En snubbe från Rågsved
Det var i april 2018 som Spotify började handlas på New York-börsen. Omräknat i svenska kronor hamnade börsvärdet på runt 250 miljarder kronor – en bra bit över förväntningarna.
Den lyckade noteringen innebar att grundarna Daniel Ek, 37 år, och Martin Lorentzon, 50 år, liksom tidiga investerare som Felix Hagnö, 47 år, blev närmast ofattbart förmögna.
Daniel Ek, vd tillika ordförande i Spotify, som inledningsvis investerade 20 miljoner kronor i företaget, äger i dag närmare 9 procent av kapitalet och är värd motsvarande 22 miljarder kronor, enligt Forbes. Samtidigt är makten över företaget större än kapitalet motiverar – Ek kontrollerar 37 procent av rösterna.
Martin Lorentzon – som 2016 avgick som ordförande för att i stället bli ordinarie styrelseledamot – hade mer pengar när musikstreamingtjänsten grundades. Han investerade 50 miljoner kronor 2006 och 2007, sitter i dag med 12 procent av kapitalet, 43 procent av rösterna och har enligt Forbes en förmögenhet på motsvarande 30 miljarder kronor.
Men att döma av Daniel Eks sommarprat i Radio 2012 är pengar inte drivkraften för de två kompanjonerna, som också är nära vänner.
Han berättar hur han besökte Martin Lorentzons lägenhet ett halvår efter att den senare blivit mångmiljonär i samband med börsnoteringen av Tradedoubler – annonsföretaget som Lorentzon grundade 1999 tillsammans med Felix Hagnö.
”Lustig nog så brydde han sig kanske ännu mindre om pengar än vad jag gjorde. Första gången förresten, när jag var hemma hos Martin, och det här är ett halvår efter börsintroduktionen, så sov han fortfarande på en madrass på golvet i en lägenhet helt utan möbler.”
Men trots den anspråkslösa framtoningen spenderar Daniel Ek pengar på ett sätt som majoriteten av mänskligheten bara kan drömma om. Han bor i en våning på drygt 300 kvadratmeter inte långt ifrån Stureplan. I november 2015 betalar han 47 miljoner kronor för ett 365 kvadratmeter stort sommarhus på Värmdö. Enligt författarna till boken Spotify inifrån, Sven Carlsson och Jonas Leijonhufvud, är säljaren ett bolag registrerat på brittiska Jungfruöarna som tillhör Skypegrundaren Niklas Zennström.
Sex år efter sommarpratet – några veckor efter Spotifys notering 2018 – köper Daniel Ek ett hus i Djursholm för 65 miljoner kronor som han sedan vill riva. Han köper också en angränsande tomt för nästan 20 miljoner.
När Spotify-grundaren pratar i radio avslöjar han också hur svårt det är att vänja sig vid all uppmärksamhet och vad han tänker när han mer eller mindre knuffas ut på röda mattan i samband med en Grammy-gala: ”Vet ni, jag är bara en snubbe från Rågsved.”
Det säger han några månader efter att tidningen Forbes utnämnt honom till världens viktigaste person inom musikindustrin.
Bland vännerna finns andra mäktiga män som – i likhet med Daniel Ek – ännu inte passerat 40, däribland Mark Zuckerberg.
Facebooks grundare och vd är en av gästerna när ”den vanliga snubben från Rågsved” gifter sig vid Comosjön i norra Italien 2016. Vigselförrättare är den kände ståuppkomikern och skådespelaren Chris Rock medan amerikanska artisten Bruno Mars underhåller gästerna med sin hitlåt ”Marry You”.
Bland vännerna räknas också fildelningsföretaget Napsters grundare Sean Parker som tidigt investerar i Spotify, och som under en period sitter i styrelsen. Daniel Ek berättar också hur han träffar Bono och pratar musik med Neil Young.
”Ibland känns det som att jag lever i en saga. Många av de personer som jag växte upp med som idoler är i dag mina vänner.”
Daniel Ek rör sig också i de fina, svenska salongerna. 2015 bildar Ek och Aviciis tidigare manager Ash Pournouri stiftelsen Brilliant Minds vars ändamål är att nationellt och internationellt stärka Sveriges ställning genom att främja dess kultur, utbildning och vetenskaplig forskning. Brilliant Minds backas upp av en rad av Sveriges absolut mäktigaste finansfamiljer som Wallenberg, Ax:son Johnson, Persson, Stenbeck, Stena-sfären och familjen Andersson som står bakom företaget Mellby Gård.
Varje år hålls en konferens som samlar världseliten inom alla möjliga områden – politik, näringsliv, musik, mode. Biljetter kan inte köpas – det krävs en inbjudan för att få delta. Financial Times har beskrivit det som ett kreativt Davos, och 2019 överträffar arrangörerna sig själva genom att lyckas locka dit USA:s tidigare president Barack Obama.
Gästerna bor på Wallenbergägda lyxhotellet Grand där konferensen också hålls. 2019 års efterfest går dessutom av stapeln i familjen Wallenbergs villa, Täcka udden, på Djurgården.
Ibland känns det väldigt långt till Rågsved.
Även Martin Lorentzon engagerar sig i organisationer av mer landsgagnelig karaktär. År 2013 utses han till medlem i Prins Daniels Fellowship som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i samarbete med prins Daniel. Där ska han fungera som mentor åt unga entreprenörer.
”Om jag kan hjälpa Sverige, och individer, att bygga upp någonting så är det en skön känsla. Om man ger, så får man. Det är som i en kärleksrelation. Jag tycker det är ganska vackert”, säger han i en intervju med IVA.
