”Koreansk elbilsvinnare”

Filip Boman, som förvaltar Öhman Global Growth, pratar med Affärsvärlden om Alphabets framtid, Nokias största utmaning samt sina favoritbolag.

Du har förvaltat fonden sedan augusti 2017 – hur har fonden förändrats sedan dess?

– Grunden är densamma. Vi investerar i bolag som utvecklar eller har med hög användning av teknologi med en organisk tillväxt på minst 10 procent. De senaste två åren har vi breddat oss, eftersom vi numera hittar teknologidrivna bolag i alla sektorer. Vårt team består av mig, som följt teknologibolag länge, och Pär Löfving, Ellinor Hult med hälsovårdsbakgrund samt Ylwa Häggström, som har jobbat tjugo år med industribolag.

Vad gäller teknikbredden har ni också det amerikanska medicinteknikbolaget Dexcom – varför?

– De utvecklar sensorer i stor skala som mäter diabetikers blodsockernivå och skickar sedan informationen till en app. Tidigare behövde man sticka sig i fingret vilket man nu slipper. Och detta används också på barn så att föräldrar kan hålla koll på insulin­nivåerna. Det är ganska lätt att se varför man vill ha en sådan produkt och de räknar själva med att försäljningen växer 15–20 procent de närmaste åren.

Ni har nyligen tagit in ett nytt bolag inom medicinteknik, Align Technology – varför?

– Det är ett amerikanskt bolag som gör osynliga tandställningar. Tandställningen skrivs ut med 3d-printer och beställs genom en tandvårdsspecialist, men den kostar runt 50 000 kronor, vilket man får stå för själv. Bolaget har varit hajpat, men när aktien kom ner runt 200 dollar så köpte vi.

Bland de asiatiska innehaven märks sydkoreanska Samsung SDI. Vad är caset där?

– Vi vet att bilindustrin går från förbränningsmotorer till eldrift och det investeras massor just nu i elbilar där 40 procent av värdet sitter i batteriet och där har Samsung SDI fått order för 40 miljarder dollar bara under senaste året. Börsvärdet är 15 miljarder dollar och i dag värderas bolaget som om det aldrig skulle tjäna pengar på elbilsbatterierna. Vi anser att det är en stor industri som kan komma att matcha halvledarindustrin.

Om vi ser till ett av fondens största innehav, Alphabet, Googles moderbolag – hur ser framtiden ut för dem?

– De tjänar mest pengar på sökdelen, men Google har fler ben att stå på än folk är medvetna om. Molntjänsten är växande, och sedan äger de Youtube samt androidplattformen, där de levererar operativsystem till androidtelefoner. De har också en stor tjänsteplattform, en del hårdvara och sedan ligger de längst fram med tekniken för självkörande bilar via Waymo. Även om de inte tjänar några pengar där ännu så ligger framtiden för dem. Dessutom är de ledande inom deep learning. De jobbar också med flera bolag inom medicinteknik, däribland Dexcom, faktiskt. Just nu har Alphabet ett p/e-tal på 19. Det är inte så högt även om snittet för den amerikanska marknaden är runt 16.

Nokia är ett relativt stort innehav – vilken är bolagets största utmaning?

– De har haft svårt att skapa försäljningstillväxt, men vi hoppas att de kommer tillbaka och vi tror även att de förbättrar sina marginaler under året. Utmaningarna och möjligheterna för Nokia handlar om 5g. I USA har de rullat ut 5g medan europeiska operatörer är mer försiktiga. Nokia måste öka ordervärdet hos teleoperatörerna och där är vi inte säkra på utfallet, men vi bedömer att aktien har en rimlig värdering nu. Sedan finns en option i Nokia: rätt eller fel så är länder som USA skeptiska till att installera den kinesiska operatören Huawei då de tror att kinesiska staten kan använda det för spionage. Misstänksamheten kan vara ogrundad, men om den växer kan det gynna aktörer som Ericsson och Nokia.

Filip Boman

Förvaltar: Öhman Global Growth.

Förvaltat kapital: 2,8 miljarder kronor.

Utveckling ett år tillbaka: +14 procent.

Senaste tre åren: +75 procent

Fem år: +186 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF