Zennströms hållbara lyxliv

Geniförklarade mångmiljardären Niklas Zennström rör sig bland världens mest kända investerare, lever lyxliv och räddar världen.

Januari 2019. Niklas Zennström samlar några ur gräddan av Sveriges maktelit till ett informellt möte för att tala om hållbarhet. Platsen är Skypegrundarens sommarställe utanför Stockholm. Inbjudna till mötet är bland andra Cristina Stenbeck, SEB:s ordförande Marcus Wallenberg och Spotify-grundaren Daniel Ek.

Sannolikt är det inte tänkt att den informella samlingen någonsin ska bli omskriven. Men Niklas Östberg, doldismiljardär och grundare av det tyska bolaget Delivery Hero, råkar undslippa sig informationen i samband med en intervju med DI.

”Senare i dag ska jag åka ut till Niklas sommarställe med Cristina och några andra.”

Niklas Zennström är intresserad av hållbarhet av två skäl; dels vill han rädda världen och dels vill han tjäna pengar.

”Jag tror mer och mer att några av de största bolagen de kommande tio åren kommer att vara bolag som adresserar hållbarhetsproblemen”, förklarade han i en intervju med SvD Näringsliv 2018.

Engagerar sig i miljö- och klimatfrågor gör han dels via en egen stiftelse, dels via så kallade ”3 impact investments” – investeringar i bolag som ger positiva sociala och miljömässiga resultat. Grundplåten till dessa två verksamheter kommer framför allt från försäljningen av Skype, en gratis telefonitjänst via internet som Zennström grundade tillsammans med dansken Janus Friis. Eller snarare försäljningarna – Zennström sålde nämligen två gånger, sista gången till Microsoft för 8,5 miljarder dollar, cirka 53 miljarder kronor.

Skype var då en förlustmaskin – trots att tjänsten användes av miljontals människor runt om i världen. Omsättningen låg på 860 miljoner dollar samtidigt som bolaget gjorde en förlust på närmare 7 miljoner dollar.

Året efter den sista försäljningen erkände Niklas Zennström för Bloomberg att företag av typen Skype och Kazaa (en fildelningstjänst) inte var någon vidare bra idé – egentligen (om man inte lyckades sälja dem alltså). ”Det är väldigt svårt att bygga ett bolag med en produkt som alla gillar, är gratis och inte har någon affärsmodell, för att därefter i nästa steg hitta på en affärsmodell för bolaget. Jag gjorde det med Kazaa som hade en miljard nedladdningar, men det var inte en uthållig affärsmodell.”

Inte desto mindre innebar Kazaa, men framför allt Skype, en jackpot för honom personligen. I dag beräknas Zennström vara värd 17 miljarder kronor enligt numera nedlagda Veckans Affärer. Men det är sannolikt en mycket osäker siffra. En stor del av pengarna är nämligen investerade i investmentbolaget Atomico med fokus på onoterade, relativt nystartade techföretag.

Atomico, som grundades 2007, har sin bas i London där Zennström också bor sedan många år. På hemsidan beskriver investmentbolaget vikten av att ta hänsyn till sociala och miljömässiga effekter. Man tar också upp kritiken mot kapitalismen som flutit upp till ytan på grund av växande inkomstklyftor och ett jäsande missnöje med eliterna – och nödvändigheten av en ansvarstagande kapitalism.

”Vi måste investera i företag som ger vinst men också skapar avkastning för samhället. Om inte kommer kapitalismen att misslyckas.”

I en intervju med IVA förklarar Zennström vilken typ av investeringar Atomico letar efter.

”Atomico investerar i teknologibolag som drivs av entreprenörer som vi tror har goda möjligheter att bli globala vinnare i sina respektive kategorier. Vi hjälper dem att expandera internationellt samt att bygga bestående bolag.”.

Bara under det senaste året har investmentbolaget lett investeringsrundor i åtminstone nio bolag: Scoutbee, Healx, Kheiron Medical, Koru Kids, Infarm, Spacemaker, Peakon, Automation Hero och Accurx.

Samtliga bygger på teknologi i kombination med en smart idé. Accurx har exempelvis utvecklat en app för att läkare ska kunna kommunicera med patienter på ett smartare och effektivare sätt. Infarm utvecklar mobila, vertikala hyllsystem som gör det möjligt för alla – exempelvis livsmedelsbutiker – att odla kryddor, sallad, grönsaker och till och med frukt inomhus. Deras urban farming-plattformar kan även placeras i exempelvis restauranger och skolor. Norska startupbolaget Spacemaker utvecklar en ai-plattform för bostadsutvecklare och arkitekter som vill simulera byggandet av nya bostadsområden och smarta städer.

I några av Atomicos investeringar, exempelvis Farmdrop, har Niklas Zennström placerat sig i styrelsen. Det brittiska företaget låter köpare inom en radie av högst 24 mil handla färska grönsaker, ägg och andra livsmedel. Maten är lokalt producerad, levereras med hjälp av eldrivna fordon och paketeringen är minimal. Det finns också möjlighet att köpa färdigrätter lagade av närodlade, hållbart producerade, ingredienser i plastfria förpackningar. Eftersom företaget hoppar över butiksledet får matproducenterna en avsevärt större del av intäktskakan – 75 procent av det som slutkunden betalar. Så långt man kan komma från ett gigantiskt Tesco eller Walmart alltså.

I samband med att Farmdrop tog in pengar 2017 uttalade sig Niklas Zennström om investeringen:

”Atomico gillar att investera i bolag som vill tackla de stora hållbarhetsutmaningarna som vår planet står inför. Därför är vi väldigt stolta över att leda Farmdrops andra investeringsrunda.”

Och hittar man en kändisinvesterare i en startup brukar det finnas fler. I Farm­drop har även Asos medgrundare Quentin Griffith och inmatningssystemet Swiftkeys grundare Jon Reynolds satsat pengar enligt Di Digital.

Niklas Zennström sitter även i styrelsen för finländska datorspelföretaget Rovio, mest känt för att ha utvecklat Angry Birds. När Atomico gick in med pengar hade företaget redan börjat bli framgångsrikt men det var fortfarande en liten organisation med en Iphone-app.

I dag är de arga fåglarna ett globalt fenomen. Rovios spel har laddats ned mer än 4,5 miljarder gånger, bolaget licensierar ut varumärket till andra konsumentprodukter och till dags dato har det producerats två Angry Birds-filmer.

Även svenska startupen Orbital Systems har lyckats locka Zennström att ta plats i styrelsen. Bolaget utvecklar en energi- och vattensnål dusch som renar och återcirkulerar duschvattnet. Bland investerarna finns även H&M:s Karl-Johan Persson som Zennström känner väl. Skype-grundaren sitter nämligen i H&M:s styrelse sedan 2014.

Zennström sitter även i styrelsen för Lilium Aviation som utvecklar en sorts flygande eltaxi. Precis som en helikopter ska den kunna lyfta och landa på en liten plattform – i princip mitt i storstäderna. Visionen är att utveckla ett fordon som drivs på el och som ersätter flygplan och helikoptrar på kortare distanser.

I Lilium har Zennström en rad spännande medinvesterare. En av dem är den kinesiska techjätten Tencent, ett av världens största internetföretag med verksamheter inom bland annat sociala medier, e-handel och mobilspel. Även LGT – ett internationellt finansbolag med säte i Liechtenstein – har investerat pengar. LGT är helägt av en stiftelse med koppling till furstefamiljen Liechtenstein. Bland ägarna finns också Twitter-grundaren Ev Williams riskkapitalbolag Obvious Ventures.

Ett mycket omskrivet innehav i Atomicos portfölj är amerikanska foodtechbolaget Memphis Meats som vill skapa labb-odlat kött för masskonsumtion. Det faktum att även Bill Gates och Virgin-grundaren Richard Branson har investerat i bolaget har inte dämpat mediernas intresse för startupen.

