Patologisk fallstudie av en sjuk notering

Läran om sjukdomar och hur de diagnosticeras kallas patologi. Den här krönikan visar med bolaget Lumitos notering på First North som fallstudie hur sjukt det kan gå till. Kretsen kring Lumito har uppdaterat ett klassiskt ”boiler room” till en metod för patologiskt haussande på Facebook. Hejarklacken får betalt i aktier, som efter genomförd uppumpning kan säljas dyrt till godtrogna privatsparare.
Patologisk fallstudie av en sjuk notering - 494535db-97ee-44ad-bf8e-385a90c98f61fitcroph450q80upscaletruew800s189dda83af62edf386b39f31838fd865f2a06a93

Krönikan är från analystjänsten SvD Börsplus. Efter krönikan följer länkar till senaste veckans aktieanalyser: Raysearch, Handicare, Cantargia, Dicot, Volvo Cars, Actic, BIMObject, Homemaid, THQ Nordic, Bergman & Beving, Byggpartner, NP3, Balco, Tesla, Nilörngruppen, Nederman, iZettle, Paradox och Björn Borg.

Först några ord om bolaget från prospektet: ”Lumitos strategi är att utveckla ett nytt instrument för digital patologi”. Syftar Lumito på digitala metoder för sjukligt aktiekrängande? Nej, i prospektet läser vi vidare att ”arbetet baseras på bolagets teknologi och patent kring avbildning med hjälp av uppkonverterande nanopartiklar”.

På SvD Börsplus vet vi ingenting om uppkonverterande nanopartiklar men vi noterar att ”Lumito är i ett utvecklingsskede där Bolagets produkt ska utvecklas och kommersialiseras på 18 månader.”

18 månader till färdig produkt är jättekort. Betyder det att Lumito redan kommit lång väg? Nej, tvärtom. Lumito har precis börjat.

”Under januari startade vi därför den första produktutvecklingsfasen med mål att bygga en laboratorieprototyp och ta fram infärgningspreparat för att verifiera teknologin för vävnadsdiagnostik.”

Vi tar det en gång till: Lumito startade i januari den första produktutvecklingsfasen med mål att bygga en prototyp för att verifiera teknologin. Det är många, långa, svåra och dyra steg från detta till en kommersialiserad produkt. Det är oseriöst att påstå sig klara det på 18 månader.

Men ännu mer oseriöst är ändå noteringsmetoden som nämndes i ingressen. Begreppet ”boiler room” syftar på aggressiv telefonförsäljning av övervärderade småbolagsaktier. Den internetanpassade tryckkokare som används för Lumitos notering är följande:

  • I december 2017 genomfördes en nyemission med 8 miljoner nya aktier à 1,30 kronor styck. Det är nästan gratis jämfört med de 5 kronor som är teckningskursen nu i maj.
  • I prospektet hemlighåller Lumito vilka som tecknat dessa rabatterade aktier men det syns på kopia på de teckningslistor som är offentliga hos bolagsverket.
  • Där framgår att det är ett sextiotal investerare som fick denna 80-procentiga räkmacka. Många av dessa är tongivande profiler och administratörer på den välbesökta Facebookgruppen ”Aktiefenomen”. Många har också kopplingar till Spectracure, ett annat hyperspekulativt börsbolag med samma huvudägare som Lumito. Huvudägaren Masoud Khayyami har kultstatus hos vissa och är även inblandad i Prolight, en aktie som efter notering steg nästan 1 000 procent för att därefter kollapsa.
  • Dokument som Börsplus sett visar att Facebookgruppen Aktiefenomen därefter blev en arena för skamlöst haussande av Lumito inför notering. Att många av dessa inlägg nu har raderats efter att vakna investerare på Twitter börjat lägga pusslet talar sitt tydliga språk.

En rimlig tolkning av ovanstående är alltså att en grupp Facebookprofiler fått aktier nästan gratis mot att de i gengäld lovat att pumpa upp Lumitos notering. Om det stämmer så är det inte så smickrande för vare sig Facebook, rådgivaren Göteborg Corporate Finance eller Nasdaq. /PB

IPO-GUIDE Lumito
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 0 Mkr
Antal anställda 1
Teckningskurs 5,00 kr
Rådgivare Göteborg Corp.
Storlek på erbjudande 20 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde efter IPO Cirka 142 Mkr
Emissionskostnad Cirka 4 Mkr (17,5% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 10%
Investerare som ska teckna i IPO Stefan Nilsson, Masoud Khayyami, m.fl. (10% i åtagande)
Garanter
Varningsflaggor** Sex varningsflaggor
Sista teckningsdag 2018-05-25
Beräknad första handelsdag 2018-06-19 (25 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget

Sex varningsflaggor enligt Börsplus IPO-guide

Artikeln IPO-guidens 24 varningsflaggor beskriver den granskningsmetod som Börsplus använt för över 130 noteringar.

Flertalet IPO-er får någon eller några varningsflaggor. En varningsflagga är alltså inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus hittar sex varningsflaggor i Lumito.

