”Meko ska upp mer”
Så kom den då till slut: rekylen. Följt av – som ett brev på posten – rubriker om ras och risk i media.
– Det är samma visa varje gång. Har man varit med ett tag jagar man inte upp sig över sådant här. När börsen på bara fyra månader avkastat 20 procent med väldigt små drawdowns är det inte märkligt att folk trycker på säljknappen när Trump ger dem en anledning, säger ett glas Pulido-Walker Melanson Cab 2015 som passar på att addera på portföljinnehaven med vårens utdelningsslantar.
Kursraset i Autoliv-avknoppningen Veoneer, som nästan halverats sedan börsdebuten i juli i fjol, möts av ett och annat nästan hånfullt leende.
– Inte ens ett år har Veoneer kört solo och så behöver de redan nya stålar. Det är fullständigt uppenbart att de hade gynnats av fortsatt tillgång till Autolivs kassaflöden, som nu i stället går till utdelningshöjningar och aktieåterköp. Den här typen av olönsamma tillväxtbolag passar dåligt på börsen – det borde väl Gardell om någon ha förstått? Om inte ett uppköp räddar aktieägarna så får de ställa in sig på en skakig tur närmaste året, säger en Hövdingprydd cyklist.
Investerare som överviktat verkstad och underviktat banker i år har varit de stora vinnarna. Men nu är det läge att byta fot i de indextunga branscherna. Eller varför inte en pair trade?
– På både kort och medellång sikt är bankerna definitivt ett bättre val. Om konjunkturgrytan mot alla odds lyckas hållas kokande ett tag till lär räntorna ticka upp – och då har bankerna bättre uppsida. Anta i stället lågkonja, då kommer upphaussade verkstadspapper falla tungt, medan bankerna redan är prissatta för misär. Jag skulle bli extremt förvånad om inte bank slår verkstad fram till årsskiftet, säger en G&T på Hernö Gin.
Frågetecken förvandlades i förra veckan till utropstecken i fallet Mekonomen. Bolagets första kvartal var en riktig rökare och Golvets vänner kallar kursrallyt efter rapporten för ”en underreaktion”.
– Dels måste man ha med sig att det varit lite ”ståplats i Nybroviken” över kursutvecklingen, värderingen har helt enkelt varit galet pressad. Dels måste man beakta att ungefär halva företagsvärdet är nettoskuld. Hävstången borde vara därefter, men när aktien är upp 12 procent på rapporten så har firman bara värderats upp med hälften. Det är givetvis alldeles för lite när ett bolag som investerarna nästan dödförklarat plötsligt växer organiskt igen, säger en Colorado Lamb Chop på 21 Club som räknar med tvåsiffrig EPS – i år.
Perioden inför årsskiftets spelreglering var kulmen. Nu väntar utslagningen för marknadsföringstunga gamblingbolag med hög Sverigeandel, tipsar en green goddess-röra som ska under 40 på milen.
– Trots sin storlek i flugviktsklassen är svensk gambling en marknad som lyckats bli mer övermättad än en gås inför Mårtensafton. Det blev för lätt att attrahera dumma pengar som bara ville se uppskalning, men som inte tänkte på takhöjden. Uppköpet av Mr Green följt av utköpet av Cherry markerade toppen. Har du inte tjänat pengar som gräs senaste åren lär du inte göra det med åtstramad och fördyrad marknadsföring heller. Global Gaming är bara början på eländet. Jag skulle inte vilja ta i ett Leo Vegas ens med järnhyttetången.
Oj aj, det där låter ju nästan lika tragiskt som Leaving Las Vegas.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.