21 april 2022 17:56

Prisade kursraketen: ”Aktien har haft en spektakulär utveckling”

Idun Industrier är ett av stjärnskotten på börsen senaste året och vinner Affärsvärldens pris som bästa IPO 2021. I en stor intervju berättar VD:n Karl-Emil Engström och ordföranden Adam Samuelsson om hemligheterna bakom framgångarna.
Prisade kursraketen: ”Aktien har haft en spektakulär utveckling” - Namnlös design

”Vårt fokus är nischade svenska, ofta tillverkande bolag. Helst med egna produkter och en stark ställning inom sin nisch.”

Adam Samuelsson och Karl-Emil Engström. Foto: Idun/Tobias Ohls

Det mest prestigefyllda priset är Juryns stora pris, som för 2021 tilldelas Idun Industrier. Detta tack vare kombinationen inga flaggor och exceptionell kursutveckling.

Det finns ingen ståtlig skylt som visar vägen fram till Idun Industrier huvudkontor på Kungsgatan i centrala Stockholm. I stället får man leta sig fram till kontorshotellet Ioffice och ta sig upp för trappan till andra våningen där Idun hyr några rum. Ett börsbolag i ett kontorshotell hör inte till vanligheterna men så är man också blott sex anställda.

”Det passar oss jättebra. Vi har inget behov av någon särskild lokal för att projicera något speciellt. I majoriteten av fallen är vi ute hos företagen, både de vi har i gruppen och potentiella förvärv. Det är så vi jobbar. Vi vill träffa entreprenörerna på plats i verksamheten”, säger Karl-Emil Engström, VD på Idun Industrier sedan 2019.

När Idun noterades på Nasdaq First North i mars 2021 stack kursen i väg med 90% redan första handelsdagen och på drygt ett år har den stigit med 186% vilket placerar den i topp tio bland aktierna på Nasdaqs olika listor.

”Visst har aktien haft en spektakulär utveckling. När vi gjorde noteringen och satte priset var det viktigt för oss att det inte fick gå åt andra hållet. Skulle vi avrunda så skulle det bli nedåt. Tankegången var densamma som när vi gör en investering och har med oss en ägarpartner. Man ska inte lova runt för att sedan leverera tunt. Visst är det en klyscha, men en affär måste vara bra för båda parter. Samtidigt med noteringen skedde också en uppvärdering av vår typ av bolag, där strategin till viss del är att växa via förvärv. Det gjorde ju att prissättningen vid introduktionen blev ännu lite generösare”, säger Adam Samuelsson.

Arbetar från Australien

Han pratar med Affärsvärlden via video från Australien där han bor sedan 2020. En orsak till flytten är hans australiensiska fru Peta som bott i Sverige i 20 år. Som grundare, arbetande styrelseordförande och huvudägare är han dock i Sverige flera veckor i sträck flera gånger om året.

”Det var planerat sedan länge, och redan då Jonas och jag började göra Iduns första investeringar visste jag och vi skulle komma att tillbringa betydande tid i Australien i framtiden. Man kan nästan säga att det är tack vare min fru Peta som det gått så bra för Idun, för på det viset, dvs eftersom jag har en fru från Australien så ”tvingades” jag att från dag ett se till att hitta riktigt starka kollegor, som kan driva bolaget också utan mig”, säger Adam Samuelsson.

Ordförande Adam Samuelsson. Foto: Pressbild

Rollen som arbetande ordförande är ovanlig bland börsbolag, vilket har sina orsaker. Det kan vara notoriskt svårt att hålla isär roller och ansvar.

”Visst är det alltid en utmaning att komma in som ‘extern’ VD men det funkar väldigt bra. Det beror inte minst på att vi är en liten organisation och jobbar som ett team. När Adam är i Stockholm är han en del i teamet. När han inte är här är han en väldigt närvarande ordförande. För mig är det en lyx att ha en arbetande ordförande som samtidigt är en av Sveriges bästa investerare”, säger Karl-Emil Engström.

”De flesta besluten är VD-beslut. Min roll är att vara tillgänglig och ge stöd, inte att klampa in och styra och ställa. Det är VD som driver verksamheten och har man lite olika uppfattningar så är det VD som bestämmer. Ibland får jag kanske påminna mig själv om det och se till att vara uppmärksam på det”, säger Adam Samuelsson.

Idun Industrier är en växande grupp av mindre svenska industribolag dör Idun agerar aktiv ägare för att vidareutveckla och växa bolagen. Förvärv är en viktig del av strategin varför Idun brukar läggas in i kategorin serieförvärvare.

Adam Samuelsson grundade bolaget 2013 efter tio år på private equity-bolaget Nordic Capital. Tiden på Robert Andréens skötebarn beskriver han som fantastisk och i Iduns styrelse sitter också Roberts son Ludwig Andréen sedan starten 2013 och familjen Andréen är dessutom nästa störste ägare.

”Vårt sätt att jobba präglas på vissa sätt av private equity när det kommer till viljan att förstå verksamheter och utveckla, att jobba primärt via styrelsen och skapa incitament så att ledning och ägare drar åt samma håll, säger han.

Startkapital från egen ficka

Suget efter mindre bolag och ett längre perspektiv fick honom dock att kliva av riskkapitalkarusellen och ge sig ut på jakt efter välskötta, små industribolag. Startkapitalet kom från egen ficka och andra privatpersoner.

”Inom private equity så blir det ibland lite av en akademisk övning. Man tar in rapporter från till exempel Pwc, Ernst & Young, managementkonsulter och jurister när man överväger förvärv av bolag. Vi tittar på betydligt mindre bolag och det måste vara verksamheter som alla kan förstå, så att vi kan göra de där övningarna själva. Vi måste förstå både företaget och säljarna i grunden”, säger Adam Samuelsson.

”Något annat jag inte riktigt kunde förlika mig med var att man jobbar länge med ett bolag och till slut förstår man verkligen vad det är de gör och vad som krävs för att det ska utvecklas. Man bygger relationer med ledningen vilket tar tid, och då måste man sälja. Även om det är ett fantastiskt bolag. En investering på Nordic Capital som jag var del i var Bufab, som är noterat nu. Det var ett fantastiskt bolag med bra utveckling men då skulle vi sälja det och slänga in markerna på nytt på roulettebordet och börja om och det gillar jag inte riktigt”, säger han.

Passionen för mindre företag, entreprenörer och långsiktighet delar han med sin VD som liksom Samuelsson har ett förslutet inom private equity.

”Jag har alltid jobbat med entreprenörsbolag. Först som revisor sedan med förvärvsrådgivning och sedermera inom private equity. Så som Idun är uppbyggt passar det mig perfekt och hur jag gillar att göra affärer, med en lång ägarhorisont”, säger Karl-Emil Engström.

Han har följt Idun i stort sedan start efter att nuvarande investeringschefen Jonas Sandström Estmalm blev Adam Samuelssons första rekrytering. Han jobbade då på Grant Thorntons transaktionsavdelning tillsammans med Karl-Emil Engström. Efter det blev det fem år på private equity-firman MVI innan han plockades över till Idun.

Nischade svenska bolag

I dag består Iduns bolagsportfölj av 15 bolag där man i snitt äger omkring 80%. Resten ägs av grundare, tidigare ägare eller ledning i bolagen. Man köper oftast från entreprenörer eller familjer som tycker det är dags att släppa taget men gärna är kvar som delägare.

”Vi försöker så långt det är möjligt ta fram våra egna affärer genom relationer vi kan ha byggt upp över lång tid och satsar främst på välskötta bolag. Förutom att vi inte säljer bolag så har vi till skillnad från private equity inte nödvändigtvis någon ny strategiplan eller liknande för bolaget utan vi försöker förvalta och utveckla det som historiskt gjort bolaget framgångsrikt. Vi kan ha ett mer långsiktigt tempo i utvecklingsarbetet”, säger Karl-Emil Engström.

Karl-Emil Engström tog emot storpriset under Årets IPO. Foto: Tobias Ohls

Tillsammans omsätter bolagen knappt 1,2 miljarder kronor och verkar inom skilda segment men det finns flera gemensamma nämnare.

”Vårt fokus är nischade svenska, ofta tillverkande bolag. Helst med egna produkter och en stark ställning inom sin nisch. Vi hade ett riktigt starkt år 2021 men även 2020 var bra, trots pandemin. Det visar på den riskspridning som finns i portföljen”, säger Karl-Emil Engström.