Även om många av Niklas Zennströms investeringar syftar till att göra världen till en bättre plats att leva på, så är tanken ändå att tjäna pengar på dem.

Med stiftelsen Zennström Philanthropies, som grundades 2007 av Niklas och hustrun Catherine Zennström, är det annorlunda. Syftet är att stödja och engagera sig i organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter, arbetar för att skydda miljön och stoppa klimatförändringarna.

Stiftelsen gör också en särskild satsning på Östersjön som idag är ett av världens mest förorenade hav. Situationen i Östersjön har en direkt effekt på Zennströms egen livskvalitet. Han äger nämligen en hel ö i Stockholms skärgård, men sommaren 2017 badade han nästan inte alls.

”Vattnet kändes inte välkomnande. Flera bekanta säger att man inte badar så mycket längre. Det är så påtagligt hur miljön försämrats”, berättade han för SvD i samband med en artikel om hans engagemang i Östersjön.

Ögonöppnaren kom i samband med en kappsegling runt Gotland som han och hustrun Catherine deltog i. Vattnet som de seglade på var fyllt av alger.

Till SvD säger han att han hela tiden försöker att göra val som minskar klimatavtrycket. Han äter mindre kött och undviker att dricka vatten från flaskor som skeppats lång väg. Han flyger, men inte med privatplan.

Men även om Zennström nobbar privatjet är livsstilen på intet vis spartansk. Aftonbladet berättar i en artikel om renoveringen av en 375 kvadratmeter stor trävilla vid en strand i Stockholmstrakten. Den köptes av Kalmar Investments Limited för 38 miljoner kronor. Bakom bolaget, som är registrerat på brittiska Jungfruöarna, står Zennström. Det mesta i huset gjordes om.

I samband med totalrenoveringen grävdes stora delar av den 13 500 kvadratmeter stora tomten upp. Mitt i alltihopa meddelade en av Zennströms assistenter att Skypegrundaren skulle ha midsommarparty i huset varefter enorma belopp lades på att göra i ordning trädgården. Groparna fylldes, gräsmattor rullades ut och blommor och växter planterades ut. Efter festen togs allt bort och tomten grävdes upp igen så att arbetet kunde fortsätta, berättar byggjobbaren för Aftonbladet.

År 2008 köpte Skypemiljardären också en skärgårdsö utanför Dalarö för 75 miljoner kronor av Hyresgästföreningen.

På ön låg konferensanläggningen Rosenön med 40-talet anställda. Realtid berättar att samtliga anställda fick sparken i och med köpet, trots att personalen själva hade lagt ett bud för att ta över verksamheten. Sedan dess har Zennström anlitat byggbolag och arkitekter för att bygga sitt eget sommarparadis på ön.

Kazaa och Skype

I början på 2000-talet blev Niklas Zennström geniförklarad efter att tillsammans med dansken Janus Friis ha skapat Kazaa som, liksom andra fildelningsnätverk, gjorde det möjligt för vem som helst att gratis kopiera och byta musik på internet. Kazaa blev världens mest nedladdade dataprogram, och Niklas Zennström och Janus Friis blev följaktligen musikbranschens värsta fiender.

Det skulle dock visa sig att Kazaa inte höll rent juridiskt, och senare skulle musikindustrin ta kål på fildelningsprogrammet i domstolsprocesser. Men då hade grundarna redan sålt och gått vidare – med Skype.

Skype blev en lysande affär för Zennström och medgrundaren, dansken Janus Friis. Bolaget såldes 2005 till E-Bay för 2,6 miljarder dollar. Zennström var sedan med och köpte tillbaka Skype från E-Bay år 2009 varefter bolaget under 2011 såldes till Microsoft för 8,5 miljarder dollar, cirka 53 miljarder kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET
Annons från Spotlight Stock Market