Rapport: Ägare av studentbostäder kan ”skatta sig lyckliga”

Körsjungande, festande tjugoåringar ses som en av av de främsta affärsmöjligheterna på den europeiska fastighetsmarknaden, enligt en färsk rapport från PwC.
"Ägare av fastigheter som universitet, högskolor eller campusområden kan skatta sig lyckliga", säger Helena Ehrenborg, partner på PwC Sverige.
Rapport: Ägare av studentbostäder kan ”skatta sig lyckliga” - Helena Ehrenborg PwC
Helena Ehrenborg är partner och ansvarig för fastighetsbranchen på PwC Sverige. Foto: TT/Pressbild

Studentbostäder ses som en av de främsta affärsmöjligheterna på den europeiska fastighetsmarknaden, enligt den årliga branschrapporten från rådgivnings- och revisionsbolaget PwC.

Allt fler studentbostäder

När över 1200 europeiska aktörer i fastighetsbranschen tillfrågades vad de ser som den främsta enskilda affärsmöjligheten just nu så har studentbostäder fått ett bättre rykte än tidigare. Just studentbostäder som segment har klättrat upp rejält från femtonde plats 2021 till att nu ligga på tredjeplats för 2024.

“Det är en form av boende som oftast inte omfattas av samma strikta regler kring hyressättning som vanliga hyresrätter”, säger Helena Ehrenborg, partner och ansvarig för fastighetsbranschen på PwC Sverige.

Rapporten gäller hela den europeiska marknaden men Ehrenborg ser studentbostäder som extra trendigt bland just svenska fastighetsinvesteringar.

Här finns många studentikosa studieorter som attraherar både svenska och utländska studenter, mycket på grund av den obefintliga studieavgiften som ges medborgare i EU- och EES-länder eller Schweiz.

“Min uppfattning är att studentvärlden kommer bli större och då kan de ägare av fastigheter som universitet, högskolor eller campusområden skatta sig lyckliga”, säger Helena Ehrenborg.

Datorkraften

Om rapporten

Emerging Trends in Real Estate Europe 2025 baseras på en undersökning med 1 214 aktörer inom den europeiska fastighetsbranschen. Den tas fram av revisionsbolaget PwC och fastighetsorganisationen Urban Land Institute.

Syftet är att skapa insikter om förutsättningar, utmaningar och trender inom fastighetsbranschen.

I den kan man bland annat se att 46%  är optimistiska när det gäller ökad lönsamhet under 2024. En ökning med 15 procentenheter sedan förra året, och nästan en fördubbling från läget för två år sedan.

Likt de senaste fem åren är det datacenter och “ny infrastruktur inom energiområdet” som dominerar listan över affärsmöjligheter.

Datacenter drivs på av en snabb utveckling inom dataanalys, maskininlärning och artificiell intelligens. Detta beskriver Helena Ehrenborg som en stor affärsmöjlighet inom fastighetsbranschen under en lång tid framöver. Med infrastruktur inom energiområdet menar man fastigheter som kan tillgodose solenergi, vindkraft eller lagra energi.

“Listan är rätt lång: vindkraftverk, dammar och andra typer av fastigheter som kan fungera för annan typ av energianvändning”, berättar Ehrenborg.

Vad har Köpenhamn som Stockholm inte har?

I rapporten rankas också de europeiska storstäderna efter attraktionskraft för fastighetsinvesterare, och kanske inte helt oväntat står London, Madrid och Paris på segerpallen.

För första gången sedan 2021 har Stockholm klättrat på listan till plats 20 men får ändå stryk av Köpenhamn som, bäst i Norden, står på plats 16.

Vad har Köpenhamn som Stockholm inte har?

“I branschen pratas det mycket om hur Köpenhamn ska byggas ihop med Tyskland (Fehmarn Bält-förbindelsen, reds.anm) och att det ska komma direkttåg mellan Oslo och Köpenhamn”, säger Helena Ehrenborg.

“Sedan finns ju det klassiska svaret: Köpenhamn är mer kontinentalt.”

Storstäder rankade efter attraktionskraft

Stad Inför 2025 Inför 2024
London 1 1
Madrid 2 3
Paris 3 2
Berlin 4 4
München 5 7
Amsterdam 6 5
Milan 7 6
Frankfurt 8 9
Hamburg 9 11
Lissabon 10 8
Barcelona 11 10
Warszawa 12 14
Wien 13 15
Bryssel 14 12
Zürich 15 16
Köpenhamn 16 18
Dublin 17 13
Luxemburg 18 20
Rom 19 19
Stockholm 20 21

 Källa: Emerging Trends in Real Estate Europe 2025.

Läs även:
Chefsekonom: ”Bostadspriserna kommer öka 4% per år”

Sven-Olof Johansson om Sveafastigheter: Inte en omedelbart bra affär

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF