Jättar i småbolagsfonderna
Svenska småbolagsfonder har skämt bort spararna med överlägsen avkastning de senaste åren. En hel del av uppgångarna kommer från kursraketer som sedan lämnat småbolagssfären för att sälla sig till börsens giganter. Bolag som Sinch, Lifco, Evolution Gaming, Sagax och Nibe har gjort spektakulära börsresor men är idag större än det som klassas som småbolag.
Huvudregeln är att gränsen för ett småbolag ligger på 1% av det totala börsvärdet vilket i dagsläget innebär drygt 80 miljarder kronor. Den gängse uppfattningen är dock att det är okey att behålla innehavet även om börsvärdet stiger ovanför det, men man får inte köpa fler aktier.
En förvaltare som håller rätt hårt på småbolagsgränsen är Odin Fonder där bolag regelmässigt säljs av när de blir för stora.
”Visst kan man se fortsatt potential bolagen även när de blivit större. Vi har dock som grundregel att inte ha bolag med ett börsvärde över gränsen för att inte förlora karaktären av småbolagsfond”, säger Jonathan Schönbäck som förvaltar Odin Small Cap.
Han har nyligen sålt av innehavet i Beijer Ref och förra hösten i Sinch, bland annat på grund av att de blev för stora.
”Vi tycker det är bättre att i stället leta nya möjligheter längre ner på storlekslistan och har nyligen lagt till exempelvis CTEK som ersättare för Beijer Ref och tidigare Swedencare som ersättare för Sinch”, säger Jonathan Schönbäck.
Snittstorleken på bolag i Odins portfölj viktat för portföljandel ligger på drygt 17 miljarder kronor vilket kan jämföras med det viktade snittbörsvärdet på 34 miljarder för Carnegies Småbolagsindex. Affärsvärlden har tagit fram unik data över hur stora innehaven i de aktivt förvaltade småbolagsfonderna faktiskt är och det varierar rejält (se tabell härintill).
Strand Småbolagsfond skiljer sig en del åt från andra småbolagsfonder då de har en egen gräns som säger att bolag inte ska köpas in om de har ett börsvärde på över 10 miljarder. Sedan ska de växa till sig. Ett bolag som gjort det i allra högsta grad är Evolution Gaming med ett börsvärde på över 300 miljarder och som står för drygt 8% av portföljen.
”Vi går in i bolag när det har ett börsvärde på ett par tre miljarder vilket Evolution också hade strax efter noteringen. Sedan har ju utvecklingen varit fantastisk och vi tror fortfarande på bolaget, men vi har ju varit tvingade att sälja av kontinuerligt för att innehavet inte ska få alldeles för stor vikt i portföljen. Det är en process som fortgår. Vi har på sätt och vis en stående säljorder i Evolution”, säger Johan Thorén som förvaltar Strand Småbolagsfond.
När man gick in i Evolution hade fonden nästan en halv miljon aktier. Idag har innehavet krympt till 41 000 enligt den senaste siffran från Holdings. Thoren uppskattar att Evolution hade stått för ”95% av portföljen som mest” om inget hade sålts av under tiden.
Tre gånger pengarna på Veoneer
En liknande resa har man gjort med Veoneer som man kastade lystna blickar på när det knoppades av från Autoliv 2018. Då var det dock på tok för stort för fondens tiomiljardersgräns.
”Men när pandemins slog till så föll börsvärdet under 10 miljarder och då slog vi till. Sedan dess har vi gjort mer än tre gånger pengarna”, säger Johan Thorén.
Bra avkastning har också lett till att småbolagsfonderna har växt till sig rejält de senaste åren. De största ligger nu paritet med de stora Sverigefonderna vilket skapar en potentiell framgångsfälla. Det blir svårare att hitta bolag med bra potential men stora nog att kunna göra ett avtryck på fondens avkastning.
Ändå skiljer sig småbolagsfonderna markant från bredare svenska aktiefonder och i synnerhet de som ligger nära index. De bolag som småbolagsfonderna investerar i kan förvisso vara stora enligt måttstocken “småbolag”, men de utgör sammantaget ändå bara omkring 20–25% av det totala börsvärdet.
Jämfört med de breda stora Sverigefonderna så lever man också upp till beteckningen småbolag. Ett slumpartat axplock bland de största Sverigefonder visar genomsnittliga börsvärden, viktade som samma sätt, på 200–300 miljarder kronor. Didner & Gerges Sverigefond har till exempel en snittstorlek på närmare 300 miljarder jämfört med 27 miljarder för förvaltarens småbolagsfond.
”Fällan man inte vill hamna i är att få en småbolagsfond som är mer som en Sverigefond. Det gäller att ha utrymme för lite mindre, nya och hungriga bolag som med en väl uttänkt strategi och underliggande god lönsamhet kan växa sig större”, säger Angelica Hansson, förvaltare för AMF Småbolag.
AMF Småbolagsfond toppar dock listan över snittstorleken på bolag med drygt 50 miljarder. Dessutom har man flera bolag i portföljen som spränger 80-miljardersvallen i portföljen enligt senaste data från Holdings; Sinch, Nibe, Sagax, Balder, EQT och Lifco.
Det finns idag omkring 25 fonder registrerade i Sverige med inriktning på mindre bolag. För fem år sedan var de färre men det faktum att bolag som står för 20–25% av börsvärdet har gått så mycket bättre än de 30–40 bolag som står för resten av börsvärdet har fått spararna att springa benen av sig efter småbolagsfonder.
Fem år sedan var det samlade värdet i de tio största småbolagsfonderna knappt 93 miljarder. Idag har värdet mer än dubblats till 232 miljarder kronor. Totalt sitter de 25 svenska små- och mikrobolagsfonderna på knappt 300 miljarder kronor.
Tak på 80 miljarder för småbolagsfonder
Riktmärket på marknaden som också i princip är den formella definitionen i Sverige på en småbolagsfond är att bolag, vid investeringstillfället, ska vara värda högst 1% av det totala Stockholmsbörsens värde justerat för en rad tekniska faktorer. Det lägger ribban i dagsläget på omkring 80 miljarder kronor.
Den definitionen används av Carnegies småbolagsindex som är absolut dominerande både som jämförelseindex för fonder och vid allmän utvärdering i sektorn. Nasdaq OMX använder en lite annorlunda teknik. I praktiken uppför sig de båda indexen rätt lika.
Utvecklingen för småbolagen har varit spektakulär de senaste åren jämfört med det cirka 80% av börsvärdet som inte hör dit. Värdeökningarna har i synnerhet varit bra efter börsfallet i samband med att pandemin bröt ut på allvar förra våren.
På fem år har Carnegie Småbolagsindex ökat nästan 160% medan OMXS30 som omfattar börsens 30 största bolag bara orkat med 57%. Sedan vändningen uppåt när börsen stod som lägst efter pandemiraset har småbolagsindex klättrat hela 120%, dubbelt OMXS30 som stigit med omkring 60%.
”Svenska småbolag har gått bättre än de största bolagen under en lång tid. Vinsterna växer helt enkelt snabbare relativt sett i småbolag än i större bolag och där finns också många snabbväxare som idag blivit bolag med värden långt över 100 miljarder kronor”, säger Fredrik Skoglund som förvaltar fonden FE Småbolag.
Som den småbolagsförvaltare han är tror han att småbolagen kan komma att fortsätta prestera bättre än storbolag vad gäller vinstutveckling även framöver.
”Att inte ha småbolagsfonder som bas i ett svenskt pensionssparande har varit helt fel historiskt”, säger han.
Med uppgången på börsen förflyttas också successivt gränsen för vad som är ett småbolag.
”Svenska börsen gått bra jämfört med andra vilket ju ökat storleken på vad som klassas som småbolag”, säger Hjalmar Ek som förvaltar Lannebo Småbolag hos Lannebo Fonder.
”Mikrobolag” på 38 miljarder
Bland mikrobolagsfonderna är snittstorlekarna förstås mindre. Definitionen på vad som är ett mikrobolag varierar mellan fonder men Öhmans fond sticker ut med ett genomsnittligt börsvärde på närmare 38 miljarder. Det håller sig visserligen inom deras definition på ett mikrobolag som 0,5% av Stockholmsbörsens värde men ligger inte långt under de 47 miljarder som är snittstorleken i deras småbolagsfond. Mikrobolagsfondens största innehav Veoneer, Beijer Ref och Getinge uppfattas kanske inte heller som mikrobolag av de flesta sparare. Minsta bolaget i portföljen är Alligator Bioscience med ett börsvärde på några hundra miljoner kronor.
Något samband med storlek på företagen och hur fonden gått är är inte tydligt. Den fond med störst snittstorlek, AMF Småbolag, ligger till exempel bra men inte bäst till med en snittavkastning på 22% de senaste fem åren.
En av orsakerna till att småbolagsfonderna gått så mycket bättre än de stora Sverigefonderna är förstås att de kunnat investera i en del riktiga börsraketer som bygger på stark tillväxt och i många fall också aggressiva förvärvsstrategier.
I den del av börsen som inte är med i småbolagsuniverset är bolag med motsvarande potential sällsynta, här finns bland annat storbankerna som har begränsade tillväxtmöjligheter.
Nyare bolag är populära bland småbolagsfonderna, som också är flitiga ankarinvesterare vid börsintroduktioner. Det har nästan blivit legio med i alla fall någon småbolagsfond som initial institutionell ägare vid en IPO där värdet är runt 1 miljard.
”Vi deltar gärna i börsintroduktioner, fonder spelar en viktig roll i ekosystemet. Vi kan hjälpa till att skapa en prisbild vid en introduktion och viss stabilitet för kursen. För oss ger det ju möjlighet att tidigt vara med i spännande nya bolag och få en positionsstorlek som annars kan vara tidsödande att köpa över marknaden”, säger Henrietta Theorell, som förvaltar Swedbank Roburs småbolagsfond.
Swedbank Robur har varit ankarinvesterare i introduktioner som Linc och Revolution Race och fonden fick även viss tilldelning när EQT gick till börsen hösten 2019, då klassat som ett småbolag. Efter en makalös uppgång är EQT sjunde största bolag på börsen.
EQT småbolag en dag
”Det var ju inte länge EQT var ett småbolag, typ en dag, och det innehavet har vi sålt”, säger Henrietta Theorell.
Det har haglat börsintroduktioner på Stockholmsbörsen även under pandemin. Efterfrågan på ankarinvesterare är stor och förfrågningarna från investmentbankerna som tar bolagen till börsen kommer tätt.
”Man får välja med omsorg vad man är med på och efterfrågan är nog större än tillgången, i alla falla bland fonderna. Det finns en gräns vad man mäktar med och som är lämpligt för en fond”, säger Carl Sundblad på Cliens Fonder som förvaltar både Cliens Småbolagsfond och mikrobolagsfond.
Denna dubbelsits gör att Cliens kan vara med även på mindre introduktioner som kan vara för små för de större fonderna. Cliens småbolagsfonder har varit med på introduktionerna av bland andra Idun, Söder Sportfiske och Exsitec.
Det är en påfallande övervikt av svenska småbolagsfonder i utbudet. Det finns en handfull med nordisk inriktning men generellt är det Sverige som gäller. Nästan alla fonder har dock mandat att placera en mindre del av fonden i Norden och i vissa fall Europa.
”I Norden är de svenska småbolagen de mest attraktiva men vi har möjlighet att placera en del i andra delar av Norden också. Då letar vi efter bolag med alternativa drivkrafter som vi inte hittar i Sverige. Idag har vi till exempel danska Simcorp, finska Admincor och norska Borregaard i portföljen”, säger Jonathan Schönbäck som förvaltar Odin Small Cap.
Illustrationen på valen har gjorts av Emelie Bergman.
Namn | i år(%) | 5 år i årstakt(%) | Fondförmögenhet (milj) | Snittstorlek bolag Mdr | Antal innehav |
Handelsbanken Svenska Småbolag (A1 SEK) | 16 | 18 | 41570 | 31 | 92 |
Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige A | 18 | 22 | 37043 | 40 | 71 |
Lannebo Småbolag | 13 | 16 | 33049 | 33 | 57 |
AMF Aktiefond Småbolag | 25 | 23 | 25385 | 51 | 64 |
SEB Sverigefond Småbolag C/R | 20 | 24 | 23354 | 45 | 38 |
SEB Sverigefond Småbolag | 19 | 22 | 1 9516 | 51 | 32 |
Didner & Gerge Småbolag | 19 | 15 | 12870 | 30 | 89 |
Länsförsäkringar Småbolag Sverige | 7 | 21 | 12750 | 27 | 42 |
Nordea Småbolagsfond Sverige | 19 | 19 | 9961 | 22 | 76 |
Spiltan Småbolagsfond | 27 | 24 | 7642 | 42 | 37 |
Cliens Småbolag B | 28 | 27 | 6981 | 32 | 35 |
Skandia Småbolag Sverige | 13 | 19 | 6434 | 47 | 69 |
Enter Småbolagsfond B | 27 | 27 | 5644 | 30 | 47 |
ODIN Small Cap E SEK | 38 | – | 5166 | 17 | 35 |
Öhman Småbolagsfond A | 21 | 18 | 4659 | 47 | 67 |
FE Småbolag Sverige B | 18 | – | 2949 | 16 | 31 |
Carnegie Småbolagsfond A | 14 | 12 | 2479 | 25 | 76 |
Humle Småbolagsfond | 34 | 22 | 1940 | 32 | 46 |
Catella Småbolag | 18 | 11 | 1084 | 36 | 62 |
Strand Småbolagsfond | 17 | 18 | 834 | 34 | 26 |
Alcur Grow A | 33 | – | 506 | 5 | 19 |
Simplicity Småbolag Sverige A | 16 | – | 271 | 32 | 113 |
Avkastningssiffror och förmögenhetsvärden är hämtade från Morningstar 8 oktober. Genomsnittliga börsvärdet på fondens innehav är framräknat av Affärsvärlden utifrån data från Holdings.se. Börsvärdet är viktat med innehavets portföljandel.
Sagax populärast
Flera av de mest populära bolagen i småbolagsfonderna ligger på eller över gränsen för vad som räknas som ett småbolag, omkring 80 miljarder kronor.
Nästan alla fonder har en del bolag i portföljen som är värda omkring eller mer än de omkring 80 miljarder kronor som utgör det övre gränsen. En del har suttit på innehaven ett bra tag och fått fenomenal värdeökning i till exempel Nibe, Sinch och Lifco.
Fonderna får behålla innehaven även om bolagen går över brytpunkten men de får inte öka positionen.
Allra mest populärt är ett fastighetsbolag, Sagax, som även det haft en uppgång på runt 360% de senaste tre åren.Bäst i tabellen härintill har dock Sinch gått, den är upp 1 440% på tre år och börsvärdet ligger nu en bra bit över 100 miljarder kronor.
Bolag | Börsvärde | I antal fonder av 22 | |
Sagax | 125 | 12 | |
Lifco | 104 | 9 | |
Beijer Ref | 63 | 6 | |
Balder | 100 | 6 | |
Sinch | 119 | 5 | |
Nibe | 213 | 4 | |
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.