Kursraket utan markkontakt
SÄLJ. För ganska exakt fyra år sedan lyfte Affärsvärlden fram Cellavision som nästa potentiella kursraket inom medicintekniksektorn. Från kursen 26 kronor har aktien sedan tiofaldigats och noterade all-time-high på 261 kronor förra veckan. Aktiemarknaden – liksom Affärsvärlden – gillar tillväxtcase som rider på strukturella väldefinierade trender, som digitalisering i Cellavisons fall. Eller närmare bestämt: digitalisering och automatisering av blodanalyser för både human- och veterinärmarknaden.
Utvecklingen är dock inte spikrak. Tillväxten i det andra kvartalet hamnade i linje med den långsiktiga tillväxten, det vill säga 15 procent i årstakt. Historiskt har orderingången varit relativt ojämn mellan kvartalen. Det senaste året har positiv tillväxttakt i kvartalet följts av negativ i det efterföljande kvartalet. Faktum är att omsättningen det första halvåret i år inte ens orkade upp till förra årets nivå, än mindre vinsten som föll 5 procent. Bolaget har dock skickligt breddat sitt produktutbud de senaste åren, från stora laboratorier inom humanmarknaden till dito inom veterinärmedicin. I slutet av 2018 lanseras produkter för mindre och medelstora human- och veterinärlaboratorier. Den geografiska expansionen fortsätter i kontrollerad takt med några nya länder per år.
Samtidigt står mer mogna marknader som Europa (Emea) och stampar på samma omsättningsnivå de senaste tre åren. Det kompenseras av att tillväxten har utvecklats väl i Nordamerika och riktigt starkt i Asien (främst Kina och Japan). Det skapar vissa frågetecken. I takt med att bolaget har blivit allt större bör även utbytesmarknaden växa, vilket borde lyfta Europa-försäljningen. Den indirekta försäljningsmodellen via partner är kapitalsnål, men för också med sig nackdelen att bolaget inte äger slutkundkontakten.
Värderingen har med våra mått mätt tappat kontakten med verkligheten och risken är relativt stor för en rejäl rekyl i aktien. Det kan räcka med ett kvartal där tillväxten åter haltar för att punktera kursen. Eller en allmänt försämrad riskaptit på börsen kombinerat med en tillbakagång i den starka dollarkursen.
Det är alltid svårt att försöka pricka in ett sälj-råd i strukturella tillväxtcase som Cellavision. Men med ev/s 17 och ev/ebit 53 på årets prognoser och motsvarande 15 och 45 för 2019 lyser varningslamporna illrött. Sälj aktien ner till riktkursen 195 kronor i Affärsvärldens ettåriga investeringshorisont.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.