Billig sencyklisk konsult
KÖP Teknikkonsulten Semcon hade ett mellanår i fjol. Trots en stark industrikonjunktur lär omsättning och resultat för helåret 2017 hamna på samma nivå som under 2016. Milstolpen under 2017 blev avyttringen av den olönsamma verksamheten i Tyskland.
Kvarvarande Semcon organiserades om genom att lägga samman verksamheterna i Brasilien, Indien och Storbritannien med den nordiska konsultdelen i affärsområdet Engineering Services som nu totalt utgör 74 procent av omsättningen. Resterande omsättning hämtas hem i det mer lönsamma affärsområdet Product Information, med typiskt sett rörelsemarginaler på minst 10 procent. Under årets nio första månader var den organiska tillväxten noll procent, vilket är svagt givet den starka konjunkturen. Den något lägre rörelsemarginalen 4,5 procent förklaras dock helt av att fjolåret hade en arbetsdag mindre jämfört med föregående år.
Vid utgången av det tredje kvartalet hade Semcon knappt 2 procent fler antal anställda än vid årsskiftet. Semcon lider av kompetensbristen på framför allt den svenska marknaden, vilket hämmar rekryteringen och därmed tillväxten. Personalomsättningen i bolaget är hög och har de senaste fem åren legat på över 20 procent per år. Det kostar på i lönsamhet. Även bolagets egenutvecklade produkter belastar marginalen, dock i okänd omfattning eftersom det inte särredovisas.
Semcon har en volatil lönsamhetshistorik där goda år blandas med förlustår. I nuvarande läge i konjunkturcykeln bedömer vi att Semcon med förra årets strukturella åtgärder kan förbättra rörelsemarginalen ytterligare, även om det är flera steg kvar till målet om 8 procent. I senaste rapporten uttryckte vd Markus Granlund dessutom att bolaget förväntar sig en resultatmässigt stark avslutning på 2017.
Värderingen är aptitlig, nästan oavsett vilket nyckeltal som beaktas. Köp aktien med riktkursen 67 kronor om ett år, vilket motsvarar ev/ebit 10,9 på 2018 års prognoser och drygt 25 procents rabatt jämfört med ÅF och Sweco. Som stöd finns bolagets nettokassa som dels används för återköp, dels till utdelning motsvarande 5 procents direktavkastning.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.