Professor: Vi får leva med restriktioner under lång tid

Ledare i rika länder är mer inåtriktade under pandemin än under den globala finanskrisen. Världen kommer att få fortsätta leva med restriktioner under överskådlig tid, tror ekonomiprofessorn Ian Goldin.
Professor: Vi får leva med restriktioner under lång tid - restriktioner 1200
Gränskontrollen Malmö Hyllie station och professor Ian Goldin. Foto: Anders Bjurö / TT och Wikimedia

Den tidigare Nobelpristagaren Joseph Stiglitz är inte direkt oroad över inflationen – något som Affärsvärlden berättar om i den här artikeln. Stiglitz, som tidigare varit chefekonom på Världsbanken, är desto mer oroad för den fattiga delen av världen. De har inte haft råd med stödpaket under pandemin och Stiglitz ger en tydlig känga till rika länder för att de inte lyckats lösa frågan med att förse världen med vaccin utan i stället fastnat i ändlösa patentdiskussioner.

”Jag ser på situationen i världen just nu ungefär som att hela världen sitter i samma livbåt på väg från Titanic. Vi kanske inte gillar varandra men vi måste samarbeta för att ta oss till en säker plats”, säger Joseph Stiglitz.

Ian Goldin: Alla påverkas

Oron för utvecklingen i fattiga länder i en postpandemisk värld delas av den sydafrikanska ekonomiprofessorn Ian Goldin. Han var en av de första ”visselblåsarna” i ekonomin när han för flera år sedan varnade för en global pandemi. Goldin ser hur världens ledare blivit alltmer inåtblickande i pandemin. Till skillnad från under den globala finanskrisen när den amerikanska presidenten George Bush och brittiska premiärministern Gordon Brown öppnade plånböckerna för världens fattiga länder håller globala ledare nu hårdare i slantarna. Storbritannien har exempelvis minskat sitt bistånd med en tredjedel.

Ian Goldin.
Ian Goldin.

”I en pandemi påverkas alla människor, ingen kommer undan. Men det är alltid de fattigaste som råkar mest illa ut, de rika kan på olika sätt skydda sig bättre”, säger Ian Goldin, som är professor vid Oxford University.

Faran är inte över

Goldin förutser att, även om pandemin förhoppningsvis ebbar ut, kommer världen fortsätta leva med restriktioner under överskådlig tid. Inte minst i den fattiga delen av världen. Han säger alltså att alla påverkas av en pandemi, men att det alltid är de fattigaste människorna i samhället som drabbas mest. Men faran är inte över och Goldin noterar att pandemier kan uppstå varsomhelst. I laboratorier i rika länder såväl som i våtmarker i fattiga länder.

”Spanska sjukan kom egentligen från Texas. Men under första världskriget var censuren så stark att det var först i pressen i det då neutrala Spanien som farsoten omnämndes, därav namnet”, säger Goldin.

Historien går igen. I det hårt censurerade Kina dök de första nyheterna om covid upp i sociala medier.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Group