Q-linea: IPO-guide till noteringen

Uppsalabolaget Q-linea söker kapital på börsen för en gedigen satsning inom diagnostik av sepsis som i bästa fall kan rädda många liv och fylla investerarnas plånböcker. Men det är inte en notering utan varningsflaggor.
Q-linea: IPO-guide till noteringen - fee757ee-1e9d-42ec-b766-15473138fdf4fitcroph450q80upscaletruew800s0fc8dd1093e0bf7c8b0a9a4f0da34fe914b4e18f

SvD Börsplus tar sig an nya börsbolag på två olika sätt:

  • Grundläggande granskning av alla noteringar via Börsplus IPO-guide. IPO-guiden fokuserar på prospektet, villkoren, alla aktörerna och eventuella ”varningsflaggor” kopplade till själva erbjudandet.
  • Aktieanalyser som går direkt till SvD Börsplus prenumeranter med råd om man bör teckna aktien eller ej. Analyserna fokuserar på bolagsanalys och aktievärdering. Det här är en sådan analys men i en extremt förenklad form. Flödet av nya bolag är så skiftande att det ibland blir orimligt att göra ”fullskaliga” analyser. Så är fallet här. Nedan följer istället Börsplus reflektioner och magkänsla efter en första genomläsning av prospektet.
IPO-GUIDE Q-linea
Lista OMX Small
Omsättning rullande tolv månader 2 Mkr
Antal anställda 52
Teckningskurs 65,00 kr (60,00 – 70,00)
Rådgivare Carnegie, Redeye
Storlek på erbjudande 550 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 1513 Mkr
Emissionskostnad Cirka 53 Mkr (9,6% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 33%
Investerare som ska teckna i IPO Öresund, AP4, Catella, Länsförsäkringar, m.fl. (33% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Tre flaggor
Sista teckningsdag 2018-12-05
Beräknad första handelsdag 2018-12-07
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget
Källa: SvD Börsplus / bolaget

Tre flaggor

Börsplus IPO-guide granskar alla noteringar efter bland 24 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter drygt 150 granskade börsnoteringar är 1,6 flaggor för miljardbolag, 2,6 för småbolag och 4,2 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus hittar tre flaggor i Q-linea.

# Hög emissionskostnad

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Rörliga ”säljarprovisioner” till rådgivare ska man vara extra skeptisk till. Börsplus hissar flagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Q-linea betalar cirka 53 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 9,6 procent av erbjudandet.

# Tveksamma incitament

Tveksamma incitament är Börsplus samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

Q-linea har gjort transaktioner och andra licensavtal med bolag som har grundats av personer som är kopplade till Q-linea. Mats Nilsson som är medgrundare, aktieägare och styrelseledamot i Q-linea är även grundare till EMPE Diagnostics som har ingått ett licensavtal med bolaget. Andra nämnvärda exempel är förvärvet av rörelsen i Umbrella Science som vid den tidpunkten ägdes av Jonas Jarvius och Nexttobe, samt ett licensavtal gällande ett patent som ägdes av bland annat Mats Nilsson.

# Komplext erbjudande

Breda kursintervall är den vanligaste formen av erbjudande som är komplext för investerare att bedöma. Andra exempel är väldigt stort inslag av övertilldelningsoption eller upplägg där det är svårt att beräkna antal aktier eller nettoskuld.

Q-linea har ett kursintervall på 16,7 procent.

Q-lineas verksamhet i korthet

Uppsalabolaget Q-Linea (teckningskurs 60-70 kr) utvecklar instrument och förbrukningsvaror för diagnostik av bakteriella infektioner. Huvudindikationen är sepsis, även känt som blodförgiftning.

Företaget startade 2008 och hoppas ha sina produkter på Europamarknaden i slutet av 2019. Just nu är bolaget i utvecklingsfas, intäkterna är minimala och förlusttakten hög.

Bolagets huvudprodukt kallas ASTar. Det är ett diagnostiskt instrument som används för att bestämma vilken typ av antibiotika som är mest verksam vid sepsis och i vilken dos den bör ges.

Den stora poängen med ASTar är att detta går snabbt. ”Timmar istället för dygn”, är Q-lineas slogan. Det anspelar på att dagens metoder, som varit i bruk sedan 1960-talet, tar ett par dygn på sig för att få fram rätt antibiotika.

Fördelarna med snabba besked är flera:

  • Dödligheten blir lägre med bättre beslutsunderlag. Q-linea talar om 40 procent.
  • Problemen med antibiotikaresistens mildras ju snabbare en exakt, snarare än bred, formulering kan sättas in.
  • Det frigör resurser för sjukhusen exempelvis genom att minska length-of-stay.

Något mer om Sepsis och processen att hitta bot finns i faktarutan här intill.

Mer om Q-linea

Blodförgiftning (sepsis) som fenomen ökar både på grund av dem demografiska förflyttningen med en växande andel äldre människor av den totala befolkningen. Samtidigt som antal kirurgiska ingrepp på sjukhus världen över ständigt ökar.

För att kunna behandla en bakteriell infektion på ett korrekt sätt behöver man fastställa:

  • Vilken typ av bakterie som orsakar infektionen
  • Vilken antibiotika som är verksam mot bakterien.

Detta senare genom ett så kallad antibiotika-känslighetstest eller AST (Antibiotic susceptibility test). Det tidigare kallas identifiering (ID).

Under de senaste tio åren har det skett en stor utveckling i metodiken för att identifiering av bakterietyper. AST-analys utförs däremot i stort sett på samma sätt idag som på 1960-talet. Q-Lineas huvudproduktkandidat ASTar kan mer än 24 timmar snabbare än dagens konventionella metoder (2-3 dagar) leverera en patientspecifik behandlingsrekommendation för val av antibiotika.

ASTar är ett helautomatiskt instrument som planeras säljas till sjukhusens laboratorier. Marknaden för traditionell infektionsdiagnostik värderas till 32 mdkr årligen och marknaden förväntas växa med i genomsnitt 4% per år fram till år 2022.

Q-linea har främst finansierats av Q-med-miljardären Bengt Ågerups riskkapitalbolag. Nu hämtar bolaget in cirka 550 Mkr genom nyemission. Medlen ska gå till att färdigställa utvecklingen av ASTar instrumentet och tillhörande förbrukningsvaror samt för att inleda och slutföra kliniska studier i EU och USA. På sikt finns planer på att bredda tillämpningen till nya indikationer.

De närmast milstolparna för bolaget är som vi uppfattar det:

  • Avtal med försäljningspartner. Att detta blir en kompetent och motiverad part blir naturligtvis viktigt givet att Q-linea väljer en indirekt försäljningsmodell.
  • CE-godkännande i Europa. Detta ska erhållas genom att återupprepa studieresultat man redan anser sig nått fast i något större skala. Bolaget räknar med detta i Q4 2019 då produkterna även kan börja säljas.

Några reflektioner kring bolaget

  • Att etablera en ny process och teknik inom sjukhuslabb är ett stort företag. Det är vad Q-linea ger sig på. Bland ledning och styrelse finns erfarenheter från bland annat Medivir, Elos Medtech och Hansa Medical. Detta är småbolag i den stora världen. VD och medgrundare, Jonas Jarvius har jobbat med Q-linea från starten 2008. Merparten av styrelseledamöterna har relevant erfarenhet från läkemedels- och medicinteknikindustrin.
  • Insiderägandet är inte så väldigt stort. VD kommer ha runt 1,5 procent av bolaget. I övrigt är det tunnare. Totalt har styrelse/ledning åtagit sig att teckna 3,3 Mkr i emissionen vilket inte är så mycket i sammanhanget. Detta känns som ett minus.
  • Ägarbilden är i övrigt tung och Bengt Ågerup har stor trovärdighet efter framgångsrikt eget företagande och en fullträff i Hansa Medical som investerare. I övrigt är Öresund och 4:e AP-fonder större ankarinvesterare. Möjligen saknar man nya ägare med tydligare Life science-profil i sammanhanget.
  • Det fält Q-linjea verkar inom är hett – på gott och ont. I kundledet finns efterfrågan på nya produkter efter att andra delar av analysprocessen snabbats upp. Det finns flera initiativ för att möta detta. Ett par har redan nått marknaden. Längst fram ligger USA-bolaget Accelerate Diagnotics som säljer i USA sedan mars 2017 och har en installerad bas på 550-600 system. De säger för övrigt att marknaden är värd 900 miljoner dollar årligen inom sepsis.
  • I april i år fick en annan produkt med liknande claims som Q-linea FDA-okej, från T2 Biosystems. Svenskarna är alltså långt ifrån först ut med system som ska ge de fördelar ASTar utlovar. Däremot hävdar Q-linea att deras produkt har unika fördelar exempelvis i form av antalet patienter som kan handläggas per dag. Intrycket är också att man avser använda priset som ett vapen för att ta marknadsandelar.
  • Att framgång är långt ifrån given trots att man har en produkt med stora fördelar illustreras av Accelerates lansering. De har missat sina försäljningsmål grovt, aktien är minus 40 procent senaste året och bolaget har tvingats justera affärsmodellen och erbjuda uthyrning av sina system. De säljer dock i egen regi vilket är en viktig skillnad mot Q-linea.
  • Q-linea ska uteslutande sälja via olika distributörer. Det är en sund och kostnadseffektiv strategi med tanke på Q-Lineas position på marknaden. Däremot gäller det att hitta rätt typ av partner som kommer allokera tillräckligt mycket resurser och energi på att sälja in produkterna då Q-Linea än så länge är ett enproduktsbolag.
  • Bolaget uppger att rörelsekapitalbehovet för de kommande tolv månaderna uppgår till cirka 169 mkr. Under perioden januari – september 2018 uppgick rörelseresultatet till -88 mkr. Prognosen innebär således att kostnaderna kommer fortsätta att accelerera vilket ter sig rimligt med tanke på satsningen på kliniska studier och den stundande kommersialiseringen fjärde kvartalet 2019. Bolaget kommer alltså rapportera illröda siffror under lång tid framöver.
  • Börsvärdet blir cirka 1,5 miljarder efter noteringen. Då finns en kassa på en halv miljard. Detta låter mycket men konkurrerande bolag värderas också högt. Accelerate till cirka 7 miljarder (11x väntade intäkter 2020) och T2Biosystems till cirka 1,8 miljarder kronor.

Börsplus magkänsla

Intrycket är att Q-linea är en gedigen satsning inom ett spännande område. Teknikutvecklingen är dock snabb vilket redan tvingat bolaget ändra inriktning ett par gånger under sina 10 år. Konkurrensen är också tuff. Det är inte säkert att det räcker med att ha ”bäst” produkt för att lyckas.

Vi har svårt att säga om Q-linea har extra bra eller dåliga odds för att lyckas.

På kort sikt finns goda chanser att nyheter om avtal med försäljningspartner och CE-godkännande kan gynna aktien. Men det är svårt att sia kring hur börsen ser på den betydande kassaförbränning som planeras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Spotlight Group