”Skanska är alltid dåligt”
Det är våryra i kvarteren kring Stureplan. Ännu en gång har börsen övervunnit den dystra makrodatan – industribolagens starka rapporter överraskade Golvets vänner på bästa möjliga sätt. Det måste firas!
– Jag vill citera Mark Twain och Oscar Engelbert: ryktena om konjunkturens död är överdriven, säger en torsdagsgäst på Sturehof och höjer glaset mot bordsgrannarna.
Om inledningen på börsåret varit tokig, så kan det bli tokigare.
– Alla man snackar med verkar vara inne på att det här ska sluta med en melt-up. Till och med björnligan har insett det. Det enda folk inte är överens om är huruvida melt-uppen ligger bakom oss, om vi befinner oss mitt i den, eller om den ligger framför oss, säger en Breitling Navitimer vid bordet intill.
En mer senior läderportfölj i baren är inte lika begeistrad.
– Tele2:s och Telias rapporter såg inte så roliga ut. Den svenska mobilsidan ser verkligen svag ut. Det är ju tufft framför allt när Telia försöker lägga mer fokus på Sverige, säger väskan och beställer in ett glas 50-årig Glenfarclas.
Inför den fortsatta rapportfloden riktas åtminstone ett par ögon mot de södra delarna av landet.
– Att Midways två största ägare i mitten av mars konverterade lån till aktier till kurs 20 kronor, motsvarande en premie på över 20 procent, var en tydlig signal om att de tror på firman. Nu är aktien snart där, men det finns mer att hämta, säger en Chanel No 5 Grand Extrait som är lång.
Att inte sparka på den som redan ligger ner är en devis många skriver under på – men inte alla.
– Ingen kan väl vara förvånad över att Stefan Ingves gav kronan ytterligare en skrevspark i förra veckan. Det man ska ha i bakhuvudet är att många cykliska vinnare värderas till höga multiplar på valutadopade vinster. Ta Sandvik som ökade vinsten med 7 procent under första kvartalet. Valutajusterat var det minus 6 procent. Varför betala p/e 16 på en sådan valutadopad, cyklisk vinst sent i cykeln? frågar sig ett glas Montelena Estate Cabernet Sauvignon 2005.
I SAS-loungen på Arlanda är det som väntat dystra tongångar på fredagseftermiddagen. En strandad linnekavaj ylar över att portföljens byggbolag aldrig kan leverera.
– Skanska är alltid dåligt och ingenting talar för att det ska förändras. De höll ju faktiskt en kapitalmarknadsdag för ett tag sedan, då trodde man ju att alla nedskrivningar var över och att vi hade goda tider framför oss. Men sedan kommer ytterligare en usel rapport – varför kommunicerade man inte det tidigare? Nä, Skanska är långt ifrån en favorit, säger kavajen som letar flighter för att ta helg i Sainte-Maxime.
Men gräset är inte grönare på andra byggstängslet. NCC har väldigt hög svansföring i hållbarhetsfrågor och kommunicerar gärna hur energisnålt nya huvudkontoret i Järva krog ska bli. Man talar mindre om att man river fullt fungerande kontorslokaler byggda 1989 och 1999.
– Ur hållbarhetsynpunkt är flytten av huvudkontoret helt idiotisk, husens största miljöpåverkan är ju under byggtiden. Man hade kunnat energieffektivisera det befintliga huset, säger en randonnéeskida som gärna skulle ha stannat i fjällen tills midsommarens sista snöfläckar.
Civilminister Ardalan Shekarabis stångande mot spelbolagens nästintill monopolliknande position på tv-reklamsmarknaden kan slå åt två håll, säger en brunbränd padelspelare på söndagsmatch.
– Marknadsföringen är ju oerhört viktig för bolagen, annars skulle de aldrig lägga så mycket pengar på det. I det långa loppet kan det skapa huvudbry hos Johan Dennelind. Man får inte glömma hur mycket reklamintäkter TV4 har fått från spelbolagen. Han hoppas nog att några sådana finns kvar om Telia nu får igenom den efterlängtade affären.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.