”Läge köpa verkstad”
Medan regnet strilar ner översköljs marknaden av trist makrostatistik. Börsen eller vädret. Vännerna vet inte vad de deppar över mest just nu.
– Det lutar åt att börsen stänger på minus för året. En sämre konjunktur kommer snabbare än vi räknat med, suckar en spekulant på Bolltorps slott utanför Söderköping.
Som om inte det vore nog vittnar en rådgivare med Montblanc-pennan i högsta hugg om allt bredare sprickor vid förhandlingsborden mellan säljare och köpare i mid market för onoterade bolagsförvärv.
– Fram till sent i våras jagade pe-köparna och förvärvsmaskinerna upp priserna och mötte säljarnas höga förväntningar, men under hösten har det varit farsartat svårt att komma till avslut. Antingen har köparna fått kalla fötter eller så har säljarna vänt på klacken i dörren. De vägrar släppa drömmen om toppmultipeln.
Sanningen? Bolagspriserna i nordisk mid market har fallit och kvalitetskraven har ökat.
– Det tar som vanligt några kvartal innan transaktioner accepteras på nya, avkylda nivåer, tillägger pennan.
En flaska Château Cheval Blanc 2009 som ridit ut en handfull konjunkturcykler tankar verkstadsaktier för fulla muggar.
– Man behöver ju inte vara raketforskare för att inse att vi befinner oss sent i cykeln. Samtidigt har många kurser i flera välskötta verkstäder redan börjat prisa in sämre tider. På annat sätt går det inte att tolka Trelleborg på p/e 13, Autoliv på p/e 12 och Volvo på p/e 9 på årets vinst. Skulle lågkonjan dröja ett år kommer de här papperna studsa upp rejält. Och skulle vinsterna börja vika så är nedsidan ändå inte så stor med de här multiplarna.
Allt går inte i mörkrets tecken. Vi har sett utköp från börsen och en och annan börsintroduktion är på gång.
– Polaris ska IPO:a Jetpak. Man kan fråga sig varför, i detta klimat, men de vill v��l ta chansen innan börsfönstret stänger helt. Frågan är om köparna finns där. Varken Försunda Care eller Pysslingen blev några höjdare för dem som köpte aktier, säger en söndagsbrunch på Riche.
När det gäller utköp från börsen är det framför allt Stendörren som intresserar vännerna.
– Flera smarta personer har ”råtankat” Stendörren, det enda svenska fastighetsbolag ägt av en kille med 25-meterspool på taket. Johan Thorell finns med i ägarlistan. Även David Mindus lär ha köpt, säger en lördagsjakt på Tullgarn.
Men styrelsen vill ha bättre betalt.
– Det luktar Tradedoubler. Aktieägarna med skin in the game säger ja, medan tjänstemännen som inte representerar en enda krona av sina egna pengar säger nej. Styrelsen stirrar sig blind på NAV, men det är helt fel. Det är den implicita direktavkastningen som är relevant och då är budet rimligt. Styrelsen måste ge med sig, tillägger skytten.
Om det är stökigt i fastighetsbranschen så är oron ännu större i konfektionsbranschen.
– Retailbolagen har det tufft, och extra svårt är det för dem som säljer andras varumärken. Bolag som Odd Molly, Björn Borg, och New Wave Group klarar sig bättre, säger en AW på hotell Diplomat.
– Mats Qvibergs köp av MQ är ett riktigt stolpskott. Ovanligt för en aktiewizard som han.
Ett annat bolag som brottas med tidernas förändring är Åhléns.
– En riktig bajsmacka. Johnsons sitter med höga fasta kostnader. Det där kan ställa till det mer än man anar, säger en Vipvisning på CF Hill.
Oj, oj oj.
Det finns mycket att jämra sig över.
w
Vad var det de sa?
Cappuccinon: Att p/e-talen faller tillbaka till mer normala nivåer bäddar för nya utköp. En hel del spelare lurar på att köpa ut bolag från börsen, berättade en cappuccino på Sempre Espresso Bar för ett par veckor sedan. I förra veckan lades det bud på fastighetsbolaget Stendörren.
Moules fritesen: När godtrogna breda Sverige har överskattat framtida kassaflöden och underskattat riskerna i gaminghaussen blir Starbreeze kanariefågeln i gruvan, sa en moules frites i september. I måndags sökte koncernens dotterbolag om rekonstruktion och vd Bo Andersson-Klint lämnar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.