Strålande utsikter kvarstår
KÖP Att köprådet för Helsingforsnoterade Detection Technology (DT), ett komponentbolag inom röntgen och i synnerhet röntgendetektorer, ej blev någon snabb succé summeras i ettårsuppföljningen på sidan 43.
2018 vek försäljningen för säkerhets- och industriaffären SBU, med tre femtedelar av DT:s försäljning från inte minst flygplatsers säkerhetsröntgen. Enhetens omsättningstillväxt på negativa –4 procent för helåret drog ned koncernens tillväxt till 6 procent. Svagheten tillskrevs uppskjutna infrastrukturprojekt i Kina, en följd av USA:s och Kinas handelskrig. Den medicinska röntgenenheten MBU, resterande två femtedelar av omsättningen, levererade däremot ännu ett starkt år, med 23 procents tillväxt.
Ur flerårsperspektiv kan enkelt skönjas hur återinvestering i forskning och produktutveckling (FoU) betalat av sig för DT. Kvittot är hög, huvudsakligen organisk tillväxt som lett till att DT nu skattar sig ha tagit runt 17 procents världsmarknadsandel.
2018 lanserades platta CMOS-detektorer, en för DT ny MBU-marknad värd totalt över 100 miljoner euro, och i höstas släpptes den nya heldigitala produktgenerationen Aurora, med betydande SBU-intäkter från slutet 2019.
Därtill gjordes ett sällsynt förvärv, genom att DT köpte direktkonverteringsverksamhet av franska Multix, som lagt 20 miljoner euro i FoU på framtidsområdet. Direktkonvertering går direkt från röntgen till elektronisk signal och kan identifiera ämnen med ökad precision, vilket minskar flaskhalsar kring avläsning av exempelvis flygbagage eller av kritiska produktionssteg. DT planerar volymprodukter 2020 och vinst om tre år. För att nå dit ska DT investera, med 30 procents ökad FoU i år.
Affärsvärlden uppdaterar intäktsprognoserna för 2019–2021 till i snitt 12 procents årlig tillväxt, eller runt dubbla totalmarknadens takt enligt DT. Även inräknat en uppskruvad FoU-takt bör rörelsemarginalen, ebit, försvaras runt knappa 20 procent. Borträknat nettokassan faller värderingen då mot ev/ebit 8 för 2021. För ett välpositionerat, FoU-drivet tillväxtbolag som förräntar sysselsatt kapital norr om 30 procent så kompenserar det – mer än väl – för osäkerhet kring framtida prispress och teknikrisker.
Utbredningen av avancerad röntgen i såväl hälsovården som säkerhetskontroller och produktionsflöden lär inte avta in i 2020-talet. Affärsvärlden ser aktieköp i Detection Technology som en fortsatt god idé.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.