Intervju
Miljardförvärv från karantänen

Han är knappast ensam hemma. I sin hemmakarantän i Georgias huvudstad Atlanta huserar även resten av familjen, däribland fyra barn som är mellan 4 och 12 år gamla, som alla har hemundervisning.
– Det går bra, men det kräver ju extrainsatser från oss föräldrar, speciellt för vår fyraåring. Jag är imponerad av att skolan fick upp hemundervisning via webben på bara några dagar, säger Oscar Werner, vd för teknikbolaget Sinch som utvecklar och säljer molnbaserade tjänster för företagens mobilkommunikation, alltifrån sms till mer avancerade tjänster och meddelanden.
Förra hösten, ett år efter att han hade tillträtt som vd för Sinch, flyttade han och familjen till USA, eftersom cirka 65 procent av affären finns där. På kontinenten har de tre kontor där Atlanta fungerar som bolagets huvudkontor, och på västkusten finns de andra två, Seattle i norr, San Francisco i söder.
Coronaoron är påtaglig i delstaten Georgia som familjen Werner bor i. Där finns cirka tio miljoner invånare, ungefär lika många som i Sverige. I skrivande stund har lika många smittats av covid-19 men samtliga invånare i Georgia lever och verkar under mycket hårdare regler. Där är exempelvis alla barn hemma från skolan, de har också fått direktiv från guvernören att stanna hemma för alla icke nödvändiga ärenden.
– Man får vistas i parker men utomhus är det också ganska hårt med att varje person ska hålla distans. Folk säger till om de anser att du inte håller en tillräcklig distans. Antal rapporterade fall här är färre men vi har en hårdare lock down. Om det är bra eller dåligt, det tänker jag inte spekulera i.
Sinch har skickat hem alla anställda och rekommenderar ”starkt att alla jobbar hemifrån”. Hemarbete på distans innebär heller ingen större omställning för ett företag som Sinch, med en personalstyrka på 800 personer utspridda i 36 olika länder.
– Dessutom sysslar vi med digital kommunikation. Så just vi har det nog lättare än väldigt många bolag att fortsätta driva vår affär. Men folk vill ju träffas, vi är ju alla sociala varelser i grunden, så vi har after works online och många videokonferenser. Vi uppmanar alla till att sätta på kameran så att vi kan se varandra och dessutom lägger vi lite extra tid på att prata om allmänna saker, sådant man brukar prata om vid kaffemaskinen. Small talk är väldigt viktigt i USA, det är ingenting man kan slopa hur som helst. Men vi försöker se det som: Okej, den här situationen är inte bra, men vad kan vi lära av den? Och vi har blivit ännu bättre på att jobba ”remote”, vilket är jättebra för framtiden, inte minst för miljön.
Större i Sydamerika
Karantäntillvaron har heller inte stoppat Sinch och Oscar Werner från nya förvärv, en viktig del i företagets strategi.
I slutet av mars köptes brasilianska Wavy, för motsvarande dryga miljarden. Förvärvet är bland de största som Sinch någonsin har gjort och ger bolaget en starkare position inom meddelandetjänster för företag i Sydamerika. Wavys sms-tjänster används bland annat av banker som Caixa och Citi Banamex samt den globala kundtjänstleverantören Atento. Men Wavy har också en bra position inom nästa generations meddelandetjänster, anser Oscar Werner som tror att detta kommer att bli stort framöver – både vad gäller tvåvägskommunikation och interaktivitet.
Hade ni closing dinner med det brasilianska företaget framför skärmarna?
– Ha, ha. Nej, det var ett förvärv som vi har jobbat på under tolv månader. Vi har träffat ledningsgruppen och annan personal i Brasilien flera gånger under den här perioden. När affären var i hamn sammankallade de alla sina anställda med vd:n, de är 260 personer, och vi samlade runt 600 från oss och så möttes vi via en videokonferens. Det är faktiskt ingen skillnad mot hur vi skulle ha gjort annars, det är ju alltid en liten del av personalstyrkan som träffar varandra fysiskt. Vi stängde online, slutförhandlade online, skötte allt via webben. Men hade vi kunnat resa så hade vi gjort själva slutförhandlingen fysiskt men nu gick inte det på grund av coronaoron.