Samma år – 2013 – väljs han in i Telias styrelse. Men det blir starten på en kritisk granskning med fokus på Spotify-grundarens skatteplanering och placering av pengar och aktier i Cypern-registrerade bolaget Rosello.
Även Daniel Ek har placerat pengar utomlands, bland annat i ägarbolag på Cypern och Malta.
Och möjligen bidrar skriverierna om skatteplanering och brevlådeföretag i skatteparadis till att såväl Ek som Lorentzon blir alltmer medieskygga.
Båda avböjer att ställa upp på en intervju inför Affärsvärldens artikel. Inte ens Sven Carlsson och Jonas Leijonhufvud – författare till Spotify inifrån som ges ut 2019 – får möjlighet att prata med dem under arbetets gång.
I förordet till boken skriver de: ”Vi vet, Daniel, att du inte vill medverka i vår bok. Vi vet att du vaktar storyn om Spotify hårt. Därför har vi talat med dussintals andra som varit med under resan. Flera av dem har stått dig nära.”
Inte heller är det känt om Daniel Ek och Martin Lorentzon ägnar sig åt investeringar i bolag utöver Spotify i någon större utsträckning.
Båda grundarna har investerat i den brittiska bostadssajten Student.com. Lorentzon har dessutom investerat i en svensk parfym-startup – Sniph – via Cypernbolaget Rosello. Och Daniel Eks fru, Sofia, har via ett av makens utländska ägarbolag satsat i det hajpade hälsotestbolaget Werlabs. Men det är också allt.
– Möjligen gör de saker som inte syns, men det verkar inte så. Daniel ligger nog ganska lågt. Det får inte se ut som om han har fokus på annat än sitt jobb. Spotify är väldigt beroende av honom, säger Sven Carlsson.
I artikeln på IVA:s hemsida säger Martin Lorentzon att han inte är redo att starta ett nytt företag.
”Det finns tillräckligt med jobb kvar att göra med Spotify. Så jag följer mitt motto, jag lägger alla ägg i en korg och vaktar den noga.”
Felix Hagnö tycks vara den ende av de tre Spotify-miljardärerna som aktivt ägnar sig åt investeringar i nya bolag.
Hagnö grundade Tradedoubler tillsammans med Martin Lorentzon, och han gick tidigt in Spotify med 10 miljoner kronor. Enligt Di Digitals uppgifter fick han 10 procent av bolaget för den insatsen, och han ska sedan ha fortsatt att köpa aktier. När Spotify noterades i april 2018 kunde innehavet, som då spätts ut till 2,5 procent, värderas till 5,6 miljarder kronor.
Även Felix Hagnö har placerat mycket av sina pengar utomlands. Det bekräftar inte minst Skatteverket som nu kräver honom på totalt 40 miljoner kronor för att ha genomfört oredovisade vinstutdelningar från ett bolag på Cypern. Hagnö har överklagat beslutet och menar att det helt saknar grund.
Nu investerar Spotify-miljardären via investmentbolaget Trift Capital, där Spotifys tidigare finanschef Peter Sterky är vd.
”Vårt ursprung är tillgångar skapade bland annat genom Joy, Tradedoubler och Spotify”, skriver Peter Sterky i ett mejl till Affärsvärlden.
Modekedjan Joy grundades redan 1971 av Felix Hagnös föräldrar – Bengt och Susanne Hagnö. 2006 såldes Joy till riskkapitalbolaget Segulah med ordförande Gabriel Urwitz i spetsen. Även Bengt Hagnö var en tidig investerare i Spotify. För 6 miljoner kronor ska han ha fått 1 procent av kapitalet.
Peter Sterky vill inte avslöja exakt hur stort Trift är.
”Vi vill inte gå in på detta men vad gäller eget kapital är vi större än till exempel Creades och Öresund men inte riktigt lika stora som Ratos”, skriver han.
Det innebär att det ligger mellan cirka 5,5 och 10 miljarder kronor. Och allt finns inte i Sverige.
”Vi investerar uteslutande genom Trift-relaterade bolag som inte uteslutande, på grund av historiska skäl, är baserade i Sverige.”
Inte särskilt många av Trifts investeringar är kända – det rör sig om nätapoteket Meds och frakttjänsten Airmee.
”Trift investerar kapital på lång sikt främst direkt i bolag och verksamheter som vi tror kan bli starkare fem till tio till 15 år fram i tiden och som leds av duktiga entreprenörer eller andra huvudägare där vi kan investera på rimliga villkor. Vi investerar över hela världen i branscher vi förstår någorlunda väl. Vi har investeringar i huvudsakligen i USA, Norden och Kina med en tyngd i företag som utnyttjar teknologi för att nå fördelar”, skriver Peter Sterky. Den långsiktiga målsättningen är att kunna använda Trift Capitals avkastning för ett större ändamål – för samhällets bästa. Det exakta ändamålet har fortfarande inte preciserats. Med tanke på vår ålder hoppas och tror vi att vi har tid på oss att låta ett sådant ändamål mogna fram.”
Martin Lorentzon
Förmögenhet: 30 miljarder.
Skapad genom: Försäljning av Tradedoubler men framför allt aktier i Spotify.
Investerar nu i: Brittiska bostadssajten Student.com, parfym-startupen Sniph.
Daniel Ek
Förmögenhet: 22 miljarder.
Skapad genom: Aktier i Spotify.
Investerar nu i: Brittiska bostadssajten Student.com, hälsotestbolaget Werlabs.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.