Portföljen i mars – vintern fortsätter

PORTFÖLJEN: Mars blev en händelserik månad internationellt. Först med ”handelskrig” efter att Donald Trump annonserat ståltullar, men ett krig som EU förefaller ha undantagits till slut. Orosmolnen i tech-sektorn blev till orkan när skandalen i Facebook uppdagades. Börsplus portföljinnehav påverkas inte direkt av ovan, men sett till månadens utveckling skulle man kunna tro det.
Portföljen i mars – vintern fortsätter - ce3b430c-7eda-46f6-9e27-6f9cc4059fa1fitcroph450q80upscaletruew800s7e3fa32461fd7ac6a1ddd016fea561ea934ab983

Vid månadsskiften brukar vi följa upp hur det går för Börsplus portfölj som hela tiden finns att se på Shareville eller via länken ovan. Mars blev ingen stark månad för Börsplus portfölj som backade 3,8 procent jämfört med index som föll 3,0 procent.

Innan påskledigheten såg vi att Storbritannien inför pantsystem. Tomra, som vi tidigare haft i portföljen men sålt, har gått urstarkt och steg ytterligare 10 procent på beskedet. När man missat en sådan kursraket är det lätt att känna sig lite pantad. Med det sagt kikar vi istället på de aktier vi har i portföljen. Vi har fortfarande en relativt defensiv hållning med stor kassa och flera stabila innehav.

I februari skrev vi att ”Autolivs aktieägare kan alltså ha värden på 1 500 kronor per aktie i sommar uppdelat på uppåt 1 200 kronor för Autoliv Passive Safety och minst 300 kronor för Veoneer. Det är bra nog för ett fortsatt köpråd.” Sedan dess har Christer Gardells Cevian gått in som storägare i Autoliv, bland annat med förhoppningen att uppdelningen av bolaget ska frigöra stora värden. Börsen är allmänt förtjust i aktier som Cevian storköper, med undantag för Ericsson. Vi tycker Autolivs resa är spännande att följa och tänker tillbaka på hur den sett ut sedan Autoliv avknoppades från Electrolux 1994.

BIMobject tog vi in i portföljen i mitten av februari efter en oväntad stark rapport. Aktien har utvecklats starkt och bolaget tecknade två nya avtal under mars, ena med byggledningsfirman Gafcon med syfte att öka kontroll och transparens för fastighetsägare. Det andra med BIM-konsultföretaget Zynka BIM, med syfta att ihop erbjuda en helhetslösning för digitalisering av existerande fastigheter. Förstnämna gav ett skutt i aktiekursen när det offentliggjordes i slutet på månaden. Vi tycker samarbetet känns förankrat i bolagets strategi och riktning.

Bravida är en av Nordens största installationsfirmor och en stabil sparaktie. Under mars köpte vi 170 aktier till vad vi tycker är ett bra pris på 58,10 kronor. Jämför man Bravida med teknikkonsulter som Sweco och ÅF är värderingen märkbart lägre i Bravida trots att det finns väldigt många likheter. Om ledningen även fortsättningsvis lyckas presentera lika fina rapporter som bokslutet är det full möjligt att aktien kan omvärderas.

Bahnhof är en gammal goding i portföljen som levererar månad efter månad. Vi är inte ensamma om att tycka gott om Bahnhof. Storägaren Nicklas Storåkers sa till DI TV under månaden att han tyckte det var ”börsens mest välskötta bolag”. Enligt bokslutskommunikén ägde Nicklas vid årsskiftet 1,39 miljoner aktier i Bahnhof och han var då sjätte största ägare i bolaget.

De aktier som bidrog mest till att lyfta portföljen var:

  • BIMobject (+4,0%)
  • Bravida (+2,8%)
  • Bahnhof (0,4%)

Månadens sänken agerade följande papper:

  • Mag Interactive (-20,8%)
  • Collector (-14,5%)
  • Cinnober (-9,5%)

Det nynoterade mobilspelsbolaget Mag Interactive plockade vi in i portföljen efter en svag debutrapport i januari. Aktien återhämtade sig något i februari men har under mars handlats ned ordentligt under ganska tunn handel och utan några direkta nyheter. Vår tes är att det här finns ett gäng skickliga entreprenörer som på lite sikt kan växa Mag till ett betydligt större bolag än i dagsläget.

Collector Bank fortsätter växa samtidigt som aktien fortsätter falla. Med konservativa estimat handlas aktien nu under p/e 10. Det är billigt för en bank och särskilt en växande sådan. Oro över bolagets utlåning till bostadsutvecklare kan vara en orsak till att många skyr aktien.

Det ser fortfarande dystert ut för Cinnober efter oväntat dåligt bokslut varpå aktien föll kraftigt samt tunga insiderförsäljningar. Men med förutsättningar för både tillväxt och bättre resultat under 2018 tror vi fortsatt på aktien.

Sammansatt blev mars månad tämligen sur och trög för portföljen. Vi fick endast en ny familjemedlem och det var Bravida.

Nu går vi in i Q2 och utdelningssäsong och priserna på flera aktier börjar se mer aptitliga ut. Apropå aptitligt ska det blir intressant att se hur första handelsdagen blir för Spotify som noteras i dag på New York-börsen. Det återstår att se om det blir som vi tror i vår analys – att aktien har en god chans att handlas runt 200 dollar inom ett år.

Om aktieportföljen

Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet.
Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.

Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.

Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktieanalyser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.