Billiga tillväxtmarknader

Star Capitals jämför­elser av värderingar på olika länders börser pekar fortsatt mot att tillväxtmarknader ger bäst betalt för risk.
Billiga tillväxtmarknader - veckans-data-700_binary_6975913.jpg

Tre kvartal in i 2019 är de grova penseldragen ungefär som inför året när analysfirman sveper över börsvärlden.

Tillväxtmarknadsaktier generellt, nu på cykliskt justerade p/e-tal (cape) kring 15 och på runt 1,6 gånger bokfört eget kapital (p/b), värderas till fortsatt betydande rabatt mot mogna marknader, på cape 25 och p/b 2,1. Antas återgång till marknadernas historik så prognostiserar Star Capital hela 8 procents årlig totalavkastning i tillväxtmarknadsindex realt (ut­över inflation) kommande 10–15 år.

Bland länder med tillräcklig historik ger Singapore högst prognos, på runt 10 procents real avkastning. Den lilla stadsnationen i Sydostasien är känslig för oro kring världskonjunktur och geopolitik via sitt handels- och finansberoende, inte minst mot ett Kina på ungefär lika låga multiplar. Lägst multiplar har eurozonens krishärd Grekland, följt av politiskt isolerade Ryssland.

Mogna marknader stannar på 5 procents real avkastning. Svagast utsikter har dyra börser i Danmark, USA och Schweiz. Sverige är smådyrt.

Problematik med att översätta multipelurval till ”värdeinvestering” togs upp i föregående nr 42/2019. Därtill förklaras värderingsglapp delvis av skillnader i sektorvikt; Danmark är mer exponerat mot hög framtidstro på läkemedel medan Ryssland tyngs av låg tro på olja/gas. Men rent statistiskt finns det ändå potential i att inte avfärda de marknader där tron på börsen är som lägst redan innan analysen går vidare till sektor- och bolagsnivå.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase