Köpläge efter kurstappet
Ocykliska konfektyrbolaget Cloetta har tappat cirka 15 procent sedan vi sänkte aktien till en neutral rekommendation i mitten av mars. Och detta trots att årets första kvartal bjöd på organisk tillväxt på 1,1 procent och en ökning av det justerade rörelseresultatet med nära 44 procent.
På den negativa sidan märks bland annat den kraftigt höjda sockerskatten i Norge från årsskiftet. Artiklar i pressen talar om ett försäljningsras för godis och läsk i landet, men också en kraftigt ökad gränshandel när många norrmän väljer att köpa sitt lördagsgodis i Sverige i stället. Effekterna för Cloetta är samtidigt hanterbara då Norge bara står för 6 procent av koncernens omsättning.
Utvecklingen i Sverige, Cloettas största marknad med 34 procent av omsättningen, var god under första kvartalet, men vd Henri de Sauvage-Nolting flaggade i delårsrapportens vd-ord för att den svaga kronan gör att Cloetta måste höja priserna i Sverige (grattis Stefan Ingves!). Risken finns att det kortsiktigt är lättare sagt än gjort, och att lönsamheten kan hamna under kortsiktig press.
Dessa två frågetecken har emellertid inte minskat huvudägarens aptit på aktien. Familjen Svenfelts Malfors Promotor har kontinuerligt ökat sitt ägande senaste året och kontrollerar nu drygt 26 procent av kapitalet.
Mer skeptiska är den handfull analytiker som följer Cloetta – ingen har en köprekommendation på aktien, enligt Factset. Samtidigt märks ett omvänt förhållande från när vi synade bolaget sist. I mars hade aktiekursen hållit emot förvånansvärt väl trots kraftigt sänkta vinstprognoser. Nu har aktien i stället tappat trots att konsensusprognosen för nästa år justerats upp efter det starka första kvartalet. Följden har blivit att Cloettas ev/ebit-värdering är nere nära flerårslägsta vid dryga 13 gånger.
Investerarnas njugga syn på Cloetta gör det konjunkturokänsliga bolaget till en intressant investering sent i börscykeln, inte minst ur ett relativperspektiv.
Affärsvärlden attraheras av bolagets starka varumärken, goda marknadsposition samt de starka kassaflödena. Dessutom har skuldsättningen kommit ner rejält de senaste åren och ligger nu under målet om maximalt 2,5 gånger ebitda-resultatet. Det öppnar för Cloetta att antingen bjuda på extrapengar till aktieägarna även för räkenskapsåret 2018. Vid en utdelning på totalt 1,50 kronor, som i våras, så är direktavkastningen mycket attraktiva 5,5 procent. Alternativt ger sig ledningen ut på ny förvärvsjakt, en av de viktigaste faktorerna bakom aktiens goda utveckling under senaste åren. En win–win, alltså.
Affärsvärldens prognoser från i våras ter sig alltför pessimistiska efter Cloettas första kvartal och justeras upp efter bolagets starka inledning på året. Integrationen av lösgodisbolaget Candy King som förvärvades i fjol går enligt plan och insourcingen av Cloetta-produkter kommer att öka gradvis. Synergierna på 100 miljoner, som är en viktig del i Cloettas ambition att nå 14 procents rörelsemarginal, ser ut att vara inom räckhåll.
Prognoshöjningarna får Cloettas värderingsmultiplar att falla till attraktiva nivåer. Ev/ebit för 2019 hamnar strax under 13 och p/e-talet landar på bara dryga 14. Det är för låga nivåer på ett stabilt tillväxtbolag med goda kassaflöden. Inom ett år borde aktien ha goda förutsättningar att nå 32,50 kronor. Köp.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.