”Köpläge i Arise”

Noteringsmarknaden är lika het som sommarsolen. Bolagen fortsätter sättas på börsen som om den bara kunde fortsätta upp. Viss nedkylning vore bra, anser flera av ­Golvets vänner, men de fortsätter ändå pumpa in pengar i marknaden.

– Det är mycket som är nipprigt värderat nu, säger ett glas Minuty Rosé på Strandvägen 1.

Investerare får nya förfrågningar dagligen. En grillfest i en av Stockholms bättre förorter talar om tio nya i veckan.

– Det senaste som fladdrade förbi var Acast, plattformen för poddar. Tillväxten är god, men värderingen skyhög. Jag avstår, säger grillfesten.

Ett bevis på hajpen är ett av börsens senaste tillskott, där potentiella köpare inte ville betala det som säljarna ville ha.

– Man försökte sälja hela Boozt. EQT var där och tittade bland annat, men Verdane med flera tyckte att buden var för låga. Börsen betalade duktigt mycket bättre, säger ett glas Deutz på efterfest i Cadierbaren efter Polarpriset.

Etraveli är ett annat hajpat e-bolag som är till salu. Det talas om försäljning av hela bolaget, men det är inte omöjligt att det sker en tvär vändning.

– Blackstone och CVC är kvar i budprocessen. Affären ska vara klar vilken dag som helst, problemet är att börsen betalar bättre. Det är inte omöjligt att man får se en tvärvändning och att ägarna sätter bolaget på börsen i stället.

På tal om EQT väntar ett bolag fortfarande på att plockas ur portföljen.

– Allt annat än att Anticimex-försäljningen närmar sig är märkligt. Det blir antingen trade sale eller börsen. Gör de exit nu blir det en av EQT:s bästa affärer någonsin. Köparna kan låna till 1,5 procent, det innebär att de kan betala p/e 28.

– Ratos Arne Karlsson sålde det billigt. Sen tog de pengarna och satte det i norsk oljeservice i stället. Ingen hit.

Vännerna kan heller inte sluta prata Hexagon.

– En försäljning är helrätt och om den görs kommer nästa grej. Varför ska MSAB vara på börsen då? Då köper Schörlings tillbaka det, säger en miljardär som inte fick vara med på Norrskens stora dag.

Christer Gardells inhopp i Ericsson roar förstås också vännerna.

– Att han investerade i Ericsson förvånar mig inte. Då är det konstigare att han inte är med på Bibi Rödöös lista över sommarpratare, säger en gäst på middag med Moderna museets vänner.

– Vad gäller Ericsson kan man räkna med att han gjort en grundlig analys av bolaget. McKinsey har vänt på varenda sten, kollat att bolaget står sig i konkurrensen. Gardells inhopp betyder att Ericsson är bättre positionerat för 5g än marknaden tror.

Det kan bli muntra miner hos storägaren Investor som har fullt upp även på annat håll.

– Johan Forssell har flow just nu. Nästa steg är att få avsättning för pengarna Investor har. Våren bjöd inte på någon extrautdelning, vilket innebär förvärv. Och det första kommer redan före midsommar.

En sol-och-vårare som semestrar på Rivieran i sommar ser kursraset i vindkraftsbolaget Arise som ett fyndläge.

– Bolaget verkar i en framtidsbransch, håller på att ställa om verksamheten och värderas nu till under hälften av eget kapital. Addera Janne Barchan, Peter Gyllenhammar och Stillströms på ägarlistan och det är en no-brainer för långsiktiga investerare på dagens dyra börs.

En grissida på Sturehof gratulerar Munters för en storstilad börscomeback men varnar för den uppumpade värderingen.

– Munters handlas nu till ev/ebita 18 på 2018 års prognos, det är helt galet. Det är ett bra bolag men den här premievärderingen relativt verkstadsstjärnan Atlas Copco är helt uppåt väggarna. Den som kliver på här måste verkligen vara super­optimist.

Läge att sälja för den som vill sova gott i sommar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.