JS Security – IPO inom säker lagring

Ett nystartat bolag som tar blockkedjan till hjälp för att skapa en extra säker datalagringstjänst. Aktien blir knappast en säker investering.
JS Security – IPO inom säker lagring - JS Security
Bild från JS Securitys hemsida.
JS Security April 2021
VD: Hampus Nyström
Styrelseordförande: Christian Kronegård
Antal anställda: 7
Nyckelpersoners ägande: Cirka 41 %
Lista: Spotlight Stockmarket
Aktiekurs: 6,00 kr
Antal aktier: 6,3 miljoner
Börsvärde: 38 Mkr
Nettokassa: 6 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -1,5 Mkr
Källa: Affärsvärlden / Bolaget Räknat på antal aktier efter IPO.

JS Security (teckningskurs 6,00 kr) är ett IT-bolag som utvecklat en ny slags tjänst för lagring av data och filer. De kallar tjänsten Delta/NET. Det speciella är att lösningen har extra hög säkerhet tack vare att den är decentraliserad och utvecklad på så kallad blockkedjeteknologi.

Personerna bakom bolaget tänker sig att företagskunder som vill undvika dataläckage ska vara intresserade som kunder. Fokus ligger initialt på branscher som sjukvård, fastighet, juridik, revision och finans. Bolaget säljer abonnemang på lagringstjänsten, har fem kunder och tecknade i december i fjol sitt första större kundavtal, värt 180 000 kr per år.

JS Security startade så sent som hösten 2019. Under 2020 utvecklades Delta/NET. Ägarna har investerat 1,5 Mkr hittills. Utvecklingsavdelningen finns i Helsingborg men bolaget är baserat i Stockholm. Grundarna Christopher Ramstedt och Pierre Grönberg är aktiva i bolaget som operativ chef respektive teknikchef. De är också större ägare.

Enskilt största ägare med 18% är bolaget NEWISWE med Thomas Jansson, VD och huvudägare i Spotlight-noterade New Equity Ventures.

Bolaget söker nu en notering på Spotlight och 8 Mkr i nytt kapital i en nyemission. Investerare erbjuds units som förutom en aktie också innehåller en teckningsoption. Optionen ger rätt att teckna en ny aktie i maj 2022 för kursen 8,50 kr. Kapitalet skall gå till vidareutveckling av Delta/NET och marknadsföring av tjänsten.

Läs mer om aktuella börsnoteringar på IPO-guiden

IPO-GUIDE JS Security
Lista Spotlight
Omsättning rullande tolv månader 0 Mkr
Antal anställda 4
Teckningskurs 6,00 kr
Rådgivare Capval Corp.
Storlek på erbjudande 8 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 38 Mkr
Emissionskostnad Cirka 1 Mkr (12,5% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 66%
Investerare som ska teckna i IPO Oliver Molse, Thomas Jansson via bolag, Gerhard Dal, Per Vasilis, Scorpio AB, m.fl. (66% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Två flaggor
Sista teckningsdag 2021-04-30
Beräknad första handelsdag 2021-05-12 (12 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Två flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 296 granskade börsnoteringar är 1,4 flaggor för miljardbolag, 2,9 för småbolag och 3,9 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar två flaggor i JS Security

# Framtida kapitalbehov

Om ett bolag inte är lönsamt så är det viktigt för investerarna att få veta ungefär hur mycket kapital bolaget tror sig behöva fram till vinst eller större förväntat genombrott (licensaffär, ”proof-of-concept” eller motsvarande). Vid notering bör det vara tydligt angivet hur styrelsen ser på långsiktigt kapitalbehov, inte bara för kommande 12 månader. Ungefär hur mycket kapital behövs under ungefär hur många år? Om denna information saknas, förefaller orealistisk eller lämnar ett stort ofyllt finansieringsgap så är det en klar nackdel.

Det ges ingen information i memorandumet om det långsiktiga finansieringsbehovet. Vi hissar en flagga.

# Rabatterad emission tätt inpå IPO

Det förekommer att bolag en kort tid inför IPO gör nyemission till en värdering som är rejält mycket lägre än vid noteringen. Det kräver en förklaring. Har det hänt mycket i bolaget på kort tid är man kanske inte mogen för notering? Var det en kompisemission så vill man också veta varför. En variant av kompisemission är extra förmånliga optionsprogram.