# Hög emissionskostnad

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Rörliga ”säljarprovisioner” till rådgivare ska man vara extra skeptisk till. Börsplus hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Lumito betalar cirka 4 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 17,5 procent av erbjudandet. (Emissionskostnaden anges till 3 Mkr i prospektet. Därtill äger Göteborg Corporate Finance aktier värda 0,6 Mkr. Börsplus räknar lågt med att 0,5 Mkr av “underkursen” vid förra emissionen bör ses som emissionskostnad för börsnoteringen.)

# Kladdiga incitament

Kladdiga incitament är Börsplus samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

Lumitos rådgivare Göteborg Corporate Finance äger aktier i bolaget.

# Svaga finanser

Ibland är det otydligt hur mycket pengar ett bolag kommer göra av med det närmaste året. Ibland är det smärtsamt tydligt att risken är stor att bolaget behöver mer pengar inom ett år.

Lumitos erbjudande behöver fulltecknas för att kunna finansiera den nuvarande utvecklingsplanen. Det är inte klart vad minimumbeloppet är för att klara kapitalbehovet de kommande 12 månaderna.

# Kompisemission tätt inpå IPO

Det förekommer att bolag en kort tid inför IPO gör nyemission till en värdering som är rejält mycket lägre än vid noteringen. Det kräver en förklaring. Har det hänt mycket i bolaget på kort tid är man kanske inte mogen för notering? Var det en kompisemission så vill man också veta varför. En variant av kompisemission är extra förmånliga optionprogram.

Lumito genomförde i slutet av 2017 en nyemission om 10,4 Mkr fördelat på 8 miljoner aktier. Det motsvarar en kurs på 1,30 kr per aktie, vilket ska jämföras med teckningskursen i noteringen: 5 kr per aktie (unit).

# Bristfällig information

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknar vi också rejält vilseledande information.

Lumito har genomfört flera nyemissioner i närtid. Bolaget redovisar inte till vilken kurs dessa har genomförts i uppställningen kring aktiekapitalet. Det finns inte heller någon förteckning över de personer som ingått teckningsförbindelser. Börsplus delar ut två varningsflaggor.

Du tjänar mer på analys från SvD Börsplus

Prenumeranter har full tillgång till:

Nedan följer denna veckas analysskörd:

Updates: Måndag 14/5

Snabba kommentarer om Raysearch, Handicare och Cantargia från Börsplus.

  • Raysearch: När ska man fånga en fallande kniv?
  • Handicare: Svag lyftkraft
  • Cantargia: Bra nog med dubbelt upp

Dicot

Uppsalabaserade bioteknikbolaget Dicot genomför just nu en nyemission inför listning på Aktietorget. Bolagets läkemedelskandidat ska råda bot på erektionsproblem och för tidig utlösning hos män samt potentiellt också nedsatt sexlust. Det kommer att ta Dicot många år att komma i mål med kliniska studier som kan visa effekt och kapitalbehovet är ganska stort. Dicot är en typisk lottsedel.

Updates: Tisdag 15/5

Snabba kommentarer om Volvo Cars, Actic, BIMObject och Homemaid från Börsplus.

  • Volvo Cars: Full rulle
  • Actic: Några trivselkilon för mycket
  • BIMObject: Dålig precision
  • Homemaid: Högutdelare även utan pensionärerna

Råduppföljning

Denna gång räknar vi hem fyra rätt av sju möjliga. Råd i Agromino, Zalaris, Nobina och Instalco gick vägen medan vi fick fel i Ework, Swedbank och Senzime. Andra aktier som analyserades var: Netent, Synthetic MR, Betsson, Ayima, Fingerprint.

Updates: Onsdag 16/5

Snabba kommentarer om THQ Nordic, Bergman & Beving, Byggpartner och IPO-guiden från Börsplus.

  • THQ Nordic: Wingefors går om Wester
  • Bergman & Beving: På spåret
  • Byggpartner: Nu blommar det
  • IPO-guiden: Premiär för Börsplus nya tjänst

NP3

NP3, med fastigheter i norra Sverige, har expanderat rejält under senare år och äger nu fastigheter värda 8,5 miljarder kronor. Trots att aktiekursen klättrat allt högre har grundaren och storägaren Lars-Göran Bäckvall köpt aktier för över 100 Mkr under året – är det läge att ta rygg?

Updates: Torsdag 17/5

Snabba kommentarer om Balco, Tesla och Nilörngruppen från Börsplus.

  • Balco: Är det förfest eller efterfest på balkongen?
  • Tesla: Fyra skäl för George Soros nya investering
  • Nilörngruppen: Förpackat och klart

Nederman

Trots att försäljningen växt svagt har miljöteknikbolaget Nederman fått upp lönsamheten fint. Om kunderna i industrin nu sent omsider börjar investera i nya anläggningar igen så kan tillväxten äntligen göra comeback i Helsingborgsbolaget. Då kan aktien bli riktigt bra.

Updates: Fredag 18/5

Snabba kommentarer om Paradox, iZettle och Björn Borg från Börsplus.

  • Paradox: Lämnar omloppsbanan
  • iZettle: Så hittar du aktierna som vinner på rekordaffären
  • Björn Borg: Game over

Börsplus analyser av aktier på tapeten under veckan:

iZettle

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från AMF
Annons från AMF
Annons från Spotlight Stock Market