Afv-portföljen Analys
Portföljen: Laddar om efter matt november

Runt månadsskiftet tar vi en titt på hur det går för Börsplus Portfölj. November bjöd på andhämtning efter ett oktober som var rätt tungt med 6 procents nedgång. Portföljen var nämligen oförändrad under månaden som gick. Fram till dags datum har den avancerat knappt 20 procent sedan årsskiftet.
Den uppgången är vi hyggligt nöjda med när index befinner sig på negativ mark. Men innan vi går närmare in på vad som hände under november så har vi ett par nya drag för dagen. Vi tar in Nyfosa och Kindred i portföljen. Samtidigt säljs innehavet i ALM Equity.
Här några ord om nykomlingarna.
Nyfosa är en avknoppning från fastighetsbolaget Hemfosa som vi analyserade lagom till första handelsdagen. Avknoppningar kan bjuda på bra investeringsmöjligheter särskilt när resultatet blir två delar med lite olika karaktär som lockar olika typer av investerare. Kanske är det så i detta fall – Hemfosa är ju det stora, stabila bolaget med samhällsfastigheter och Nyfosa ett mer transaktionsdrivet bolag.
Nyfosa handlas till 20 procents rabatt. Även om det inte är en direkt ovanlig siffra för sektorn så undrar vi det inte varit lite extra säljtryck från ägare som föredrar det stabila Hemfosa framför ett lite mer osäkert äventyr med vd Jens Engwall på Nyfosa. Vi tror hur som helst kursen 42,50 kr är en okej ingångsnivå.
Mer om aktien finns i vår analys.
Det andra nytillskottet är nätspelbolaget Kindred. Detta skulle vi beskriva som det säkra valet i sektorn. En aktie med värdeinslag som konjunkturstabila intäkter och hög utdelning. Att man ovanpå detta får rejäl intäktstillväxt, över 20 procent senaste kvartalet, är förstås ett extra plus.
Vi tänker oss att multiplarna, nu 12–13 gånger vinsten, kan stiga något i takt med att en större del av verksamheten blir reglerad. Ihop med utdelningar på 5-6 procent ger det en okej uppsida från kursen 85,70 kr.
I och med denna manöver består portföljen idag av 16 innehav och kassan är reducerad till 17 procent.
Åter till månadsrapporten. Även om portföljen som helhet varken sjönk eller steg i värde under november som rörde det sig en del under ytan. Det fanns några förlorarpapper som gick ned rätt mycket:
- Eniro konvertibellån (ENRO KV1) -23%
- Moberg Pharma -18%
- BIMobjects – 15%
Trenden från oktober fortsatte att småbolag med mer tillväxt än vinster och större kursuppgångar i ryggen straffades hårt när börsen skakade. Moberg och BIMobject passar in på detta. Till bilden hör nog också att inget av bolaget övertygade jättemycket med sina Q3-rapporter, utan att någon direkt ”dealbreaker” heller framkom.
Vår investering i Eniros konvertibellån (ENRO KV1) har värderats ned när konvertibler nu byter ägare för mindre än 60 procent av nominellt värde. Vi investerade på 75 procent. Längs vägen har ägarna dock också fått en kupong.
Vi ser inga konkreta nyheter bakom nedvärderingen. Eniro är ett krisbolag med tveksamma överlevnadsutsikter men vi har alltså satsat på att skeppet hålls flytande något år till och att man inte låter konvertibeln bli det som sänker skutan. Den kostar inte mer än lite drygt 25 Mkr att lösa in och Eniro har pengar i kassan efter den senare refinansieringen.
Men visst börjar man undra när säljarna strömmar till. Är detta smarta ägare som tror på en ny rekonstruktion i närtid där obligationsägarna tar över? Eller handlar det om ägare som ogärna har något som börjar på ENRO i årsrapporten över sina innehav?
Vi hoppas på det senare men funderar vidare på om posten är bra eller ej.
Bortsett från den trion var det dock desto fler vinnare i portföljen. De aktier som gick bäst var:
- Global Gaming +22%
- Loomis +7%
- Coor +6%
Här kan noteras att både Coor och Global Gaming såldes under månaden och att kursutvecklingen mäts på vår säljkurs.
Global Gaming steg totalt 28 procent under sin tid i portföljen. Till viss del har vår tes spelat ut här. Aktien var för pressad av oro för ökad konkurrens inom bolagets kasinonisch (snabb-registrering) och av effekterna från den kommande regleringen.
Möjligen sålde vi lite tidigt. Det skulle inte vara första gången… Aktien har i alla fall fortsatt upp efter en stark rapport och besked om att Global Gaming får femårig licens i Sverige. Men det återstår att se hur bolaget klarar skattebelastningen efter nyår.
Coor var lite av en grovarbetare i portföljen. Bra utdelning och lite tillväxt men inte så mycket mer. En kursuppgång på 6 procent var okej när vi ser liten risk för utdelningsbesvikelse till våren.
Istället för dessa bägge aktier har vi återigen hoppat in i Mekonomen. Medan många hakar upp sig på de stora skulderna ser vi konjunkturstabila intäkter och en billig värdeaktie. Hittills har den inte bidragit så positivt till portföljen. Värt att notera är att vd:n så sent som i veckan köpte aktier för en knapp miljon. Så det finns hopp.
Nu då? Blir det ett julrally eller inte? Ja, inte vet vi. Vi fortsätter att ha ett rätt defensivt stuk på portföljen. Inte mycket cykliska aktier, hög diversifiering och så lite kassa för den händelse att börsen erbjuder reapriser. Den inriktningen och våra nuvarande innehav har hittills varit en vinnande strategi under 2018. Vi hoppas att det håller året ut.
Om aktieportföljen
Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet.
Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.
Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.
Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktieanalyser.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.