I maj 2020 skapades en ny organisationsstruktur. Ett nytt moderbolag övertog det verksamhetsdrivande bolaget och en ny ledning och styrelse tillsattes. Köpeskillingen uppgick till 1,5 Mkr. Det är Afv:s tolkning att det också tillkom nya ägare. När bolaget nu noteras värderas bolaget till 30 Mkr. Vi hissar en flagga.

# Täta personkopplingar

Om nyckelpersoner har nära personliga relationer eller affärskopplingar via andra bolag så ökar risken att det inte enbart är professionella hänsyn som styr besluten.

Det finns ett familjeband mellan styrelseledamot Pontus Wilgodt och informationschef Erik Wåhlin. Vi hissar ingen flagga utan nöjer oss vid att upplysa om detta.

# CV med plumpar

För investerare är det relevant att känna till om nyckelpersoner har ett “bagage” av exempelvis konkurser, tvister, åtal eller andra potentiella “plumpar”. En (lindrig) gång är ingen gång men två gånger kan vara en gonggong.

En ledningsperson har suttit som styrelsesuppleant för ett bolag som försattes i konkurs under 2020. Företaget bedrev konsultverksamhet. Vi uppfattar inte konkursen som ”elakartad”. IPO-guiden brukar avstå från att dela ut en flagga i fall som dessa och så gör vi även här.

Affärsvärldens syn på JS Security

Det här är ett produktbolag som ännu har mycket små intäkter, alltså en förhoppningsaktie. På grund av det stora inflödet av börsnoteringar och att Afv vid en första granskning inte finner bolaget intressant, begränsar vi oss här till några intryck av JS Security.

  • Marknaden för datalagring i molnet domineras i dag av tjänster som Dropbox, Google Drive och mycket stora aktörer som Amazon (ASW). Den lösning JS Security utvecklat skiljer sig från dessa. En fil ”hackas” upp i mindre delar som lagras på olika ställen (noder) i nätet och krypteras en extra gång. Bara den som har krypteringsnyckeln kan återställa och ta del av filen. JS Security har inte sådana nycklar. Detta ger en högre säkerhet.
  • Fältet decentraliserad datalagring lockar vissa investeringar i bland annat USA. Ett exempel är bolaget Storj som värderats till 10-50 miljoner dollar, enligt JS Security. Dessa satsningar involverar till skilnad från JS Securitys ofta kryptovaluta eller datalagring hos användarna (peer-to-peer).
  • Utan att förstå tekniken tror Afv att det blir utmanande för JS Security att övertyga kunderna om att Google och liknande aktörer inte erbjuder säkra lösningar. Bolagets avser sälja och marknadsföra produkten via sociala medier, SEO och liknande. Det finns intern kompetens på det området, vilket är ett plus. Men det framstår ändå som ett underligt vägval. Vi hade snarare väntat oss se en inriktning på relationell försäljning mot kunder med extra höga säkerhetsbehov.
  • Värdering är 38 Mkr efter emissionen. Då finns en nettokassa på ca 6 Mkr. Ägarna har investerat 1,5 Mkr i bolaget sedan start. Det kan finnas ett massivt teknologivärde i bolaget, men det är svårt att veta och långt ifrån säkert att det kan omsättas till finansiell framgång givet konkurrensen från starka aktörer. Bolaget har inga konkreta mål för omsättning, vinst eller likande vad Afv kan notera.
  • Insiderägandet är okej givet att 40% av bolaget kommer ägas av grundare, VD och andra nyckelpersoner efter IPO. Å andra sidan är detta ett nästan nystartat bolag som inte tagit in mycket pengar så en lägre siffra hade varit direkt svag. Insiders plus huvudägaren NEVISWE har lock-up på 12 månader. Cirka 40% av aktierna i bolag omfattas ej av lock-up. 20%-enheter som tillkommer vid nyemissionen och 20%-enheter som sitter på befintliga ägare.
  • Afv känner inte närmare till ledningspersonerna från andra börssammanhang. Grundarna är relativt unga, födda senaste halvan av 1990-talet. På meritlistan anförs att de startat webbyrå och andra bolag samt har stor erfarenhet av systemutveckling och SEO. Styrelseordföranden Christian Kronegård har koppling via styrelsen till New Equity Ventures. I styrelsen sitter Hans Orre som tidigare haft bolaget Promikbook noterat.

Affärsvärldens slutsats

Användbarheten och säljbarheten i bolagets produkt är för stora frågetecken för att Afv ska råda investerare teckna denna IPO.

Affärsvärldens slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Affärsvärlden sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

  •  1 eller 2 = Teckna ej
  • 3 eller 4 = Neutral
  • 5 eller 6 = Teckna
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF
Annons från Archelon