Fondförvaltarens varning: ”Farlig cocktail för bostadsutvecklarna”

Wilhelm Gruvberg förvaltar hedgefonden Alcur Select. För Affärsvärlden berättar han om en utsatt sektor, kortpositionen i Kinnevik och om fondens kliv in på den onoterade marknaden.
Fondförvaltarens varning: ”Farlig cocktail för bostadsutvecklarna” - wilhelm-gruvberg-900
Wilhelm Gruvberg. Foto: Tobias Ohls

Det svänger på börsen. Hur agerar du i turbulensen?

”I Select tar vi både långa och korta positioner, vilket gör att fonden har en börsexponering på drygt 80% över tid. Den senaste tiden har vi främst investerat i lågvärderade, ocykliska bolag och minskat i bolag med de allra högsta multiplarna, som är lite mer räntekänsliga. Sedan har vi också blankat bolag som är räntekänsliga och påverkas negativt av inflationen.”

Vad är detta för typ av bolag?

”En utsatt sektor är bostadsutvecklarna. Vi har haft en publik kortposition (över 0,5% av kapitalet, reds. anm.) i JM tidigare. Bostadsutvecklarnas affärsmodell är ju att sälja bostäder framåt i tiden, där det på grund av inflationen råder ganska stor osäkerhet i hur stor den slutliga byggkostnaden kommer bli. Dessutom är nybildade bostadsrättsföreningar i regel ganska skuldsatta, vilket också påverkar kalkylen negativt. Mycket talar dessutom för fallande bostadspriser. Denna kombination av stigande räntor och kostnadsinflation är en farlig cocktail vi inte har sett på länge. Det finns många mörka moln på himlen för bostadsbyggarna.”

WILHELM GRUVBERG

Förvaltar: Alcur Select

Förvaltat kapital: ca 3,5 Mdkr

Avkastning i år (per 30 apr): -11,1%

Avkastning 3 år: 127%

Byggbolagen är onekligen pressade på börsen. Hur mycket kan de falla?

”För att ta JM som exempel så har bolaget historiskt handlats kring sitt bokförda värde eller precis under det i lågkonjunkturer. Ett sådant scenario indikerar en ganska stor nedsida. Men det kan ju hända massa saker som gör att det inte blir fullt så blodigt, exempelvis räntesänkningar eller en bromsad inflation. Men just nu ser det jobbigt ut.”

Det känns som att dessa parametrar du talar om, inflation och räntehöjningar, gör det svårt att hitta långcase på börsen. Hur tänker ni kring detta?

”Ja, men å andra sidan har många aktier pressats mycket. Ett bolag i samma sektor som kommer få det tufft i vissa segment är Lindab, som levererar ventilationssystem till både nyproduktion och renoveringsmarknaden. Aktien är ned över 40% från toppen och har avyttrat den del som hade störst beroende av nyproduktion och samtidigt ökat andelen mot ventilation. Jag tror att marknaden underskattar deras styrka i renoveringssegmentet, som är över 50% av bolaget och inte är lika konjunkturkänsligt som nyproduktion. Dessutom gynnas det av ett EU-instiftad program som ska förbättra energiprestandan i fastigheter, vilket gör att renoveringsmarknaden kommer växa strukturellt. Knappt 70% av Lindabs omsättning är i linje med EU:s taxonomi.”

Ni har även plattformsbolaget Karnov i fonden. Hur kommer det sig?

”Vi tycker det ser attraktivt värderat ut, samtidigt som det är ocykliskt. Bolaget tillhandahåller ett system som används av jurister, som är väldigt oberoende av konjunkturen. Det begås inte färre brott bara för att konjunkturen är dålig.”

Ni har också Essity i fonden. Det har knorrats en del i ägarleden angående ledningen, som vissa menar behöver bytas ut. Vad säger du?

”Det finns jämförelsebolag som har gjort betydligt bättre på vissa punkter, och visst är det lite upp till bevis för ledningen nu. Men jag tror att Essity har goda chanser att gynnas av den återöppning som vi ser runtom i världen nu. Kostnadsinflationen för bolaget borde rimligtvis ha peakat nu. Historiskt har de priskompenserat med en viss fördröjning.”

För några veckor sedan kom det fram att ni är korta 0,62% av kapitalet i Kinnevik. Hur kommer detta sig?

”Vi tycker att den största bubblan finns på den onoterade marknaden, där väldigt många bolag har fått extrema värderingar. Det handlar ofta om bolag som inte genererar kassaflöden och som inte har bevisat sina affärsmodeller ännu. Positionen i Kinnevik är ett sätt att komma åt en del av dessa övervärderade bolag. Sedan finns ju också Tele2 i Kinnevik, men man kan ju konstruera en position för att ta bort den korta positionen där.”

Men inte allt onoterat är dåligt. Ni gjorde er första onoterade investering i cybersäkerhetsbolaget Outpost24 i slutet 2020. Hur kommer det sig?

”Vi får en del propåer om att gå in i onoterade bolag, men vi har varit väldigt selektiva. Men Outpost24 tickade alla boxar. Marknaden för datasäkerhet växer mycket, och oberoende av konjunkturen. Alltifrån bolag till myndigheter har ett växande behov av dessa produkter, och just det delsegment som Outpost24 verkar inom tycker vi är särskilt intressant. Outpost24 är ett av Europas största bolag i sin nisch, och vi tycker att de har en bra ledning och styrelse. Dessutom har de kompetenta ägare i riskkapitalbolaget Monterro, vilket är viktigt för oss. Det är ett duktigt gäng som vi gärna tar rygg på.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET