”Avknoppningen bästa köpet”

Intervju med Maria Werner, förvaltare på SEB Läkemedelsfond

Du och Lars Englund förvaltar fonden – hur går er urvalsprocess till?

– Vårt team arbetar med en kvantitativ process i förvaltningen av alla våra fonder. Vi har ägnat mycket tid och kraft åt att hitta rätt fundamentala samband och att testa och utvärdera strategier som fungerar och ger en fond med bra riskjusterad avkastning på lång sikt. Vi investerar i utvecklade länder, stora och medelstora bolag, och till störst del bolag som återfinns i indexet MSCI World Health Care.

Vilka faktorer finns med i er modell?

– För läkemedelsfonden tittar vi framför allt på bolagens värderingar och kvalitet och hur marknadens inställning till bolagen förändras. Det är en sektor som påverkas mycket av rapporteringar och patentstrider, men i vår värdering fokuserar vi på att identifiera bolag som vi vill äga över lång tid snarare än förhoppningsbolag. I värderingen använder vi oss av fundamentala data som prissättning, avkastningsmått och skuldsättningsmått.

Värderingarna i läkemedelssektorn har ju stuckit iväg ordentligt de senaste åren. Hur mycket uppsida finns det egentligen kvar i dessa bolag?

– Sektorn har gått väldigt starkt, men det finns fortfarande tillväxtpotential. Läke­medelssektorns tillväxt drivs av en åldrande befolkning samt en ökad förekomst av kroniska sjukdomar, bland annat, något som kräver utveckling och förnyelse och tillväxt inom branschen. Saker som på kortare sikt kan påverka tillväxten inom sektorn är främst regler kring läkemedelsgodkännanden eller osäkerhet kring prissättning, som exempelvis när branschen var orolig inför valet av Trump som president.

Vilken har varit fondens bästa investering hittills?

– Det måste ha varit Abbvie, som vi har varit investerade i ända sedan bolaget avknoppades från Abbot Laboratories i januari 2013. Det är ett amerikanskt bolag som har arbetat fram en bred portfölj av olika läkemedel, skyddade av starka patent som sträcker sig en bra bit framåt och som genererar bra intäkter. Deras huvudprodukt Humira är en anti-inflammatorisk medicin som blivit en av världens mest sålda läkemedel.

Ni investerar globalt, och har mest exponering mot Nordamerika. Hur kommer det sig?

– Eftersom vi fokuserar på attraktivt värderade, stabila företag blir exponeringen mot Nordamerika naturligt ganska stor, även om vi äger en hel del europeiska och japanska bolag. Vi har däremot ingen exponering mot svenska bolag just nu, de har inte valts ut i vår värderingsprocess.

– USA är dessutom relativt investeringsintensivt just nu, när bolagen får tillbaka pengar från skattereformen. Men jag tror att sektorn kommer fortsätta växa världen över, och inte vara lika dominerad av Nordamerika. I flertalet asiatiska länder jobbar man mycket för att utveckla både bioteknik- och läkemedelsmarknaderna, så framöver kan exponeringarna mycket väl se annorlunda ut.

Vilka är era senaste justeringar i fonden?

– Under augusti månad minskade vi exponeringen mot läkemedel och bioteknik i förhållande till läkemedelsutrustning- och service. På bolagsnivå ökade vi bland annat innehaven i det amerikanska försäkringsbolaget Cigna och det brittiska läkemedelsbolaget Glaxo Smith Kline. Samtidigt sålde vi av amerikanska Amgen och vågtillverkaren Mettler Toledo. Förändringarna baserades på den värderingsprocess som vi använder när vi väljer innehav till fonden, de är helt enkelt mer attraktivt värderade nu.

Vad ska man tänka på om man själv vill investera i läkemedelssektorn?

– Bolagen kan vara svåra att värdera med tanke på att de är så forskningsintensiva. Det kan ta 10–15 år innan bolagen vet om deras produkter och investeringar fungerar eller inte, vilket absolut kan försvåra värderingsprocessen. Men vill man ha exponering mot den här sektorn som en diversifiering av sin portfölj tycker jag att fonder som läkemedelsfonden är ett bra sätt att investera. Marknaden har ju bra tillväxtpotential och är dessutom lite defensiv och följer inte alltid de andra aktiemarknaderna.

Maria Werner

Förvaltar: SEB Läkemedelsfond.

Förvaltat kapital: 11,7 miljarder kronor.

Utveckling i år: +18,8 procent.

Utveckling de senaste tre åren: +22,6 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF