Intervju Facebook
”Att bryta upp techjättarna skulle gynna aktieägarna”
Carmignac Investissement investerar inte bara i amerikanska techbolag, utan även i tillväxtländer. Vilka möjligheter ser du i exempelvis Kina framöver?
“I Kina har de stora techbolagen underpresterat i år till följd av regulatoriska osäkerheter, och deras värderingar har tappat 20–30%. Men jag tror att i takt med att Kina reder ut och klargör de regulatoriska frågorna så kommer Tencent och liknande återhämta sig starkt. Debatten kring hur internetbolagen ska regleras har pågått globalt i flera år nu, men inte mycket har ändrats i USA. I Kina har man däremot, på grund av sitt enpartisystem, varit mer förmögen att reglera techbranschen. Detta har slagit hårt mot vissa sektorer så som onlineutbildning. Men man har också löst en del problem vad gäller exempelvis arbetsvillkor och lön för gig-arbetare och en del annat”, säger David Older och fortsätter:
“Kina har också blivit mer aktivt när det kommer till att stödja vissa nyckelbranscher inom tech, inte minst hela elbilsvertikalen med företag som Nio och batteritillverkare som CATL. Andelen elbilar i landet har ökat mycket kraftigt och slår regeringens förväntningar, och man har verkligen lyckats släppa några riktigt konkurrenskraftiga elbilsmodeller. Detta är naturligtvis något väldigt spännande ur ett investerarperspektiv.”
Både i Europa och USA har det blivit alltmer tydligt att politikerna vill granska och reglera techjättarna hårdare framöver. Vilka konsekvenser tror du det kommer få? Ser vi slutet för ”big tech”?
“Det är en jätteintressant fråga. Först och främst tror jag att det här regulatoriska trycket inte kommer att försvinna, men jag har svårt att se att techjättarnas underliggande affärsmodeller kommer att utmanas i grunden. Om man ser till amerikansk konkurrenslagstiftning så måste man bevisa att konsumenten tar skada av avsaknaden av konkurrens, och det är väldigt svårt när tjänsterna är gratis för användarna. Så egentligen är jag inte så oroad för regulatoriska risker. Och om något av dessa bolag faktiskt skulle brytas upp skulle det nog snarast bara vara värdeskapande. För om man tittar på exempelvis Google så ser vi att Youtube är en kraftigt undervärderad tillgång. Man ska också komma ihåg att Google och Facebook värderas till ungefär samma multiplar som marknaden, trots att de har överlägsen tillväxt och enorma kassaflöden. Så det finns mycket inprisad negativitet, och om techjättarna skulle brytas upp skulle det ses som positivt och skapa aktieägarvärde.”
Facebook har tänkt om
Om man som investerare ändå vill undvika jättarna och istället hitta techbolag som är lite under radarn, var kan man titta då?
“Nvidia som tillverkar grafikkort vilka används inom virtual reality, artificiell intelligens och datacenter är väldigt spännande. Tidigare ansågs det här vara ett nischområde men om man tittar på de enorma investeringar som görs, till exempel Facebooks planer på ett ”metaverse”, så är det tydligt att det kommer efterfrågas en enorm mängd grafikkort framöver.”
David Older
Förvaltar: franska Carmignacs aktiefond Investissement, samt är medförvaltare av blandfonden Patrimoine.
Förvaltat kapital Investissement: 4 289 miljoner euro
Förvaltat kapital Patrimoine: 10 916 miljoner euro
“En annan ansats är att titta på hur konsumenternas vanor förändrats i och med pandemin, och vilka bolag som nu gynnas när världen öppnar upp. Därför är Uber en av våra favoritinvesteringar just nu. De drabbades hårt under nedstängningarna men har fortsatt utveckla sin plattform genom satsningar som Uber Eats som växte enormt under pandemin. Nu när efterfrågan på taxiresor börjar öka igen har Uber skaffat sig en rejäl hävstång, då de krympt och rationaliserat sina kostnader. Uber har idag samma marginaler som i december 2019, trots 20 procent färre resor. Och trots att de höjt sina priser så är efterfrågan enormt stark.”
Du nämnde Facebooks Meta-satsning, är det ett sätt för dem att hantera förändrade förutsättningar på den digitala annonsmarknaden?
“Ja, i och med att Apple nu möjliggjort för sina iPhone-användare att tacka nej till att bli spårade i annonssyfte så har Facebook börjat tänka om. Dotterbolaget Instagram satsar hårt på det man kallar ”social commerce”, som tillåter användaren att till exempel köpa samma kläder som sin favorit-influencer direkt i appen. Detta ger också Facebook tillgång till mer användardata som de kan använda i annonssyfte. Metaverse är också en del av denna plan att hitta nya sätt att vara en central del av människors internetanvändande. I senaste kvartalsrapporten presenterade Facebook att man ska investera tio miljarder dollar i Metaverse under 2021. Och sedan tidigare äger man Oculus som tillverkar VR-headset som man tänker sig kan användas i den nya sociala onlinevärld som Facebook nu satsar på. Men dessa idéer är väldigt långsiktiga, och därför är de inte heller riktigt inprisade i aktiekursen.”
GILLAR DANSKA ØRSTED
Du har tidigare talat positivt om investeringar i förnybar energi. Vilka är dina favoritaktier i den branschen, och hur ser du på gröna energibolags värderingar?
“Ett bolag är Sunrun som är den ledande amerikanska leverantören av solpaneler för privatpersoner. Ett annat är danska vindkraftsbolaget Ørsted. Vad gäller Sunruns värdering kan man säga att i och med att de har väldigt långsiktiga kundkontrakt men stora up-front investeringar så fick rädslan för höjda räntor en negativ påverkan på värderingen. Men vi ser också att de kan gynnas av Bidens energi- och infrastruktursatsningar som nu ser ut att bli genomröstade i amerikanska kongressen. Energilagring i form av batterier är också något vi investerar i, och då främst sydkoreanska LG Chem.”
Carmignac Investissement investerar tugnt i innovation och disruption, vilken är nästa bransch som kommer utmanas i grunden av nya teknikbolag?
“Det är väldigt svårt att säga och på ett sätt känns det som att mycket av den potentiella disruptionen redan har skett. Men en intressant bransch är faktiskt begagnade bilar. I USA finns nu digitala bolag som Carvana som säljer begagnade bilar utan en mänsklig mellanhand. Men å andra sidan kan man titta på fastighetsbranschen. Det har gjorts försök att utmana mäklarbranschen med automatiserad bostadsvärdering. Men nu gick Zillow (amerikansk motsvarighet till Hemnet, reds. anm.) precis ut med att de sluta med vad de kallar ”iBuying” eftersom algoritmen fungerar för dåligt och de finansiella riskerna är för stora. Så teknik vinner inte alltid.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.