svara på frågor.
Jämtlands länsstyrelse meddelar samtidigt att myndigheten tar avstånd från den dåvarande chefsjuristens agerande:
”Att medarbetaren enligt sms:et vidarebefordrat en fråga från samebyn om försäkran om ersättning för omkostnader, strider mot såväl våra rutiner som våra värderingar”, skriver myndigheten i ett mejl.
Landshövdingen tar avstånd
Även Jämtlands landshövding Marita Ljung, som är länsstyrelsens chef, tar avstånd från agerandet.
”Det här med att Jon Paulsson medlade – det är saker som inte förekommer på myndigheten (längre, reds. anm.)”.
Av det inspelade samtalet daterat 2020 framgår att diskussionen mellan Patrik Nordin och samebyn handlar om pengar. Nordin uppfattar situationen så att han måste betala det samebyn begär eftersom länsstyrelsen beslutar i linje med samebyns yttrande?
”Den här dialogen mellan samebyn och Patrik Nordin… jag kan tycka att den är anmärkningsvärd. Men att den situationen påverkar vårt beslut – det gör den absolut inte, säger Marita Ljung.
Affärsvärlden har också kontaktat Ian Kindstrand, tjänstemannen som handlade anmälan om Fjällmaraton 2020.
Om det står i remissvaren att det rör sig om störningar, men det framgår av telefonsamtal att det pratas om pengar? Ska ni inte ta hänsyn till det?
”Vi tar hänsyn till det vi får in i våra ärenden. Vi får in samebyns yttrande och då får vi bedöma riktigheten. Vad är det de säger och stämmer det överens med hur det ser ut på platsen och de uppgifter vi har?”, säger Ian Kindstrand.
Länsstyrelsen ger avslag
Fjällmaraton är ett viktigt arrangemang för Åre kommun. I en effektstudie från 2017 uppskattas hela Fjällmaratonveckan resultera i närmare 8 000 gästnätter och ge en direktekonomisk effekt på drygt 23 miljoner kronor. Den direktekonomiska effekten från förberedande resor och vistelser uppskattas till 2,5 miljoner. Det totala bidraget summerar med andra ord till cirka 26 miljoner.
Fjällmaraton har också varit något som länsstyrelsen i Jämtland stöttat med skattepengar. Totalt närmare en miljon skattekronor har gått till spångar längs lederna för att minska markslitaget.
Men inför 2022 års fjällmaraton har myndigheten gett avslag på Patrik Nordins ansökan.
”Tidigare år har inte samebyarna sagt att det varit något problem men ändrat sig nu de senaste åren. Då har vi fått göra en annan bedömning”, har ansvarig jurist Ian Kindstrand förklarat för Sveriges Radio.
Enligt beslutet har Handölsdalens sameby informerat länsstyrelsen om att det ska finnas mellan 1 500 och 2 000 hanrenar på fjället under hela sommaren.
Patrik Nordin har kontrat med att 1 500 hanrenar är en omöjlighet om man utgår från statistik från Sametinget plus länsstyrelsens egna bestämmelser om hur många renar Handölsdalen får ha.
Frågan är om länsstyrelsen kontrollerat uppgifterna om antalet renar.
”Vi kan inte kontrollera det. Renar rör sig ju”, säger Ian Kindstrand.
Nu har Patrik Nordin via sitt ombud överklagat länsstyrelsens beslut till regeringen.
”Tidigare år har inte samebyarna sagt att det varit något problem men ändrat sig nu de senaste åren”
Uppmanar att inte betala
Fjällmaraton är inte det enda arrangemang i Jämtland som fått en ”prislapp” av en sameby.
”Vi skulle arrangera ett lopp, delvis i Handölsdalens område – från Storulvån via Sylarna och sedan in över Norge. Och då fick jag prislappen 50 000 kronor. Jag skulle sätta in det på ett konto. Det var för att flytta renarna som gick där och betade. Och vi hade ju inte alls den budgeten. Vi var ju så himla få också – 36 personer. Det gick ju inte. Så vi drog om banan över privat mark istället. Just för att vi inte orkade hålla på och bråka”, säger en person som vill vara anonym.
Så då ansökte du inte ens hos länsstyrelsen?
”Nej nej, jag hörde av mig till samerna först.”
Att Patrik Nordin inte är ensam om att få ”prislappar” kommer inte som någon överraskning för landshövding Marita Ljung.
”Vi vet att det förekommer den här typen av överenskommelser. Så är det”.
Samtidigt skriver länsstyrelsen i ett mejl till Affärsvärlden att man ”uppmanar ingen att betala för att en sameby inte ska protestera mot ett arrangemang”.
Myndigheten skriver också: ”Vi uppmanar ingen att betala på det sätt som Patrik Nordin har gjort.”
Men vad tror Patrik Nordin hade hänt om han inte betalat prislapparna han fick – 62 500 inklusive moms för 2019 och samma summa för 2020? Efter 2021 års arrangemang fick han en faktura på drygt 90 000 kronor från samebyn som han inte betalat eftersom han menar att han aldrig ingått en överenskommelse om den summan.
Varför valde du att betala överhuvudtaget?
”Annars hade jag fått nej. En tjänsteman på länsstyrelsen har ju sagt till mig att om samebyarna säger nej, då säger myndigheten nej. Jag hade fått lägga ned”, säger Patrik Nordin.
Affärsvärldens har sökt företrädare för samebyn Handölsdalen.
Läs också:
Hemliga uppgörelser: Bolag ger miljoner till samebyar för att slippa bråk
Olaglig älgjaktsförsäljning på fjället
Här hittar du fler reportage
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.