Swedbank
Swedbanks granskare EY granskas för skandalen i Danske Bank
Efter stora kursras på börsen, med anledning av misstankarna om penningtvätt, krävde Swedbanks ägare i onsdags en oberoende utredning för att bringa klarhet i frågan. Inledningsvis var Swedbanks vd Birgitte Bonnesen negativt inställd till en sådan, men igår, torsdag, föll hon till föga och meddelade att en extern utredning trots allt skulle göras. För ändamålet har banken anlitat EY.
Nu kan Affärsvärlden avslöja att EY samtidigt utreds för inblandning i en annan penningtvättshärva, den i Danske Bank. Dessa penningtvättshärvor är dessutom tätt sammanlänkade. SVT skriver på sin sajt att minst 40 miljarder kronor har slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum.
Det var i oktober 2018 som den statliga, danska myndigheten Erhvervsstyrelsen, Danmarks tillsynsmyndighet för revisorer och revisionsföretag, meddelade att Danske Banks externa revisorer ska granskas.
Anledningen var uppgifter i Danske Banks interna rapport om att det kan ”ha skett en överträdelse av penningtvättslagen och revisionslagen i samband med bankens externa revision.”
Enligt Erhvervsstyrelsen kommer Danske Banks årsredovisning för 2014 granskas särskilt noggrant, vilket innebär att EY – bankens revisionsbolag under 2014 – hamnar i skottgluggen. Enligt Bloomberg har EY sagt att man kommer att samarbeta ”till fullo” med Erhvervsstyrelsen.
EY är en internationell firma och Sverige och Danmark ingår båda i den nordiska enheten som leds av en gemensam nordisk ledningsgrupp.
Swedbank anser dock inte att det är ett problem att banken valt en granskare som samtidigt granskas med anledning av en närliggande penningtvättshärva.
– EY är en av de mest erfarna revisionsfirmorna både i Sverige och internationellt. Det är på grundval av detta vi har valt EY. Det finns också bara ett fåtal revisionsbyråer som har den erfarenhet och kapacitet som krävs, säger Gabriel Francke Rodau, kommunikationschef på Swedbank.
Noterbart är också att Swedbanks chef för vd-staben, Ragnar Gustavii, som anställdes i september 2017, kom direkt från posten som Sverigechef för EY. Han var också medlem av EY:s nordiska ledningsgrupp med ansvar för försäljning och affärsutveckling. Men att Ragnar Gustavii haft inflytande över valet av revisionsfirma förnekar Gabriel Francke Rodau.
– Det är vd som valt revisionsfirma, säger han.
EY vill inte svara på frågan huruvida den danska myndighetens granskning av den egna firmans ansvar i penningtvättshärvan påverkar möjligheten att göra en oberoende granskning av Swedbank.
– Vi kan bekräfta att EY tillfrågats och accepterat det uppdrag som Swedbank refererat till. I övrigt kommenterar vi aldrig enskilda uppdrag, inte heller i detta fall. Vi hänvisar till Swedbank när det gäller frågor om uppdraget, skriver Ulrika Lenhammar, PR-chef för EY i Sverige, i ett mejl.
Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, hävdar att revisionsfirman inte är lämplig för uppdraget.
– Efter kursraset på 20 procent – att man i det läget, när förtroendet är borta och misstankar väckta, utsätta sig för fler misstankar och frågor… Det är så onödigt, säger han till Affärsvärlden.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.