Småbolagsförvaltaren: ”Ser flera styrketecken”

Det blev en tuff start för den nystartade fonden Cliens Global Småbolag. Men den ansvariga fondförvaltaren Niklas Larsson skönjer styrketecken på marknaderna, särskilt i USA.
Niklas Larsson förvaltar fonden Cliens Global Småbolag. Foto: Pressbild.
Niklas Larsson förvaltar fonden Cliens Global Småbolag. Foto: Pressbild

I somras lämnade du Swedbank Robur för att starta en global småbolagsfond på Cliens. Hur ser din investeringsstrategi ut?

”Jag letar fortfarande efter compounders, det vill säga bolag med förutsägbara affärsmodeller och stora kassaflöden som kan återinvesteras i verksamheten. Jag letar i alla möjliga sektorer, vertikaler och geografier, men det måste finnas en ränta på ränta-komponent i bolagets affärsmodell. Hela min investeringsfilosofi grundar sig i att det är vinsterna i företagen som ska driva avkastningen.”

Du startade fonden i november. Hur har det gått så här långt?

”Det är förvisso en kort tid, men strategin har inte fungerat lika bra som tidigare år. Fonden är ned 15% sedan årsskiftet. Det är frustrerande när man tycker att man äger bra bolag och aktierna går ned. Men det beror ju delvis på en tematisk marknad, samtidigt som det har varit stora utflöden på sina håll.”

NIKLAS LARSSON

Förvaltar: Cliens Global Småbolag

Fondförmögenhet: ca 470 Mkr

Utveckling sedan start: -11,5%

Utveckling i år: -14,3%

Två tredjedelar av fonden består av amerikanska bolag, resten är europeiska bolag. Funderar du på att styra om någonting i den geografiska exponeringen efter det förändrade världsläget?

”Nej, jag trivs med den förhållandevis stora USA-exponeringen. Givet det som händer i östeuropa känner jag mig trygg med det. Allt pekar ju mot att ekonomin kommer gå starkare i  USA.”

SVALNAT SAAS-INTRESSE

Har du överviktat någon sektor?

”Den största sektorexponeringen är mot industribolag. Men jag investerar inte i stora industrijättar, utan mer mindre distributörer och underleverantörer. Jag äger flera distributörer inom bland annat MRO-bolag (Maintenance Repair Operation, reds. anm.), bolag som mest kan liknas vid svenska Ahlsell.”

Det pratas ju en hel del om en försvagad konjunktur, men på dig verkar det fortfarande finnas en urstark efterfrågan på sina håll.

”Ja, jag har pratat med många bolag de senaste veckorna och sett flera styrketecken. Framför allt verkar det finnas en oerhörd stark efterfrågan inom amerikansk infrastruktur och kommersiella fastigheter. Det är delvis drivet av stora infrastrukturpaket, men också av hemflyttning av produktion sedan covid. Inflationen är verkligen påtaglig så det gäller att hitta bolag som kan höja priserna och samtidigt hålla kostnaderna i schack. Ett av dessa bolag är amerikanska Willscott Mobile Mini som tillhandahåller baracker för byggarbetsplatser. Lite rolig kuriosa är att svensken Erik Olsson är styrelseordförande i bolaget. Han sitter också med i Dometics styrelse.”

Tidigare har du ägt mycket mjukvarubolag och vurmat för saas-modellerna. Har detta intresse svalnat?

”Ja, lite kanske. Vissa bolag går ju riktigt bra, men på en aggregerad nivå tycker jag inte att modellerna har levt upp till de höga förväntningar vi hade för 3-4 år sedan. Tillväxtsiffrorna har kommit ned och aktiekurserna därefter. Många bolag har tvingats öka kostnaderna för att hålla uppe tillväxten. Positivt är att det faktiskt har kommit en del bud i sektorn från pe-bolag. Det bör tyda på att det faktiskt finns värderingsstöd på de här nivåerna.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Group