Möjlig styckning inprisad
Sectra är något av en it-branschens humla. Den flyger bevisligen. Och högt dessutom. Aktien har under sommaren nått ständigt nya rekordhöjder. Men det är för utomstående svårt att riktigt förstå hur det går till. För den som håller fast vid liknelsen vid en föga flygvärdig insekt består Linköpingsföretagets anatomi till nio tiondelar av medicinteknik. Riktigt hur den kroppen gifter sig med den återstående tiondelen, som av några knivsuddar hemlighetsmakeri och en portion avlyssningssäker kryptering, har bolaget inte lyckats förklara.
De två olika delarna har just ingenting med varandra att göra och samordningsfördelarna, vid sidan av lönekontorets tjänster en gång per månad, är troligen mycket nära noll.
Under bolagets senaste räkenskapsår, det som avslutades i april i år, nådde bolagets affärsområde Imaging IT Solutions, som utvecklar och säljer bildhanteringssystem till sjukvården, nya rekordnivåer. Under året nådde omsättningen inom området för första gången över 1 miljard kronor. Imaging IT sålde för 1 032 miljoner kronor, en uppgång med 50 miljoner kronor jämfört med året innan.
Men Sectra startade en gång, och har kvar sina rötter, i det andra affärsområdet, Secure Communications, som länge var synonymt med en avlyssningssäker mobiltelefon, kallad Tiger. Inriktningen märks inte minst i bolagsnamnet, där namnet Sectra kommer från SECure TRAnsmission.
Tigertelefonen säljs till regeringar och företagsledare som vill kunna prata utan att andra länders myndigheter eller konkurrenter tjuvlyssnar. Efterfrågan har varit svag i många år – men under det senaste verksamhetsåret tycks proppen ha försvunnit. Nu ingår också krypteringsutrustning i sortimentet. Efterfrågan ökade från året dessförinnan med hela 35 procent till 143 miljoner kronor.
Förhållandet med de här två, till synes helt disparata, affärsområdena har under åren bäddat för spekulationer om att bolaget står inför en uppdelning. Den som lyssnat på bolagets ledning – vd sedan snart sex år tillbaka är Torbjörn Kronander, tillika storägare och en av grundarna – har emellertid fått ibankat i sig att bolaget inte avser att byta skepnad.
I den senaste årsredovisningen, som publicerades under semestrarna i somras, har tonfallet ändrats. Av vd-ordet framgår att bolaget nu överväger en uppdelning
– Kombinationen (av de två affärsområdena, reds. anm.) gör oss unika, men verksamheterna drivs som separata affärsområden med egna resurser för forskning, utveckling, försäljning och support. Här är mitt uppdrag att se till att styrelsen har frihet inför framtiden, att behålla kombinationen eller notera verksamheter på egna meriter, skriver Kronander i en passus som tidigare inte uppmärksammats av medier.
Kursen har sedan dess lyft med närmare 25 procent till uppåt 300 kronor i början av augusti, och aktien är, precis som många andra papper inom medicinteknik, som Elekta, Raysearch och det häromåret uppköpta Aerocrine, skyhögt värderad på aktiemarknaden.
Rapporten för bolagets förstakvartal, som presenterades i början av september, såg vid en första anblick ut att vara riktigt stark. Omsättningen lyfte 11,5 procent, när effekterna av den svaga svenska kronan räknats bort. Orderingången ökade samtidigt med 26 procent till nära 290 miljoner kronor. Koncernens vinst, när valutarörelserna räknas bort, föll emellertid en aning.
Störst förhoppningar knyter Sectra nu till de amerikanska sjukhusen, som under de senaste åren fått upp ögonen för Sectras bildhanteringssystem.
”Vi har ökat satsningarna på den amerikanska kontinenten. Detta belastar resultatet, men på längre sikt bedöms satsningarna ge god avkastning”, kommenterar vd.
På minussidan alltså fallande marginaler och framöver ett möjligt väntande vd-skifte. Samtidigt, på plussidan, ser bolaget ut att klara sina finansiella mål.
Affärsvärlden har tidigare varit skeptisk till aktien, vilket har straffat sig. På dagens nivåer, med p/e-tal kring 42 för innevarande verksamhetsår, behöver ingen tveka. Aktien är för dyr. Sälj och köp tillbaka på nivåer under 208 kronor. På den nivån var aktien för bara några månader sedan.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.