Coronakrisen fick er aldrig att börja tveka och fundera om det är rätt tid att vara offensiv och förvärva bolag?
– Någon kanske tänker: varför gör ni den här affären i det här läget? Då är svaret att vi ökar vår vinst med 90–100 miljoner kronor om året, vi diversifierar vår kundbas, vi har tagit ett stort steg framåt inom framtidens meddelandetjänster och vi har gjort det samtidigt som vi minskar hur mycket vi utnyttjar vår låneram, vilket minskar vår finansiella risk. I dessa tider är det ansvarsfullt, och i stort sett alla företag hade tagit den chansen.
Wavyaffären handlar dels om att nå nya latinamerikanska kunder, dels om att Sinchs befintliga amerikanska och europeiska kunder ska kunna kommunicera med sina latinamerikanska konsumenter, exempelvis stora amerikanska banker med dotterbolag i Sydamerika som vill nå sina lokala konsumenter.
– Detta är ju en totalt global tjänst som används i alla regioner, vi vill ju vara en global ledare och därför är det viktigt att stärka oss i hela den regionen. Med det här förvärvet blir vi den ledande spelaren inom vårt segment i hela Latinamerika. Det är förstås strategiskt viktigt för oss. Vi såg också att vi får en intressant lönsam affär, vi köper till en lägre värdering än vår egen, vilket blir bra för våra ägare.
Ni gjorde Wavy-affären efter en nyemission. Ni har en aktiv förvärvsstrategi, ska man räkna med att ni kommer att be om pengar igen för ytterligare förvärv?
– Vi gjorde en nyemission men vi hade kunnat göra det här förvärvet utan kapitaltillskott från våra ägare. Vi betalade hälften i aktier till ägaren Movile. Andra hälften var i cash och det hade vi kunnat göra med bara lån, det hade ingått i vårt låneutrymme, men vi är ett konservativt företag och när vi frågade våra ägare om de ville vara med i en nyemission för den här affären svarade de ja.
Emissionen blev övertecknad och täckte dels Wavy-affären, dels gav den extra pengars som sänker Sinchs utnyttjade låneutrymme.
– Vi slog två flugor i en smäll: vi gör ett attraktivt förvärv och minskar samtidigt vår finansiella exponering.
Räknat på stängningskursen vid förvärvet om 311 kronor per Sinchaktie uppgår köpesumman till 1 187 miljoner kronor vilket gör att affären är i paritet med den hittills största, köpet av Mblox 2016, ett bolag som anses vara en av pionjärerna inom sms-industrin.
– Genom Mblox hade vi erfarenhet av att göra den här storleken på affärer men vi är mycket mer erfarna nu jämfört med då, eftersom vi har gjort många fler förvärv sedan dess.
Sinch har sedan tidigare närvaro i USA, som är bolagets största marknad med åtta av de tio största techbolagen på kundlistan. Bolaget har också en stark position i Europa och nu alltså även i Sydamerika. Är nästa steg att förvärva sig in i Kina eller växa på andra sätt i Asien?
– Vi har en mindre närvaro i Asien och hittar vi nya intressanta företag så kommer vi att utvärdera det. Vad gäller Kina är det självklart att den största marknaden i världen är intressant, sedan gör vi en riskbedömning som exempelvis handlar om politisk risk. Men vår marknad är stor i alla länder. Kinesiska banker eller banker i Kambodja eller Vietnam använder mobilen för att kommunicera med sina kunder. Sedan finns ju regionala skillnader, både i teknik och go to market, men i grunden är det samma behov som företagen täcker.
Sinchs intäkter kommer både från volymerna av meddelanden som skickas och från månadsavgifter eller betalning per användare för tilläggstjänster. Marknaden för företagsmeddelanden beräknas vara värd runt 15 miljarder dollar och har haft tvåsiffriga tillväxttal. Mjukvarutjänsterna kopplade till dessa har tidigare, av bland andra Gartner, bedömts kunna växa med 50 procent per år. Sinch har på denna marknad en målsättning att öka ebitda-resultatet per aktie med 20 procent per år, en vinsttillväxt som ska ske både organiskt och genom förvärv. Hittills har målsättningen överträffats med råge. Bolagets omsättning har ökat från drygt 600 miljoner kronor 2013/2014 till drygt 5 miljarder kronor i fjol. Rörelseresultatet har under samma period gått från 78 miljoner kronor till dryga 550 miljoner kronor 2019. En resa som också aktiemarknaden har belönat. Bara under det senaste året har aktien stigit 250 procent och börsvärdet är nu nästan 24 miljarder kronor.
Gynnas av ökad onlinehandel under corona
Frågan är då vad som händer under coronakrisens 2020 och om tillväxttakten kan fortsätta i år. Hur påverkas Sinch av en allmänt lägre aktivitet i ekonomin och mer specifika effekter, som till exempel nedgången i sms till resenärer som har bokat flygresor eller människor som ska på konsert?
– Effekterna på vårt affärsområde meddelandetjänster har hittills varit begränsade. Inom det mindre affärsområdet rösttjänster har vi haft en negativ effekt på cirka hälften av trafiken, särskilt eftersom vi där har flera kunder inom ride hailing (som innefattar appbaserade taxibolag, exempelvis Uber). Detta segment har gått ner i volym i utsatta områden. Men stora kunder som använder våra tjänster för webblogin eller näthandel har ökat, så det har hittills balanserat upp minskningen.
När du sammanfattade sista kvartalet för fjolåret sa du att ni hade fått skjuts från stora shoppinghändelser som Black Friday och julhandeln. Vad säger du nu, även om folk handlar mer online, så håller man väl hårdare i plånboken?
– Det finns två effekter här. Fysisk retail är rejält påverkad, det kan vi också se, men näthandeln har ju gått upp kraftigt. När stora länder som USA sitter hemma syns det direkt i onlineköpen och våra kunder är mer åt onlinehandel, det är en positiv del som motverkar en del av de negativa effekterna. Men en global ekonomisk recession skulle slå mot oss också förstås och därför har vi tagit en mer konservativ inställning till kostnader. Man ska inte tro att något bolag är isolerat från de här effekterna. Vi är, som alla andra, medvetna om att en stor ekonomisk nedgång påverkar alla bolag i hela världen men för vår egen del har vi inte märkt så mycket hittills.
Hur påverkas kundrelationer och möjligheter till förvärv?
– Vi jobbar mer med våra existerande kunder, det är lite svårare att utveckla nya kunder när vi inte kan mötas. Sedan har vi fortsatt en aktiv förvärvsagenda, det är inte omöjligt att vi får upp ögonen för bolag som har fått det svårt ekonomiskt. Jag ser det på två sätt: en ekonomisk kris är aldrig bra, men är man ett starkt lönsamt bolag så kan en kris också innebära möjligheter. Gör man rätt val i en kris kan man komma starkare ur den.
Du jobbade tidigare i åtta år på ögonsensorbolaget Tobii, senast som affärsområdeschef för Tobii Tech, dessförinnan Tobii Dynavox. Vad har du tagit med dig därifrån till Sinch?
– Tobii är ett fantastiskt svenskt teknikbolag med otrolig hög intern kunskapsnivå. Det jag verkligen har lärt mig är värdet av den djupa tekniska förståelse som krävs för att göra en investering på den nivån, speciellt inom det som kallas ai, där är Tobii ett av de mest ledande bolagen i Sverige i dag. Den djupa kunskap inom ai som finns där har jag tagit med mig in i Sinch. Det gör att jag enklare ser hur jag kan komplettera den typen av teknik i vår affärsmodell.
Det finns kortfattat två motiv som ligger bakom Sinch förvärv: ett handlar om att ta marknadsandelar på en marknad och nå skalfördelar. Det andra motivet är att få tillgång till ny teknik som Sinh bedömer att de inte själva kan utveckla. I köpet av brasilianska Wavy ingår att Sinch tillförs ny teknik men förvärvet görs framför allt för att växa på den sydamerikanska marknaden Ett tydligt exempel på när Sinch förvärvat teknik är köpet av belgiska Chatlayer, specialiserat inom ai-driven kundinteraktion via mobilen. Genom en egenutvecklad mjukvaruplattform skapas flerspråkiga så kallade chatbots, som både förstår tal och textbaserad kommunikation. Det förändrar radikalt hur företag kan interagera med sina kunder.
– Många konsumenter svarar på meddelanden från företagen och då undrar våra kunder: ”hm, hur ska vi hantera detta”? Då vill vi, som värdeadderande tjänst säga: ”Vi kan svara automatiskt till dig”. Vi kan, genom ai, ta reda på vad konsumenten vill. Genom teknik kan vi förstå om konsumenten vill boka en till biljett, boka om ett möte eller returnera en vara. Eller ville konsumenten bara säga tack? Eftersom du, genom tekniken, får reda på vad kunden vill så kan du svara automatiskt. Och den tekniken kan man förstås ta betalt för. I dag gör vi den delen med Chatlayer, i morgon gör vi en annan del inom meddelandetjänster.
Tanken är att alla parter ska tjäna på det: kundens kund får ett automatiserat svar medan Sinchs kunder får en fråga mindre att besvara i kundtjänst, en tjänst de är villiga att betala för.
– Vill du ha svar snabbare så skicka din fråga via whatsapp eller sms. Och då kan chatbotten svara på det, om det är en enkel fråga. Får du inte ett bra svar står du kvar i kön. För företaget kostar varje samtal med kundtjänst 50 kronor. Säg att vi tar mellan 50 öre och fem kronor för den tjänsten så sparar kunden också oändligt mycket pengar, men det gäller ju bara om vi kan svara rätt.
Oscar Werner
Vd för Sinch sedan 1 september 2018. Tidigare affärsområdeschef för Tobii Tech, tidigare Tobii Dynavox samt vd för Getupdated.
Bor: I Atlanta, Georgia, USA. Född och uppvuxen i Stockholm men båda föräldrarna kommer från Göteborg.
Aktuell med: Miljardförvärv av Wavy från karantänen i Atlanta.
Utbildning: Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm, studier till civilingenjör vid Kungliga Tekniska högskolan.
Har bott i USA sedan hösten 2019, har du emigrerat?
”Det är jag och Karl Oskar, jag heter faktiskt Karl Oskar och visst, jag kan vara emigranten, det här är ett fantastiskt äventyr för mig och hela familjen”.
Fakta om Sinch
• Sinch grundades 2008 och hette tidigare CLX Communications. Företagets affärsidé är att utveckla och sälja tjänster för företagsmobilkommunikation. De utvecklar digitala verktyg som möjliggör en personlig interaktion mellan företag och individer. Varje år skickar Sinch ut 40 miljarder sms och samtal på uppdrag av företag till deras kunder. Flera av världens största företag använder Sinch teknikplattform för att kommunicera med sina kunder.
• Huvudkontoret är i Stockholm men den största marknaden finns i USA.
• Planen är att växa på fler marknader framöver därav miljardförvärvet i Brasilien.
• Sinch letar efter två typer av kategorier vad gäller förvärv: dels för skalbarhet och marknadsandelar, dels för att addera teknik som driver tillväxt.
• Konkurrensen och framtiden handlar om alternativa sätt att skicka meddelanden och Sinch har investerat i den teknik som förbättrar användarupplevelsen av sms, RCS, som är en uppgradering av sms.
• Omsättningen har ökat från drygt 600 miljoner kronor 2013/2014 till drygt 5 miljarder kronor i fjol. Rörelseresultatet har under samma period gått från 78 miljoner kronor till dryga 550 miljoner kronor 2019.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer