Reportage AI
AI ger små mediebolag nya möjligheter – här är 20 verktyg på marknaden
Under senare tid har artificiell intelligens blivit alltmer integrerat i mediebranschen och påverkat den på många olika sätt, exempelvis genom individanpassat innehåll, automatisering av produktion och optimering av annonsering. Enligt Anders Thoresson, journalist och projektledare på AI Sweden, har den snabba tekniska utvecklingen av AI öppnat upp nya möjligheter för mediebolag att skapa effektivare och mer engagerande innehåll.
“Att använda AI har varit resursintensivt på flera sätt. Det har krävt kompetens, data, beräkningskapacitet och finansiella resurser. Men det som håller på att hända nu är en explosion av färdiga tjänster som finns tillgängliga, likt vilka molntjänster som helst”, säger han.
AI är ett paraplybegrepp som innefattar en rad olika teknologier, modeller och algoritmer, där det gemensamma är att de möjliggör för maskiner att tolka data och att på egen hand förbättra sina processer. Man kan ännu inte tala om att AI har någon form av medvetenhet, utan man brukar istället använda begreppet generativ AI. Det bygger på avancerade maskininlärningsalgoritmer som producerar innehåll som liknar det som människor skapar. Ett välkänt exempel på detta är ChatGPT, där generativ AI kan analysera stora mängder text från internet och därmed kan producera mänskligt klingande svar på frågor.
Även om ChatGPT är ett välkänt AI-verktyg, så finns det flera andra verktyg som blir alltmer populära inom medieindustrin. Exempelvis copywriting-programvaror som Jasper.ai och Copy.ai som kan producera unikt innehåll såsom blogginlägg och produktbeskrivningar.
Inom journalistiken har flera AI-verktyg för transkribering blivit populära, såsom Mac Whisper, och nu börjar poddar använda AI för ljudmixning med verktyg som Auphonic.
Ökat intresse
Allteftersom att AI-verktygen blir fler och effektivare höjs nu kraven på mediebolagen att ta fram en tydlig AI-strategi för att inte förlora räckvidd, läsare och annonsörer. Mattias Guilotte, affärsstrateg och partner på AI-byrån Violet, ser ett kraftigt ökat intresse från mediebranschen att integrera AI i sin verksamhet.
“Vi är inne i första stadiet av en mognadsprocess. Just nu präglas mediebranschen av en kreativ, räddhågsen, förvirring när det gäller AI. Jag skulle säga att användandet av AI-verktyg fortfarande befinner sig i ett mycket tidigt skede, och nu försöker folk i branschen mest förstå vad det handlar om”, säger han.
Mattias Guilotte anser också att små mediebolag kan dra stor nytta av AI för att konkurrera på marknaden. Enligt honom kommer fler AI-verktyg som kan utföra olika uppgifter och bearbeta stora mängder data, göra det möjligt att skapa högkvalitativt innehåll och göra det mer tillgängligt för alla. Detta skulle då innebära att mediejättarnas stordriftsfördelar kommer att minska.
AI förändrar ekvationen
”Det finns inte längre ett likhetstecken mellan att ha många anställda och att ha stor output, eller ens bra output. ChatGPT och andra AI-verktyg har förändrat denna ekvation i grunden. Det som kommer att betyda något framöver är det unika, genuina och personliga”, säger Mattias Guilotte.
Då språkmodeller inom AI blir allt mer kreativa och data-automatiseringen blir mer effektiv, kan enklare copywriting och journalistiska uppgifter utföras av robotar i ökande utsträckning. Faktum är att denna utveckling redan har pågått ett tag. Ett exempel är bolaget United Robots som sedan 2015 har sysslat med att producera ‘robot-journalister’ åt lokala tidningsredaktioner.
”Vi kan hjälpa till med att skapa ett automatiskt flöde av basinformation och enklare artiklar som kan ligga till grund för en lokal bevakning”, säger Sören Karlsson, grundare och VD för United Robots.
Roboten skriver om väder och ekonomi
För närvarande skriver United Robots AI-robotar om ämnen som bostadsförsäljningar, sport, väder och ekonomi. Företaget har planer på att utöka verksamheten till fler ämnen, men utmaningen är att hitta tillförlitlig data som kan användas regelbundet. Detta skiljer United Robots från andra textgenereringsmoduler som ChatGPT, där texterna skapas från en bredare och mer oförutsägbar uppsättning data.
Här nedan kan du se exempel på artiklar skrivna av AI-robotar från United Robots:
Sören Karlsson betonar att han inte tror att robotar kommer att ta över det journalistiska arbetet helt och hållet. Däremot ser han många fördelar med de ‘robot-journalister’ som redan används, jämfört med deras mänskliga kollegor.
”Robotar är aldrig bakfulla, eller sjuka eller tycker arbetet är tråkigt. Deras innehåll är också förutsägbart och statiskt, vilket kan vara en fördel i vissa sammanhang.” säger han. ”Men samtidigt kan robotarna ändra ton och stil efter behov, som till exempel att anpassa sig efter om hemmalaget vann eller förlorade en fotbollsmatch vid sportreferat. En annan fördel är att robotar kan behandla stora mängder data och generera rapporter på kort tid.”
Hemläxa först – sen AI-modeller
Exemplet med United Robot pekar på betydelsen av högkvalitativ data för att en AI-modell ska fungera väl. Faktum är att det oftast är en större utmaning för medieföretagen att hantera sin data på rätt sätt, än att bygga AI-modeller. Detta menar Siavoush Mohammadi, medgrundare och CPO på Eikolytics, ett företag specialiserat på data och analysverktyg.
”Det första du behöver för att kunna bygga en AI-lösning är att ha all data lätt tillgängligt på ett ställe” säger han.
”Därefter krävs en noggrann process internt för att bestämma vad man vill göra med sin data och hur man kan utnyttja den för att stärka affären. När man har gjort den hemläxan kan man börja prata om AI-modeller.”
Enligt Siavoush Mohammadi har mediebolag ofta tillgång till stora mängder data, särskilt på nyhetsredaktioner när det gäller text och bildmaterial. Där kan AI spela en viktig roll i mediebolagens affärsmodell.
“Man kan ge AI-verktyget i uppdrag att göra en scoring, exempelvis genom att undersöka vilka artiklar som får bra kommentarer och vilka som får mindre bra. På så sätt kan man få en bättre förståelse för vad läsarna vill läsa mer om och vad de inte är lika intresserade av”, säger han.
”Till exempel kan Riksbankens räntehöjningar vara angeläget, men om läsarna har tröttnat på att läsa om det, kan det vara bättre att fokusera på andra ämnen.”
Det är tydligt att AI-verktyg kommer att förändra hur vi producerar och konsumerar innehåll. Även om det fortfarande finns en del utmaningar att ta itu med, särskilt när det gäller att skapa en tydlig strategi och att hantera känsliga data, verkar framtiden för AI i mediebranschen ljus. Som Mattias Guilotte påpekar, kan tekniken till och med ge mindre mediebolag möjlighet att hävda sig på marknaden genom att erbjuda unikt, personligt och kvalitativt innehåll.
Som med alla teknologiska framsteg är det upp till oss att anpassa oss och dra nytta av dess fördelar på bästa möjliga sätt.
AI-verktyg | Modell | Beskrivning |
Midjourney | Bildgenerering | Midjourney är ett AI-verktyg som omvandlar text till bilder och som just nu håller på att skaka om den kreativa branschen. Verktyget blev välkänt i juni 2022, när tidningen The Economist använde Midjourney för att designa omslaget med rubriken “Artificial Intelligence’s New Frontier”. Ett annat exempel på AI-verktygets potential är barnboken Alice and Sparkle, som publicerades i december 2022. Alla bilderna i boken är skapade av Midjourney, medan texten är skriven av ChatGPT. |
ChatGPT | Språkmodell | ChatGPT är en AI-modell som kan användas för att generera text, svara på frågor och ha konversationer med. Den har tränats på stora mängder textdata och är en av de ledande teknologierna inom konversations-AI. Många redaktioner nyttjar denna tjänst på olika sätt idag, exempelvis som ett kreativt bollplank när det gäller rubriksättning, sammanfattning av längre texter eller för att få förslag på intervjufrågor. ChatGPT kan också kommersialiseras på olika sätt. Ett exempel på detta är att det kanadensiska mediebolaget NARCITY har skapat en chattfunktion som bygger på ChatGPT, där besökare kan ställa frågor om olika resmål och få förslag på exempelvis hotell, restauranger och sevärdheter. |
Jasper.ai | Copywriting | Jasper.ai är en AI-plattform som hjälper företag att generera copytexter som är i linje med bolagets varumärke och profil. Tjänsten gör det också möjligt att skapa innehåll för sociala medier. Tjänsten erbjuder också ett Chrome-tillägg för att automatiskt kunna bidra med innehåll direkt i sociala medieplattformar, få hjälp när man ska svara på mejl eller komponer en Linkedin-profil. Enligt Jasper.ai används tjänsten av flera kända företag, såsom Klarna och Airbnb. Den 3:e februari 2023 skrev The Wall Street Journal en artikel om Jaspers samarbete med publikationer som Sports Illustrated och Men’s Journal. |
Copy.ai | Copywriting | Copy.ai är en plattform som använder AI för att skapa olika typer av texter, såsom produktbeskrivningar, annonsrubriker och mejl. Användare kan skriva instruktioner som sedan genererar texter och automatiserar skrivprocessen, vilket gör det enklare för både företag och individer att skapa innehåll och spara tid. Enligt Copy.ai har tjänsten över 7 miljoner användare världen över och används av flera stora företag, såsom Ebay och Nestle. |
ScriptMe | Transkribering | ScriptMe är en plattform som använder AI för att transkribera ljud- och videofiler till text på flera språk. Plattformen kan även skapa textning till videos och stöder flera olika filformat för export och delning. Förutom transkribering och textning erbjuder ScriptMe även översättningstjänster. Flera mediehus runt om i världen använder tjänsten, såsom Warner, ITV och Fremantle. |
Good Tape | Transkribering | Good Tape är en transkriptionstjänst som använder AI för att snabbt och exakt transkribera ljudfiler till text. Den är speciellt utvecklad med journalister i åtanke: Inspelningen överförs fullständigt krypterad, förblir inom Europeiska Unionen och raderas omedelbart efter transkriberingen. Tjänsten är gratis för privat bruk men har även en betalversion med bättre hastighet. Tjänsten är GDPR-kompatibel, och Good Tape ApS, företaget bakom tjänsten, ägs av den danska tidningen Zetland. |
Mac Whisper | Transkribering | Mac Whisper är en transkriberingsplattform som bygger på AI-teknologi från OpenAI. Verktyget erbjuder enkel och snabb transkribering av ljudfiler till text, med stöd för flera språk och filformat. Plattformen finns tillgänglig i två versioner – en gratisversion och en betald Pro-version som enligt OpenAI ger branschledande kvalitet på transkriberingarna. En av fördelarna med denna AI-plattform är att all transkribering sker på användarens dator, vilket gör det intressant för användare som hanterar extra känsligt material. För tillfället är Mac Whisper endast tillgängligt för Mac-datorer. Faktum är att alla intervjuer i detta reportage transkriberades med detta verktyg. |
Auphonic | Ljudmixning | Auphonic erbjuder en automatiserad ljudproduktionstjänst för podcasts, radiointervjuer, ljudböcker, föreläsningar med mera. Auphonic använder AI för att skapa redigerat ljud utan krångliga inställningar eller expertkunskaper. Enligt Auphonic har tjänsten hundratusentals användare världen över, däribland mediehus som BBC Radio och MSNBC. Detta verktyg rekommenderas starkt av journalisten Anders Thoressen från AI Sweden som bland annat producerar podden Digitalsamtal där verktyget används flitigt. |
Canva | Grafisk design | Canva erbjuder verktyg för designarbete inom marknadsföring, med en specialisering mot sociala medier. Plattformen tillhandahåller en AI-drivande skrivassistent, Magic Write, för effektiv copywriting, samt Magic Resize som gör det enkelt att ändra storlek på design och filer beroende på var materialet ska användas. Canva erbjuder också tillgång till ett innehållsbibliotek med över 100 miljoner foton, grafikmallar, videor, ljudfiler och typsnitt. Enligt Canva har tjänsten användare över hela världen, inklusive företag som Sony Music, Reddit och University of California. |
Synthesia | Vidogenerering | Synthesia är en AI-baserad video-plattform som låter användare skapa videor på över 120 språk utan någon utrustning eller videoredigeringsfärdigheter. Men det mest spännande med Synthesia är att man får tillgång till över 125 olika människoliknande AI-avatarer som kan användas för att presentera innehåll. Dessa avatarer används för exempelvis intern kommunikation och marknadsföring. I februari 2020 presenterade Reuters världens första automatiserade TV-sändning med sportnyheter som leddes av en virtuell presentatör från Synthesia. |
Gen-2 | Videogenerering | Gen-2 är ett AI-system som kan skapa nya videor genom att använda text, bilder eller rörligt material som inspiration, eller helt enkelt skapa en video från grunden baserat på beskrivande text. Detta verktyg har potentialen att revolutionera filmproduktion genom att möjliggöra skapandet av nya videor från befintligt material. Företag kan spara tid och pengar genom att minska behovet av att skapa helt nytt material från grunden. Runway Research, som utvecklade Gen-2, är baserat i New York och verktyget introducerades för bara en månad sedan, så mycket återstår att se när det gäller AI-vertyget Gen-2. |
Voice.ai | Röstförvrängning | Voice.ai är ett verktyg som kan ändra rösten i realtid i olika applikationer, inklusive spel som Fortnite, videosamtal som Skype eller Zoom, och podcasts. Voice.ai har en bank med över 15 miljoner röster att välja mellan och öppnar upp nya möjligheter för innehållsskapare. Om du vill kan du låna röster från kändisar som Donald Trump, Ellen DeGeneres eller Joe Biden under ditt nästa videosamtal eller podcast, eller kanske du väljer att design en helt unik röst. |
DeepL | Översättning | DeepL är ett AI-översättningsverktyg som används av både företag och privatpersoner över hela världen. Programvaran rekommenderas av mediebolag som Le Monde, TechCrunch och La Republica. DeepL kan hantera över 25 olika språk och en funktion hos DeepL är att den kan översätta text direkt från det ursprungliga dokumentet. Enligt DeepL använder 20 000 bolag världen över detta AI-verktyg, bland annat Nokia och Siemens. |
United Robot | Textgenerering | Kanske mer en AI-tjänst, än ett AI-verktyg. United Robots är ett svenskt företag som använder artificiell intelligens och naturlig språkgenerering för att skapa nyhetsartiklar. Bolaget har en grupp av robotar som skriver artiklar baserade på olika data och levererar automatiserat innehåll till sina kunder, då främst till lokaltidningar som exempelvis Helsingborgs Dagblad och amerikanska SunHerald. |
Dall·E2 | Bildgenerering | DALL·E 2 är ett AI-verktyg utvecklat av OpenAI som kan skapa realistiska bilder och konstverk utifrån en beskrivning i textform. Verktygets AI kan kombinera olika idéer, egenskaper och stilar för att skapa unika och realistiska bilder. DALL·E 2 är en uppdaterad version av DALL·E som släpptes i januari 2021. Den nya versionen kan generera bilder med fyra gånger högre upplösning och en större grad av realism. Med DALL·E 2 öppnas dörrarna till en ny värld inom konst och kreativitet. Exempelvis har Dall E 2 “infinite zoom”-videor blivit populära på sociala medier. |
AIVA | Musikgenerering | AIVA är ett AI-verktyg som används för att generera musik. Det är en lösning som kan spara tid för människor inom olika kreativa yrken, som spelutveckling eller marknadsföring, jämfört med att skapa musik manuellt. Användare har rättigheterna till all musik som skapas med AIVA, vilket kan vara fördelaktigt för de som behöver använda musiken kommersiellt. Enligt AIVA används verktyget av företag runt om i världen, inklusive Vodafone och Nvidia. |
InVideo | Videogenerering | InVideo är ett företag baserat i San Francisco som erbjuder en enkel lösning för att skapa professionella videor. Användare kan använda en drag-and-drop-funktion tillsammans med ett bibliotek av mallar, bilder och videoklipp, för att skapa videor för för Facebook, Instagram och YouTube. En AI-assistent ger också automatiskt förslag på hur videon kan förbättras. Videoklippen kan enkelt skapas från din telefon. Enligt InVideo har tjänsten över 100 000 användare i 150 länder, inklusive stora företag som AT&T, Sony Music, Reuters, CNN och CNBC. |
Fliki | Videogenerering | Fliki är ett verktyg som använder AI-teknik för att skapa videor från bloggartiklar med textning och voiceover. Användare kan enkelt länka till sin bloggartikel, och Fliki kommer automatiskt att sammanfatta innehållet och välja passande bilder. Fliki har över 900 röster på 75 språk, och användare kan välja mellan olika bilder, videoklipp och bakgrundsmusik. Dessutom kan användare anpassa undertexter med sitt varumärkes färger och typsnitt. Enligt Fliki används AI-verktyg idag av över 700000 användare runtom i världen, däribland företag som Google, Meta och Sony. |
CapCut | Videoredigering | CapCut är en internetbaserad videoredigerare som är helt gratis och använder AI för att förbättra olika aspekter av videoredigering, såsom tillämpning av filter, förslag på bakgrundsmusik och text-till-tal-funktioner. Dessa AI-funktioner gör det enklare för användare att skapa professionella videor utan omfattande redigeringsfärdigheter eller kunskap. CapCut ägs av ByteDance, det kinesiska moderbolaget som även äger TikTok, och har enligt dem själva mer än 200 miljoner aktiva användare varje månad. |
Descript | Videoredigering | Descript är enkel videoredigerare som används av populära YouTube-kanaler, podcasts och företag. Den har AI-drivna funktioner och ett intuitivt gränssnitt. En användbar funktion är automatisk generering av bildtexter för ljud- och videomaterial. Detta kan vara särskilt användbart för sociala medier där många användare tittar på innehåll utan ljud. Descript vill göra video till en självklar del av människans sätt att kommunicera med varandra, precis som dokument och presentationer. Enligt Desript rekommenderas tjänsten av bland annat The New York Times och Stanford University. Descript finansieras bland annat av bolaget OpenAI. |
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler reportage