Investeringshorisonten är i princip evig och den enda egentliga orsaken skulle enligt Karl-Emil Engström vara att Idun drar slutsatsen att man inte är rätt ägare. Den konsolidering som fortgår i många branscher påverkar förstås också Iduns portfölj.

”Många branscher upplever en konsolidering men våra bolag är ofta produktägare med en hög marknadsandel i sin sektor, även om sektorn i sig kan vara liten. Vi är snarare positivt inställda till tilläggsförvärv än att vara säljare i en konsolideringsvåg”, säger Karl-Emil Engström.

Liksom de flesta andra överraskades man av pandemin och 2020 var den organiska tillväxten svagt negativ men rörelseresultat växte ändå.

Ett av Iduns innehav är Stegaföretagen som säljer fordonstvättanläggningar. Foto: Stega

”Idun har funnits sedan 2013 och verkat i den marknad som existerat då majoriteten av åren har gett goda förutsättningar. Pandemin var mycket speciell på många sätt och det sätt som Idun kom igenom pandemin var ett bra trycktest på vår affärsmodell. Diversifieringen i portföljen fungerade. Det är inte samma underliggande marknad och efterfrågan på till exempel snickarbänkar, förebyggande underhåll av högspänningsställverk, fett- och oljeavskiljare eller mikronäring. Hos de bolag som drabbades hårdast sattes rejäla åtgärder in tidigt”, säger Karl-Emil Engström.

Förra året var ett bra år för Idun

Börskursen på nästan 250 kronor och ett P/e-tal för 2021 på 29 (justerat för goodwill) förpliktigar. Marknaden hoppas uppenbarligen på en bättre resultattillväxt än de 15 procent som Idun har som mål för sitt rörelseresultat.

”Börskursen är ju inget vi styr över och aktien har tidvis en ganska dålig likviditet. Vad vi kan styra är vad vi lovar och säger om framtiden. Det är viktigt för oss att inte överdriva utan beskriva verkligheten som den ter sig”, säger Adam Samuelsson.

Förra året blev ett riktigt bra år för Idun, även beaktat att jämförelsetalen kanske var rätt snälla. Omsättningen ökade 70,6% varav organiskt 19%. Rörelseresultat för koncernen mer än dubblades och den organiska tillväxten var 31,8%. Den underliggande utvecklingen var dessutom ännu bättre då förvärv konsolideras vid förvärvstillfället, vilket gör att de ökar på tillväxten även för 2022.

”Vi letar bolag som är duktiga i någon speciell nisch, med hög bruttomarginal. Den typen av bolag går väldigt bra när industrin tar fart vilket hände förra året då vi överskred målet med råge. En stark industrikonjunktur drev hög organisk tillväxt men även förvärvstakten blev högre. Det är delvis en slump då processer som pågått en längre tid till slut bar frukt”, säger Adam Samuelsson.

”Målet kan kanske förefalla lite blygsamt men historiskt har bolagen kanske växt 5–6% och de senaste åren har varit speciella. Vi har inte velat lova för mycket utan att kunna leverera”, fortsätter han.

Förvärvstakten under 2021 låg klart högre än under tidigare år men Idun har inte något mål för förvärvstakten. Det viktigaste är att hitta rätt bolag som passar in i portföljen.

”Vi har en bra förvärvskapacitet efter att vi tog in kapital i samband med noteringen och en obligation tidigare i år, men vi har inte bråttom. Vi kommer aldrig bli bäst på att köpa många bolag utan för oss handlar det om rätt bolag, att ha väsentligt mer rätt än fel. Vi vet vad vi letar efter och köper också helst bolag tillsammans med entreprenören eller ledningen”, säger Karl-Emil Engström, VD på Idun Industrier.

500 miljoner förvärvskapacitet

Typiskt sett finansierar Idun förvärven med hälften egna medel och hälften lån. Sedan kan bolag i sin tur ha lån men i många fall sitter de också på fastigheter.

”I 9 av de 15 bolagen äger vi fastigheterna där verksamhet bedrivs och då finns ofta fastighetskrediter”, säger Karl-Emil Engström.

I dagsläget har man en förvärvskapacitet på över 500 miljoner kronor, när kassan också tas i beaktande. Någon nyemission för att ytterligare fylla på kassan är inte aktuell i dagsläget men möjligheten finns alltid där.

”Det viktigaste är att vi hela tiden är tillräckligt väl finansierade för att kunna driva förvärvsdelen av företaget, så att vi inte missar bra tillfällen”, säger Karl-Emil Engström.

Fokus och disciplin är viktigt för Idun i förvärvsprocessen och några vidlyftiga äventyr utanför de mindre industribolag som är huvudfokus ska man inte vänta sig.

”Vi gillar den position vi har nu, att vi skulle ändra strategi på något avgörande sätt är inte troligt även om alla bolag förstås utvecklas. Vi ser fortsatta bra möjligheter i den sektor där vi nu är, små- och medelstora nischade bolag med starka kassaflöden och marknadspositioner”, säger han.

Det är bland onoterade bolag Idun hittar sina förvärv och på den marknaden är priserna, särskilt på mindre bolag, betydligt lägre än för noterade bolag. De tenderar också att vara mindre volatila.

”Vi tenderar att köpa bolag på 5–8 gånger Ebita men då innehåller de också ofta fastigheter relaterade till verksamheten. Trenden har nog också varit att priserna stigit”, säger Karl-Emil Engström

Iduns senaste investering, 70% av aktierna i 2 B Best Business, gjordes i december förra året till en multipel om knappt 8, inklusive en fastighet. Börsen ger i sin tur Idun en Ebita-multipel på 19.

Kontant betalning är det som framförallt gäller vid förvärv även om möjligheten att betala med egna aktier finns och har utnyttjats tidigare i liten skala.

Pilotskolan är omhuldad på Idun och hela teamet och styrelsen äger aktier i Idun och i portföljbolagen har ledning och styrelse också typiskt sett ett ägande i bolaget de leder.

Grundaren och huvudägaren Adam Samuelsson har fortfarande 88% av rösterna och VD Karl-Emil Engström äger 140 000 aktier.

”Vi tror benhårt på pilotskolan inom Idun, både hos ledning och styrelse i portföljbolagen och för oss själva. Ledningarnas delägarskap i portföljbolagen skapar incitament att driva tillväxt och lönsamhet. För egen del är Idun min i särklass största investering. Det är lite som skillnaden mellan att hyra och äga en bil. Du är alltid lite mer mån om den som ägare”, säger Karl-Emil Engström.

Idun Industrier vs. Storskogen

Idun Industrier och Storskogen är både serieförvärvare som tog steget in på börsen förra året. Strategierna skiljer sig dock markant åt liksom även kurs- och resultatutveckling 2021. 

Förra året bjöd på rekordmånga börsnoteringar och bland dem fanns två serieförvärvare, Idun Industrier och Storskogen. Kategorin serieförvärvare, eller förvärvskonglomerat, var ordentligt i ropet 2021 och de allra flesta i kategorin gick bättre än börsen.

Stigande räntor och mindre aptit på tillväxtvärderade förvärvare fick dock kategorin på fall 2022. Hittills i år har 18 bolag i kategorin tappat 21% mot börsens 15,6%. Jämfört med sina toppnoteringar har de 18 aktierna i kategorin i snitt tappat 32 procent mot börsens tapp på 16% sedan all-time-high 4 januari i år.

Storskogen var en av förra årets största introduktioner men har sedan introduktionen varit volatil och bara i år har aktien tappat över 60%. Även Idun Industrier, som är en mindre, försiktigare och mer fokuserad variant, har också tappat i år, minus 21%.

Båda bolagen har förvärv som en central del i affärsmodellen tillsammans med utveckling av de befintliga bolagen i gruppen. Storskogen har ett högt uppdrivet förvärvstempo och förra året i princip dubbla man antal bolag och omsättning.

Även Idun Industrier växte starkt men har ett betydligt beskedligare förvärvstempo och en mer fokuserad inriktning. Storskogen förvärvar inom en rad olika sektorer och områden, även geografiskt.

Reaktionen på rapporten för fjärde kvartalet var också helt olika. Storskogen tappade 3% efter att rörelsevinsten var lägre än väntat medan Idun Industrier stack iväg 6%.

Serieförvärvarna i siffror

Idun Industrier Storskogen
2021 2020 2021 2020
Antal bolag 31/12 12 10 105 58
Omsättning Mkr 1161 680 17496 8933
Rörelseresultat Mkr 105 42 1406 774
Vinst/aktie Kr 8,6 4,2 0,6 0,49
Antal anställda 568 376 8719 3565
Börsvärde Mkr 2932 40062

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Santander