Förvaltningschefen: ”Tar ned aktieexponeringen”

Peter Nelson, förvaltningschef på Carnegie Private Banking, tror att de värsta börsrasen är förbi för den här gången. Men än är det för tidigt att öka aktieexponeringen. Istället blickar strategen mot alternativa investeringar.
Förvaltningschefen: ”Tar ned aktieexponeringen” -
Peter Nelson, förvaltningschef på Carnegie Private Banking. Foto: Pressbild.

Ni på Carnegie Private Banking har nyligen släppt en strategirapport där ni skriver att ni underviktar aktier. Är det inte i de sämsta tiderna man ska investera på börsen?

”Visst har värderingarna kommit ner, men tillväxtutsikterna för den närmsta tiden är väldigt osäkra. Inflationstrycket är det högsta på tre-fyra decennier, även exklusive den dyrare energin. Det förstärks av krig i Ukraina och nedstängningar i Kina. Samtidigt har Fed och Riksbanken börjat höja räntorna, och Fed inleder nu i juni QT (quantitative tightening) för att strama åt likviditeten ytterligare. Den planerade minskningstakten är mer än dubbelt så stor som 2017–2019. Globalt blir QT framför allt kännbart från september. ”

I stället har ni ökat exponering mot alternativa investeringar. Vad är det för något?

”I korthet handlar det om investeringar som inte är aktier eller räntor. Exempelvis har vi olika volatilitetsstrategier och fastigheter som vi ser som bättre alternativ när det blåser på börsen. Ett annat tillgångsslag som historiskt har gått bra i inflationstider är råvaror. Guld exempelvis, som vi har ökat vår exponering mot. Denna portfölj erbjuder bra skydd och kompensation i dagens inflationsmiljö.”

Råvarupriser har stuckit i väg ordentligt, men du menar alltså att det kan finnas uppsida kvar. Är det några speciella tillgångar du tänker på?

”Jag tror att olika typer av metaller kommer fortsätta efterfrågas i en större utsträckning framöver drivet av energiomställningen, elbilsboomen, elektrifieringen och batterier. Det investeras också för lite i ny utvinning av råvaror. Man kan ju ta exponering genom att direkt äga råvaran, men vi har också flera gruvbolag som vi tror kommer gynnas av denna trend. Boliden är ett sådant exempel. Bolaget utvinner mycket koppar, en metall som kommer behövas alltmer i takt med att världen elektrifieras.”

Blir ni inte sugna på att bottenfiska i någon kraschad sektor, typ tech?

”Tech har blivit hårt straffat, och vissa bolag kanske lite för mycket. Jag tror att de största rasen är förbi oss, men man ska vara försiktig med att dra alla tech-bolag över en kam. Jag tror det kommer bli viktigt att skilja mellan förlust- respektive vinstdrivande företag framöver. Det finns nog en framtid för lönsam tech, men tiden då en hög tillväxt var det som spelade roll är borta.”

Men ni har halvledare som ett av era investeringsteman. Är det ett en så säker investering?

”Halvledarsektorn är strukturellt volatil, men det långsiktiga behovet av dessa halvledare är enormt och efterfrågan är allt mer strukturellt driven. Med den snabba tekniska utvecklingen i världen kommer dessa produkter behövas i allt från bilar till AI-lösningar. Värderingen av dessa lönsamma bolag har nu också kommit ner i linje med världsindex och de har pricing power och sunda balansräkningar, vilket är bra i dagens inflationsmiljö. Vi äger flera halvledartillverkare, framför allt i Asien och USA.”

Ni har också flera banker, särskilt amerikanska, i portföljen. Hur kommer det sig?

”Vi har varit positiva till banksektorn ett tag nu, men vi tror att långräntorna kan fortsätta upp en bit till under året och tror därmed fortfarande att de har mer att ge. Men man bör vara vaksam på bankernas cykliska inslag – om konjunkturoron får fäste på allvar kan bilden snabbt ändras. Värderingarna är fortfarande ganska attraktiva och stigande räntor gynnar bankernas räntenetto.”

En annan sektor ni lyfter fram i rapporten är läkemedel och hälsovård. Är inte det en ganska svår bransch att investera i?

”Kanske om man letar bland de minsta förhoppningsbolagen. Vi lyfter fram stora spelare som Astra Zeneca som intressanta aktieval. Astra är lite mer tillväxtorienterat än de defensiva placeringar vi har gjort den senaste tiden. Bolaget har en intressant pipeline av nya produkter och en vinsttillväxt som är bland de högsta i sektorn. Läkemedelssektorn är förhållandevis konjunkturokänslig och det finns en stark strukturell tillväxt i den åldrande befolkningen.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET