Perfekt pillerposition

Läkemedelsföretag världen över är inblandade i fler strukturaffärer än bolag i andra branscher. Stockholmsbörsen är inget undantag. För Recipharm gäller det att äta eller ätas.

KÖP Aktieråd baserade på uppköpsspekulation är inget som kan rekommenderas. Logiska argument för strukturaffärer brukar inte vara så självklara inslag i beslutsprocesserna när affärerna väl blir verklighet. Ändå går det att säga att läkemedelsföretag oftare än företag i de flesta andra branscher medverkar i strukturaffärer.

Köp av mindre läkemedelsbolag eller enstaka läkemedelsprojekt är en viktig försörjningsväg för stora läkemedelsföretag. Men storleken skyddar ingen från att ätas. Minns att det bara är fyra år sedan börsens tyngsta företag mätt i börsvärde, Astra Zeneca, var på väg att slukas av branschettan amerikanska Pfize­r. När både britter och svenskar satte sig på tvären vek Pfizer undan och satte klorna i en annan stor konkurrent.

Här hemma var det för två år sedan Medas tur att köpas upp. Konkurrenten Mylan slukade börsens då största svenska läkemedelsbolag i en affär värd över 80 miljarder kronor.

Ryktena om strukturaffärer omgärdar sedan dess de företag som tagit över rollerna som börsens största läkemedelsbolag: Sobi och nykomlingen på börsen sedan fyra år, Recipharm. Dessa två ger vid en första betraktelse intryck av att vara tämligen jämnstora, med en försäljning under fjolåret på cirka 6,5 respektive 5,5 miljarder kronor.

Men där slutar likheterna.

För Sobi var fjolåret företagets bästa hittills, med en vinst i rörelsen på cirka 2 miljarder kronor. För Recipharm var fjolåret ett besvikelsens år där bolaget tvingades redovisa förlust – den första förlusten som bolaget haft under sina år på börsen.

De två företagen har därtill helt olika inriktning. Sobi utvecklar egna mediciner, traditionellt en högmarginalbransch, medan Recipharm är kontraktstillverkaren som gör mediciner åt andra. Börsvärdena skildrar obarmhärtigt skillnaderna i framtidsutsikter för de två bolagen. Sobi värderas till 48 miljarder kronor. Konkurrenten får nöja sig med en värdering på cirka 6 miljarder kronor.

Stockholmsbaserade Reci­pharm, blev mångas favorit efter noteringen. Från utförsäljningskursen på 72,50 kronor, justerad för nyemission, steg aktien med en hundralapp, mer än 130 procent, på bara ett år. Ett överraskande dåligt halvårsresultat förra sommaren fick investerarna att dra öronen åt sig. Droppen var när bolaget drog ned utdelningen till noll. Kursen föll under fjolårshösten tillbaka till nivåer kring 85–100 kronor.

Under den tid då investerarna oroat sig har emellertid Reciphar­m-ledningen, med vd Thomas Eldered i spetsen, gjort precis vad den lovat att göra: köpa konkurrenter.

I januari i år tog Recipharm över de kvarvarande 26 procenten av det indiska bolaget Nitin Lifesciences, en affär värd 350 miljoner kronor. Under 2016 gjorde bolaget fyra förvärv och under fjolåret tillkom två bolag. Recipharms sammantagna försäljning steg i fjol med 13 procent till 5,3 miljarder kronor. Fler förvärv ska enligt planerna öka försäljningen till 8 miljarder kronor år 2020.

Delårsrapporten som presenterades i april i år ser nu ut att bli en vändpunkt. Inga nya neddragningar som tynger resultatet. Tvärtom, bolaget rapporterar god tillväxt och stabil lönsamhet. Omsättningen under kvartalet rapporteras som den högsta någonsin och försäljningen i årstakt ligger nu på över 6 miljarder kronor. Den organiska tillväxten under kvartalet är hela 9 procent.

– Ökningen beror huvudsakligen på ett nytt produktionsavtal i Spanien, en positiv trend för våra egna produkter, en förbättring av produktiviteten samt en ökad efterfrågan, säger Thomas Eldered.

Samtidigt närapå fördubblades rörelsevinsten före av- och nedskrivningar (ebitda) till 1 miljard i årstakt. Rörelsemarginalen för koncernen ökade till 16,5 procent.

Den starka utvecklingen har fått fart på aktien, som är upp 24 procent i år.

Men det finns mer att ge. Stora investeringar under de senaste åren betalar sig från i år. Borträknat fjolårets genomklappning har bolaget fördubblat omsättningen på fem år och nått en snittmarginal kring 9 procent. Dit når Recipharm kanske redan i år, vilket betyder att aktien handlas till 26 respektive 21 gånger årsvinsten (p/e) för 2018 och 2019. Det är inte dyrt för ett kvalitetstillväxtbolag. Köp med riktkurs 155 kronor. Eventuella strukturaffärer, oavsett vem som sväljer vem, kommer som grädde på moset.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF